lipo's in je raket

janhein

PH-SAM
Zijn er lanceerders die ervaring hebben met lipo's in hun raket.
Normaal gebruik ik Duracel 9V accu's voor mijn onboard computers, zoals de RDAS, MAGIER of mijn SALTS.

Nu wil ik eigenlijk overstappen op lipo's simpel weg omdat ik dat iets meer spanning heb en mijn ontstekers dan wat sneller zijn. Ik kan ze herladen en heb dan na de vlucht gelijk een mooi beeld van mijn stroom verbuik tijdens de vlucht.

Maar ik weet niet of ze tegen de versnellingen kunnen die ik er op los wil laten. Mijn Rdas heeft een keer ruim 60G gemeten en toen zat ik nog niet aan de top van mijn raket.


Vraag is dus wat kan een lipo maximaal aan.

Ik wil wel graag harde gevens , opmerkingen in de trant van ik denk dat het wel kan heb ik niks aan, ik ga geen raket van een paar duizend euro riskeren om dat denk dat de lipo het wel aan kan ;-)
 
ik denk, dat je er niet aan moet beginnen, 60G lijkt mij wat aan de hogen kant.
en lipo kan echt niet veel hebben, ik heb ooit eens een heli gecrasht van 4Mtr, mischien iets meer maar mn lipo was kapot.

ik weet niet hoe veel G dat die crash was maar veel minder dan 60G.

succes er me groet, kenobi

edit: ik weet hoe warm het word in die kop van die raket, maar een lipo mag ook niet warmer worden dan 37 gr daar boven gaat die ook na de maan :p of je wil een record verbreken.
 
Laatst bewerkt:
Temperatuur is geen probleem, ik vlieg niet lang genoeg op zulk een hoge snelheid om de raket op te warmen.Verder zat er in mij raket waar ik mijn hoogte record mee heb neergezet ook een lipo. die heeft het zonder problemen gedaan. Alleen vind ik stelling ik "denk" dat het werkt in mijn volgende project niet voldoende.

Als je heli van 4 meter de grond in gaat kunnen de versnellingen oplopen tot boven de 1000 G. 40 m/sec afremmen tot nul binnen een tijd van 0.01 sec is al veeel meer dan 60
G .

Ik wil een raket van 12 kilo lanceren met een L oF een M klasse motor en haal dan net geen Mach 1. Mogelijk wel een Nederlands hoogte record :-D
 
Je zou ook naar lifepo (van A123) kunnen kijken, dat zijn veel sterkere cellen dan lipo cellen. En de voordelen van lipo blijven voor een groot deel.


:offtopic:
edit: ik weet hoe warm het word in die kop van die raket, maar een lipo mag ook niet warmer worden dan 37 gr daar boven gaat die ook na de maan :p of je wil een record verbreken.
Dat is niet zo, een lipo werkt juist het best als hij 35-40°C is. Er zijn ook verwarm koffers/buizen voor.
Veel warmer moet het niet worden.
 
Laatst bewerkt:
LiPo's zijn mechanisch misschien zwakke cellen, maar ze zijn plat. als je er voor zorgt dat ze plat liggen, en goed ondersteund worden dan maag 60 g geen probleem zijn.
In modelvliegtuigjes wordt normaal gesproken geen 60 g gehaald, maar die dingen crashen af en toe ook. de cellen zijn dan lang niet altijd stuk. maar je weet zeker dat hij veel meer dan 60 g heeft gehad.

Waarom probeer je het niet gewoon. bouw dat ding in in een romp/stuk pvc/stuk hout.
dit laat je dan door een paar meter pvc pijp op de grond vallen. als hij dit een paar keer overleeft zou ik hem met een gerust hart in een raket inbouwen.
Stekkers die loskomen lijkt me nog een groter risico......

Groet, Sjors
 
In electro pylonracers zitten ook lipo's en die modellen worden gebouwd op 80G belasting.
In de praktijk zullen ze rond de 40G zitten maar nog nooit gehoord dat er problemen optraden met de lipo's.
In F5B versnellen wij van 0-300 in 2 seconden, ook dat gaat prima met lipo's.

GJ
 
ik denk dat ik voor ik de boel lanceer een keer een paar val testen doe met de lipo's

mijn hoogte meter kan ook versnellingen meten. dus als ik het ding door een buis laat vallen op het gras dan kan ik de versnelling meten bij impact. Die zal waarschijnlijk verboven de 60 zitten. overleven mijn lipo's dat dan kan ik zze denk ik ook redelijk veilig in mijn raket vliegen. Ik zorg dan overigens wel voor een backupsysteem waar geen lipo's in zitten.
 
Hallo janhein

Ik denk dat G's niet het probleem zal zijn voor Lipo's, de componenten binnen de cel worden bij elkaar gehouden door atmosferiese druk, als je erg hoog gaat wordt dit steeds minder!
Hierdoor kan misschien de lipo stuk gaan.

Grtz René
 
das wel een tip om rekening mee te houden. daar had ik nog niet aan gedacht. Wel makkelijk te testen voor de vlucht overgens.

Gewoon ding aan sluiten en effe vacuum trekken. blijft hij heel sdan is het mooi, gaat het mis dan weet ik zeker dat ik minder hoog moet vliegen
 
G Probleem

Stel je voor raket 3 kg maal 40 g is zeg maar 120 kg.

Hoop dat ie dat houd laat staan 80 g 240, ga er maar eens op zitten.

@rene weer eens wijze opmerking.

Laterz
 
die G krachten kan een raket makkelijk hebben. De electronica is een groter probleem, Mijn boord computer heb ik getest tot 60 G en daarna ging hij niet verder en vlakte mijn meet curve af.

Overigens heb ik afgelopen weekend verschillende raketten met lipo's zien lanceren. En niet een had er problemen mee.
 
Volgens mij moet dat makkelijk kunnen een lipo in je raket. Zou wel zoals eerder gezegd de lipo plat leggen, en er een dikke laag foam onder stoppen. Dan moet het goed gaan :)
 
plat leggen heb ik geen ruimte voor. Hij moet recht op in de buis komen anders past de rest niet.

Hier nog even een linkje van een test vlucht met een van mijn raketten. De motor die er hier in zit een een F klasse (max 80 N/sec totale impuls )

Het filmpje is geschoten met een hoge snelheids camera en duurt in het echt iets korter :-D

Raketenmodellbau.org - Archiv RJD 2011 - Videos von Trevize


No name blue T moet je hebben.


Vlieg ik dit ding op volle kracht dan heb ik ongeveer een derde van deze tijd nodig om uit de toren te komen. Het ding weegt leeg nog geen 300 gram en in ongeveer 80 cm lang.
 
Back
Top