KK-MultiCopter
Hoewel het MikroKopter platform uitstekend bevalt, is een van de bezwaarpunten de hoge kosten. Voor de minimale elektronica plus een kompasmodule ben je zo'n 275 euro kwijt. Daar komt dan nog de I2C regelaars overheen. Eén van de redenen om het frame eens uit te werken was dat Wim, een clubgenoot, op basis van dit frame wel eens een KK-MultiCopter wilde uitproberen. De insteek: in elkaar zetten op basis van een gaatjes print sprak mij wel aan.
Terwijl ik het traject aan het uitzoeken ben van een Y6-frame heeft Wim ondertussen een KK-MultiCopter variant in elkaar gezet. Met zijn instemming hieronder wat foto's en ervaringen.
Hieronder de MikroKopter en de zelfbouw KK-Multikopter naast elkaar.
En de KK-MultiCopter solo.
Eigenlijk was de KK-MultiCopter vrij snel operationeel. De toegepaste gyro's komen van HobbyKing. Twee "lagen er nog" een derde is nabesteld. Het bleek dat de derde nieuwe servo afwijkende componenten bevatte wat een kleine aanpassing van het ontwerp nodig maakte.
Maar hij vloog.
Hieronder een detail beeld van de elektronica. Met een handvol onderdelen kom je een eind

.
Voor het afstellen heb je geen computer nodig zoals bij de MikroKopter. Gewoon met de schroevendraaier pitch, yaw en roll instellen.
In eerste instantie was het de bedoeling de KK-MultiCopter uit te rusten met ASP 8*6 props. Eerste testvluchten verliepen niet echt probleemloos. Met name erg korte vluchttijden. Dus is er eerst maar een set EPP1045 props opgezet die in combinatie met de A20-20L look-alike op de MikroKopter uitstekende diensten bewezen. Toen de KK-MultiCopter met de EPP1045 goed werkte, de 8*6 maar weer eens geprobeerd. Maar ook een tweede poging leverde niet echt overtuigende resultaten op. Dus toch maar weer terug naar de EEP1045.
Bij tijd en wijle had de KK-MultiCopter kuren en draaide hij plotseling weg. Dat leidde tot een lichte crash. Oorzaak bleek een niet helemaal goed functionerende ontvanger te zijn.
Wim had ondertussen de smaak te pakken. En had een KK-MultiCopter v5.5. bord besteld en heeft dat er maar ingebouwd. En tegelijk de ontvanger vervangen.
En een detailfoto van de elektronica.
Als je de KK-MultiCopter en de Mikrokopter vergelijkt, zie je dat de Mikrokopter veel meer eigenstabiel is. De KK-MultiCopter vraagt veel meer van de piloot. Zoek je een fotoplatform, dan lijkt me de KK-Multikopter te wiebelig. Maar ik denk dat je er wel goed mee kunt raggen. En dat is ook leuk.
Overigens vliegt er bij onze vereniging ook een hexacopter met een Arm-O-Copter elektronica. Dit platform lijkt nog stabieler te zijn dan het MikroKopter platform.
Waar wij erg enthousiast over zijn is over het frame. Het hele model is in een uurtje uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Dus even iets veranderen is zo gebeurd. En het blijkt erg harde landing bestendig.
En voor de echte doe-het-zelver: de elektronica zelf in elkaar zetten werkt uitstekend! Maar of de inspanning opweegt tegen het geldelijk gewin? Voor een paar tientjes meer koop je een kant en klaar KK-Multikopter bord.
Ik had het plan om ook zelf op basis van gaatjes board een KK-Multikopter te maken, Maar nu HobbyKing ze ook uitlevert voor 30$ heb ik die (ook) maar besteld.