Bouw EON600

Ik heb de rekening nog ff opgezocht, 19 euro voor de tekening en 5 euro verzendkosten, maakt 24 euro in totaal. (augustus 2010)
 
Het rechter vleugel deel is klaar, nu op naar de linker!

Img_1123.jpg
 
Ziet er goed uit Bert.

Heb nog even naar de link van de meegestuurde bouwbeschrijving gekeken en daar zie je dat de bovenindekking van de vleugelwortel nog even is weggelaten. Als je ge vleugeldelen tegen elkaar zet zit er een dikke kans in dat het niet precies pas is (tenminste bij mij is dat meestal het geval) Zoals ze het daar laten zien is een prima oplossing en zit je niet met een flinke kier te kijken.

De motorisering: zelf had ik een 100 grams AXI 2814 aangeschaft, maar die lijkt wat te sterk voor deze combinatie. Toch maar terug naar de AXI 2217 ?

Succes, JH
 
JH, je hebt gelijk wat betreft die bovenindekking, dat had ik inderdaad ook gezien in die bouwbeschrijving, maar in het heetst van de strijd toch gewoon er op gelijmd. Mogelijk dat ik dat nog weer los moet halen, we zullen zien.
Ik hoop vandaag een begin te maken met de linker vleugel.

Voor wat betreft de motor, daar heb ik geen verstand van, maar middels eCalc: propCalc - Propeller eMotor Calculator   (c) by Markus Mller zo één ander nagekeken, dan lijkt mij een 2217 meer dan voldoende.
 
Zo, ik ben ondertussen weer een stukje verder, het eerste deel van de linkervleugel nu ook klaar, en netjes pas aan de rechter vleugel.

Img_1132.jpg


Was nog wel wat hobbyen om de juiste hoek te krijgen, maar dat is gelukt.

Img_1131.jpg


Het past allemaal behoorlijk mooi aan elkaar.

Img_1133.jpg

Ik heb in beide vleugeldelen een messing buisje van 10mm gemaakt, en kan beide vleugeldelen nu verbinden met een 8mm carbon buisje.

Over bouwfouten gesproken, toen ik met dit linkerdeel bezig was, kwam ik er achter dat op de plek waar de vleugel bevestigd wordt aan de romp een extra stukje balsa 10mm in de vleugel gelijmt moest worden. Ik kon me dat niet meer herinneren, en dacht dus ook dat vergeten te hebben bij de rechtervleugel. Dus de boel maar open gesneden. Wat bleek, het stukje zat daar wel in. Voor niks opengesneden dus.
 
Na een kleine verbouwing thuis en vakantie e.d. nu weer wat tijd gehad om verder te gaan met de EON600.

Het blijft leuk werk, nu de vleugel zover gereed dat het folie er over zou kunnen. Ga nu weer verder met de romp.

Img_1317.jpg
 
Dag Birdy-
Even een fototje om je te inspireren!

Deze EON is 11 jaar oud , heeft overal in Europa gevlogen waar ik met de caravan op vacantie was.!! Graupner Speed Gear500 race 7,2V, regelaar Robbe Air control disk, prop. Graupner Gear klapprop 10x8, accu 7 cellen Nicad 2400.
Het motortje heeft nu de geest gegeven en ik ga iets doen met buitenloper,Lipo, maar weet nog niet wat. Misschien leer ik nog wat in dit draadje!
Succes met de bouw, maar nog meer met het vliegen straks
 
Hallo Brik,

dat inspireren is gelukt! Mooie kleuren ook.
Tja, lipo's en buitenloper, ik ga voor een Typhoon 15/13 motor, met een 10x6 prop en 3S lipo. We zullen zien of dat gaat werken, zover ben ik nog niet, wel langzaam aan op het punt om die spullen daadwerkelijk in de romp in te gaan bouwen.

Bert.
 
Hallo Bert,

Ik zie nu dit draadje pas, daarom deze vraag hopelijk niet te laat:

Heb je de bovenste en onderste lat van de ligger verbonden met triplex? Om de schuifkrachten tussen de 2 latjes op te nemen? Normaal doe je dit vanaf de wortelrib tot de 2e of 3e rib.

Mooi wordt de eon. Ik heb hem met een 3s 3000mAh. pakket en daar haal ik zonder thermek 1,5 uur vliegen mee. (accu komt dus nooit leeg in de praktijk.)
 
ja dat gaat recht omhoog zowat ,:D
We gaan het meemaken. Stiekem al een beetje aan het nadenken over een volgend project, en heb de tekeningen van de Metrick ondertussen af laten drukken. Wie weet...

carbonglider zei:
Heb je de bovenste en onderste lat van de ligger verbonden met triplex? Om de schuifkrachten tussen de 2 latjes op te nemen? Normaal doe je dit vanaf de wortelrib tot de 2e of 3e rib.
Nee, dat heb ik niet. Hieronder een stukje van de bouwtekening:
Img_1319.jpg

Als ik het goed begrepen heb doel je op 13, dat is bij mij een stukje balsa van 2 mm, dus geen triplex. Wel is het zo dat de ribben 8 en 9 van triplex zijn, en dat er veel lijm en balsa tussen messing buis (18 ) en boven en onder ligger zit. Het is nu inderdaad te laat om 13 nog door triplex te vervangen, ik zou de boel dan moeten slopen. Aan de andere kant van de ligger zou zonder slopen nog aardig gaan, alleen gaat dat ook niet lukken omdat de messing buis een buiten diameter van 10mm heeft, en de ligger maar 8mm is.
 
Je buis is inderdaad 2mm breder dan je ligger, maar als ik het goed zie op de foto dan ligt de buis uit het hart van de ligger.
Je zou dan zonder al te veel sloopwerk nog een plaatje triplex tegen de ligger aan kunnen lijmen met epoxy. Of het nodig is? Ik weet het niet. Het zal af hangen van hoe stevig de messing buis met lijm en balsa het in lengte richting verschuiven van de latjes voorkomt.

Als je nog het extra plaatje er in kunt zetten, dan zeker doen. Je vleugel wordt er veel sterker van.
 
Als je nog het extra plaatje er in kunt zetten, dan zeker doen. Je vleugel wordt er veel sterker van.

En dan eerst het balsa nog zwaar met dunne secondenlijm impregneren. En dan pas het triplex er tegenaan. Op die manier benader je waarschijnlijk 75% van de sterkte die je anders met enkele triplex zou behalen.

Dirk.
 
Back
Top