Gammawing I

  • Topicstarter Topicstarter Duikvlucht
  • Startdatum Startdatum
D

Duikvlucht

Guest
Hallo :bye:

Niet onbekend met RC, wél met RC-vliegen. Dus tijd voor een steile leercurve.

- Phoenix simulator aangeschaft :arrow: natuurtalentje *check
- Tegen iedereen zeggen dat het nooit zo moeilijk kan zijn *check
- Geen geld om een vliegtuig te kopen *check
- Nog RC gear hebben liggen, alleen wat brushless spul aanschaffen *check



Ik ben een handig mannetje en dus maken we het maar zelf :)

Een makkelijk concept van internet geplukt en die gaan we maar eens kopieeren. Verder de denkbeeldige voldoende theoretische kennis omtrent zwaartepunt, leading edge en wat dies weer zij opgedaan op het almighty internet.

finished_bee.jpg


5 dikke plakken piepschuim voor 8,49
gammawing1.jpg


Vleugelprofiel erin gesneden/geschuurd:
gammawing2.jpg


Nu de vleugel verstevigen met een dwarsbalkje oid en beplakken met papier/epoxy om het geheel steviger te maken:
gammawing3.jpg


Volgende stap is elevons te maken, putjes opvullen (goedkoop is duurkoop :rolleyes:) en een deel van de electronica inbouwen welke ik nog heb liggen.

Maarrrr... nu een paar vragen voor de kenners:

- Gaat dit werken?
- Zie ik wat over het hoofd?
- Iemand tips?

Het plan voor de maiden: Vol gas en dan een zwieper de lucht in en hopen dat het goed gaat :D
 
ik zou nog ff flapjes maken voor aan de zijkant, dat vliegt een stuk beter.
electronica aan de bovenkant inbouwen zodat het tijdens de landing niet kapot gaat.
ik weet niet of het nodig is, maar misschien domping in de motor.
en voor de maiden, laat iemand hem vliegen die kan vliegen en laat hem je leren vliegen,
als je het zelf probeert gaat het echt mis. hoeveel uur je ook op de sim hebt gezeten.
verder ziet het er goed uit, geen snelheidsmonster maar lekker rustig.

veel succes

max
 
Als je dit ding enigsinds crash proof wil maken kun je hem het beste intapen met verpakkingstape, liefst de glasvezel versterkte versie voor maximale sterkte. Tape kruislings voor het beste resultaat. Zoek eens naar 'Zagi' op dit forum, daar gebruiken ze deze techniek ook. Probeer ook goed te bepalen waar het zwaartepunt moet komen voor je gaat vliegen. dat komt nogal spits bij een vliegende vleugel.

Succes ermee, leuk project!
 
Probeer ook goed te bepalen waar het zwaartepunt moet komen voor je gaat vliegen. dat komt nogal spits bij een vliegende vleugel.

Neem voor een flying wing 15 à 20% van de MAC (mean aerodynamic chord), zeker niet meer! Hoe je de MAC bepaalt vind je ook op internet.

Sucess ermee!
 
1) redelijk scherpe neuslijst, slecht voor langzaam vliegen, dus afronden.
2) geen s-slag profiel. achterlijst rolroeren dus 4 mm (natte vinger) ongeveer boven de tafel laten hangen.
3) inpakken in Ducttape, plakschema is wel op dit forum ergens te vinden en anders op de site van de Zagi.
4) geen vulmiddel (plamuur) gebruiken dan wordt alles te zwaar.
5) kleine wingletjes maken. kun je maken van afval stukken depron of welk dun materiaal ook als het maar stevig is en recht blijft staan.
6) Zwaartepunt op 20% van MAC.
7) volgende keer via Profilli snijmallen uitprinten van het Zagi profiel of iets wat daar op lijkt. Die daarna van triplex maken en gebruiken om de vleugel met een hete draad te snijden. Of iemand op dit forum of bij je club vragen om die mallen te printen.
 
Ah, tips. Super! dank u!

Het word geen snelheidsmonster, maar ter leering ende vermaak!

To Do:
- electronica aan de bovenkant
- Neus afronden
- intapen
- CG (zwaartepunt) gevonden dmv een calculator: Flying wing CG calculator
- Winglets maken

...Alleen deze begrijp ik niet helemaal:
2) geen s-slag profiel. achterlijst rolroeren dus 4 mm (natte vinger) ongeveer boven de tafel laten hangen.

