EDF Airliner DC-9-21 (R.I.P. 22/03/2011)

Ik denk dat het stevig genoeg is zo. Heb bewust voor 2 spars gekozen om wing twist tegen te gaan. Wat de hoofdligger in hout betreft denk ik wel dat deze stevig genoeg zal zijn daar de wingspan slechts 1,5m zal zijn. ook komt er nog een MFD plaatje onderaan de vleugel voor men retracts aan te bevestigen. De aileron en flap (inderdaad,flaps komen er op) servo's ga ik er ook in verwerken om een schone vleugel te behouden. De vleugel ga ik bekleden met schuim. De 5mm isolatie plaat (piepschuim), die ik ga gebruiken om de romp te bekleden, is iets te stijf dus zal ik dunnere piep moeten halen om deze rond de leading edge te buigen. Heeft er iemand tips om piepschuim wat soepeler te maken?

groeten
 
Allereerst een misverstand uit de weg ruimen: met een tweede ligger verhoog je niet de torsiestijfheid! Wel de buigstijfheid, en bij een vleugel met veel pijlstelling kan een 2e ligger zeker nodig zijn. Torsiestijfheid wordt opgevangen door een 'doosconstructie', materiaal (hout/depron/.....) dat een gesloten omtrek vormt. Bij veel modelvliegtuigen is dat een zgn 'D-box', de doos wordt hier gevormd door de ligger (één massieve ligger of 2 liggers boven elkaar met webbings ertussen) en de beplanking voor de ligger(s). Bij een geheel beplankte (of bedepronte) vleugel vormt de hele beplanking de torsiedoos.

Begrijp je wat ik in mijn vorige posting bedoelde met staande stukjes depron tussen de ribben? Ik zou die zeker plaatsen voor extra stevigheid, je wint veel sterkte tegen heel weinig gewichtstoename.

Waarom moet de depron rond de leading edge gebogen worden? Kijk eens naar de foto's hier (bouwverslag van mijn depron ASK-21) naar hoe ik het daar gedaan heb, is wellicht een idee.
 
[mod]Beste Bongose,

graag foto`s plaatsen met een maximum formaat van 800x600 pixels.
Jouw foto`s zijn zo groot dat het laden van een pagina te lang duurt.

Graag je volgende foto`s dus verkleinen naar 800x600 pixels.

Grt,
Berto.[/mod]
 
Dat wil ik juist bekomen die torsion box door 2 spars te gebruiken of heb ik de constructie ervan fout gedaan?

Dij wijze waarop je ASK is bekleed ziet er wel netjes uit. Ga ik toch van je kopiëren. ;) De stukjes depron tussen de vleugels ga ik ook wel doen. Hoe sterker, hoe beter!

Volgende keer toch wat meer geld uitgeven aan echt depron want dat ziet er wel veel strakker uit dan men piepschuim. Hopelijk met een likje spuitplamuur en verf krijg ik hem ook mooi vlak.

groeten
 
Je liggers lopen niet over de hele dikte van de vleugel, ze raken de onder- en bovenbeplanking niet, dus ze maken geen gesloten torsiedoos. De voor- en achterlijst doen dat wel. Dus je hoeft geen trucs uit te halen om de liggers te verdikken, die torsiedoos komt goed zo.
 
Pff de ESC's komen maar niet binnen bij HK. Ik ben nu aan het kijken om de 2 motoren op 1 ESC met 70, max 80A capaciteit te laten werken. Kan ik de 2 motors gewoon op de ESC output samen solderen of is hier iets speciaal voor nodig? Ter info: de motor's zijn rated op max 35A het stuk maar heb zeker nie zoveel nodig...

groeten
 
Zolang je brushed motoren gebruikt is dat geen enkel probleem. Gewoon in serie op de ESC solderen. Als je brushless motoren hebt zou ik dat niet doen als ik jou was, dat kost je een regelaar. Brushless motoren hebben ieder hun eigen regelaar nodig!
 
Een vraagje over BEC capaciteit: als ik 2 ESC's met een BEC capaciteit van elk 2A heb en ik plaats deze in parallel met een Y connector naar men receiver, heb ik dan een totale BEC capaciteit van 4A?

groeten
 
Een vraagje over BEC capaciteit: als ik 2 ESC's met een BEC capaciteit van elk 2A heb en ik plaats deze in parallel met een Y connector naar men receiver, heb ik dan een totale BEC capaciteit van 4A?
Ik weet niet of je 2 ESC's met BEC wel zomaar parallel op een ontvanger mag steken. De ontvanger trekt het wel, maar ik weet niet of een BEC ertegen kan als een andere BEC parallel geschakeld een iets hogere spanning heeft. Ik zou zeggen dat er een soort diodes tussen moeten. En dan betwijfel ik of de capaciteit van de BEC's bij elkaar opgeteld mogen worden, met diodes voedt maar 1 BEC tegelijk de ontvanger (ik hoor graag van anderen als ik het fout zie!).

Ik hoop dat die stabilohelften minder scheef zitten dan het op de foto lijkt....
 
Als er "gewone" spannigsregelaars gebruikt worden voor de BEC, en je hebt twee gelijke regelaars, dan gaat het (bijna) altijd goed ...
 
Om het lekker Belgisch te houden heb ik besloten om hem in een Jetair Fly Livery te spuiten.


(ja, ik weet dat dit een fokker 100 is en geen DC-9 :) )
 
Zolang die regelaars hetzelfde zijn zal het kennelijk geen probleem zijn. Ik heb er op dit moment vier op hetzelfde kanaal en alles functioneert nog :)
 
de wingbox met servo's voor de flaps onderaan en die voor de ailerons bovenaan.


de power: 2x64mm EDF met 2836 3500KV outrunners op 1x 4S 4000mAh en 2x 60A turnigy plush ESC


 
Back
Top