Blizzard finetunen.

jitze

PH-SAM
Ik heb afgelopen weekend mijn Blizzard ingevlogen met 550W op een 3S2200 accu. Omhoog gaat best leuk, maar omlaag niet. Als ik van grote hoogte aanduik gaat hij al redelijk snel flutteren. Duik ik van iets minder hoogte aan, dan is de snelheid er na 100m horizontaal vliegen helemaal uit.

Kortom: hier kan ik niks mee.
Ik weet dat hier F5B vliegers zijn die wel lol beleven aan hun Blizzard.

daarom de vraag: hoe en waar hebben jullie hem verstevigd zodat hij niet gaat flutteren?
Hoeveel weegt jullie Blizzard (welke accu?)
En waar hebben julie het zwaartepunt liggen? In het boekje staat 50-60mm en op het plaatje staat 70mm. Ik zit nu op 53mm.
 
Jitze,

Zwaartepunt 68mm
Lipo 1800 4S 35 C
Versterkt, de vleugel ( Hoe staat op de Amerikaanse Multiplexsite meen ik )

Super kistje.
 
Jitze,

Zwaartepunt 68mm
Lipo 1800 4S 35 C
Versterkt, de vleugel ( Hoe staat op de Amerikaanse Multiplexsite meen ik )

Super kistje.
Ah, hopelijk scheelt het als ik de vleugel op die manier versterk. Bedankt!

Het zwaartepunt ga ik stap voor stap naar achteren leggen, hopelijk gaat hij daar ook beter van vliegen en krijg ik meer lol.
 
oke, hopelijk zorgt een beter zwaartepunt er ook voor de de vaart er minder snel uit is.
bedankt in ieder geval!
 
oke, hopelijk zorgt een beter zwaartepunt er ook voor de de vaart er minder snel uit is.
bedankt in ieder geval!

Dat denk ik niet. Een achterlijk zwaartepunt zorgd wel voor een klein beetje minder verlies echter dat het model lekker strak vliegt is veel belangrijker. Druk de neus eens aan, laat de stick los en dan moet hij het zelfde pad blijven volgen, doet hij dat niet dan moet er ergens iets veranderd worden.

Voor meer snelheids behoud heb je meer gewicht nodig. Met meer gewicht loop je dan weer de kans dat de vleugel breekt als je te kort de bocht door gaat. Dat was ook mijn argument tegen de Hawk omdat er nogal wat Tigers door midden gingen in de USA.

Er is trouwens niks op tegen om de neus net onder de horizon houden, altijd wat hoogte weg te geven tijdens het glijden. Zo vliegen de goede F5B piloten ook. Wat dat betreft is het zeker een goede trainer!
 
Jitze,

Als je met de Blizzard rakken vliegen wilt oefenen, gewoon 2-rakkers gaan vliegen. Dus heen en terug en weer de motor aan. De Blizzard is relatief ligt en zal nooit zoveel energie vasthouden als een "echte" F5B kist. Je vliegstijl beetje aanpassen aan het model dus.
Alles netjes afstellen en fluttervrij maken zal natuurlijk helpen, dat wel.
Quick check voor het zwaartepunt: in rugvlucht moet je maar weinig down hoeven geven. Fijnafstelling door middel van aanduiken etc.

Groet,
Gerben
 
Gerben en Jos,

bedankt voor de info en tips v.w.b. het zwaartepunt. Ik zal wat gaan experimenteren met het naar achteren leggen.
De tip om 2-rakkers te vliegen lijkt me een hele goede, dat ga ik de volgende keer proberen.
 
Jitze ik heb het Pdfje nog wel liggen voor het flutterverhaal het helpt iets maar je krijgt het niet 100% weg mocht je het willen hebben laat het maar even weten indien je het niet kunt vinden

gr Andre
 
Allereerst, is het wel flutter?
Is het niet een stukje tape, de prop, of iets plastics wat staat te trillen in de luchtstroom?
Als het echt flutter is dan zal het niet je vleugel zijn.
Eerder je aileron of hoogteroer.
Vaak de aansturing, gaatje te groot of uitgelubberd?
Heb je speling op je aansturing?
Heb je er servo's inzitten die speling hebben op de tandwielen?
Kijk dat eerst eens allemaal na.
En die snelheid die er snel uit gaat.. tja, het is een stuk piepschuim, vrij dik profiel en weinig massa.
ik zou wel je zwaartepunt ergens in de 60mm zetten en dan uitproberen hoe ie vliegt, hij zou dan wat neutraler moeten worden.

Succes,

GJ
 
Hoi,

Dit kan heel goed de vleugel zijn die fluttert, dat deed die van mij namelijk ook.
Het maakt een hoop lawaai en je ziet duidelijk dat de vleugel heel erg begint te trillen.

Tape erop was voor mij een goede oplossing. Dit met de standaard setup,dus niet
overdreven snel.

Groeten,
Ingo
 
Ik snap niet hoe jullie flutter op de vleugel van de blizard kunnen krijgen. Ik heb hem gebouwd volgens de instructies en heb er een kleine 800 watt in zitten zonder problemen. Ik denk dat jullie ergens een lijm probleempje hebben. Zitten alle glasvezel staafjes wel goed verlijmd en ook de koolstof buizen. Die moeten met voldoende secondenlijm vastgezet worden. Als je andere lijm hiervoor gebruikt is de verbinding niet sterk genoeg en gaat de vleugel idd wel bewegen en dus flutteren.

Bij de eerste F5B wedstrijd in Stompetoren heb ik een ronde met de Blizard gevlogen, helaas crashte ik vanwege een te achterlijk zwaartepunt waardoor ik een highspeed stall kreeg toen ik met vol hoog een bocht maakte op het B-rak.
 
Als je ailerons gaan flutteren dan doet op het zelfde moment de hele vleugel mee.

Ik heb hier een GFK Skippy liggen, die had Ruud Zandvliet voor mij gemaakt. Helaas was het gebied rond de scharnieren een beetje gedelamineerd en kon je dus de roeren vertikaal omhoog en naar beneden bewegen op de scharnier lijn terwijl de aansturing stil stond. Op die manier kun je dus flutter krijgen zonder speling op je aansturing. En dat gebeurde dus ook..... :(

Als ik het met zo een stuk schuim zou proberen dan zou ik eerst de roeren goed stevig maken en compleet bewegings vrij.
 
Vandaag eindelijk voor de tweede keer de Blizzard van stal gehaald en twee vluchten kunnen maken. De eerste vlucht het zwaartepunt op het voorste punt gelegd en toen was de snelheid er na iedere duik direct uit.

De tweede vlucht het zwaartepunt zo'n 5mm verder naar achteren gelegd en toen was het al wat beter. Helaas scheurde in een duikvlucht de complete vleugel uit de romp. Dit gebeurde nog voor ik hem vlak wilde gaan leggen.
De enige oorzaak die ik kon bedenken was het losbreken van de roerhoorntjes op de rolroeren door koude (lijm bros geworden?), eventueel in combinatie met flutter (al heb ik dat niet waargenomen, dus de anti-flutter-mod heeft wel geholpen). Helaas wat stukjes schuim kwijtgeraakt, dus heb ik een nieuw rompje nodig.


full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hmmm, dat is balen Jitze.
Zou toch wel fijn als alle onderdelen bij elkaar blijven in de lucht. Alle apparatuur nog heel?

Groet,
Gerben
 
Jammer Jitze,

Bij mijn Blizzard gaat de snelheid er ook snel uit, niet te vergelijken met een Hawk of een Surprise.

Betreffende een nieuwe romp, je kunt beter een kompleet nieuwe Blizzard kopen is maar een beetje duurder ( reserve onderdelen zijn duur bij MPX )

Gr Frank
 
@gerben: volgens mij wel, maar ik had gisteren geen zin om daar nog naar te kijken.

@frank: met het zwaartepunt verder naar achteren werd het al wel beter, maar echt goed heb ik hem nog niet kunnen testen.


Misschien wil ik er teveel uithalen en gaat het daardoor fout... Als GJ terug is van vakantie ga k even peilen wanneer hij weer bij Staufenbiel gaat bestellen. Maar eigenlijk had ik thuis beloofd dat ik mn Corby af zou maken voordat ik een Hawk ging kopen...
 
Wind chill factor kan zeker meespelen.
Stop maar eens wat lijm testjes in de vriezer... je zal zien hoe broos sommige lijmen worden.

Stevig invriezen is een methode om kauwgom uit je kleren te krijgen...

Heb op de calmato in de vrieskouw de folie eens gedeeltelijk losgevlogen van het stabilo... ook in een duik... ook daarbij hadden enkele lijmverbindingen van de spantjes het begeven.
IJsvorming op de voorlijst achter de prop... heel bijzonder...

Wellicht eens die EPO secondelijm testen...

Ziet er naar uit dat die romp nog wel te herstellen is. Extra koolstof staafjes binnen in?
Het type schuim wordt ook gebruikt om Apple Mac's in te verpakken. Kan je bij de Mac winkel een stuk verpakkingsschuim oppikken en met een foam-cutter een paar vulstukjes snijden?
Niet zo mooi voor het zicht meer, maar wel weer mee te vliegen...
 
Laatst bewerkt:
Back
Top