Thanks!
 
Het door jou gekozen profiel heeft een rechte onderzijde. Bij een S-slag profiel loopt de achterzijde aan de onderzijde iets omhoog. De bovenzijde volgt natuurlijk iets mee. Als je dan door de kern (hart) van het profiel een lijn zet zie je een s-slag. Bij het door jou gekozen profiel is dat een kromme lijn.

Bij vliegende vleugels haal je daar een heel stuk stabiliteit uit, je mist immers de staart hiervoor. De richtingsstabiliteit haal je uit de winglets of je moet al een verdraaiïg ala Horten in je vleugel hebben.
 
Even iets duidelijker:
Een klassiek vliegtuig heeft een vleugel en een stabilo. Een vleugel wil, als-ie lift levert, meestal roteren. Dat wordt tegengegaan door het stabilo, dat ten opzichte van de vleugel een beetje neus-omlaag staat. Het stabilo zorgt dat de vleugel in de goede hoek door de lucht gaat.
Een vliegende vleugel heeft geen stabilo. Om toch een stabiel vliegend toestel te krijgen, wordt soms een profiel met een S-slag gebruikt, zoals hierboven beschreven. Bij een gepijlde vleugel zijn soms de tippen zodanige verdraaid dat ze met iets minder invalshoek vliegen, dat heeft hetzelfde effect. En bij veel eenvoudige vliegende vleugels worden simpelweg de elevons standaard iets omhoog gezet. Dit is dus ter vervanging van het stabilo.
 
Ik begrijp het helemaal, merci heren :)

Zoiets zie je op deze foto ook gebeuren volgens mij:

Al heeft deze het zichzelf wel erg moeilijk gemaakt kwa CG door de motor zo ver naar achteren te plaatsen is het niet?

Wellicht bouw ik er nog een stabilo/staart/roer op. Ik denk dat ik dat wel mooi vind staan en als het de stabiliteit ten goede komt is dat mooi meegenomen. Zoiets dus:
1272.jpg


Andere vraag: Als ik er een soort van gondel/romp onder zou bouwen waar de accu inkomt... Dat lijkt mij niet alleen goed ter bevordering van de stabiliteit (zal ten koste gaan van de snelheid) maar tevens een houvast om te werpen. Zoals die foto hierboven of een beetje CG alla deltavliegen:

deltavliegen.jpg


Waar ik naartoe probeer te werken is een niet te snel vliegend tuig (max. 50km/pu), met veel vleugeloppervlak tbv FPV, maar wel met veel draagvermogen voor lange vluchten. De kick is natuurlijk zelf maken en niet kopen.

edit* zoiets dus:
a4316367-82-P1010485.JPG
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Al heeft deze het zichzelf wel erg moeilijk gemaakt kwa CG door de motor zo ver naar achteren te plaatsen is het niet?
Tja, dat zal in de praktijk extra ballast in de neus betekenen. Persoonlijk vind ik die overdwars liggende lipo eigenlijk erger...

Wellicht bouw ik er nog een stabilo/staart/roer op.
Tja je kan iedere configuratie kiezen die je wilt... op zich is de klassieke vorm (met stabilo) makkelijk vliegend te krijgen, bij een vliegende vleugel zijn de standen van elevons en ev. tippen altijd kritisch.

Andere vraag: Als ik er een soort van gondel/romp onder zou bouwen waar de accu inkomt... Dat lijkt mij niet alleen goed ter bevordering van de stabiliteit (zal ten koste gaan van de snelheid) maar tevens een houvast om te werpen.
Voor de stabiliteit maakt het niks uit. Als je wat houvast wil hebben kan je ook een latje van een cm of twee onder het midden lijmen.
Waar ik naartoe probeer te werken is een niet te snel vliegend tuig (max. 50km/pu), met veel vleugeloppervlak tbv FPV, maar wel met veel draagvermogen voor lange vluchten.
Lange vluchten zullen vooral uit de accu moeten komen. Veel vleugeloppervlak zorgt voor langzaam vliegen.
Als je de FPV kant op wil zal je waarschijnlijk voor een duwschroef kiezen, een grote duwschroef (bij een groot model) is vervelend voor het opgooien. Mijn Sirion (3 meter) start ik met behulp van 10 meter elastiek, zodat de motor pas aan hoeft als hij vliegt.
Voor een vliegende vleugel is een propeller voorop qua gewichtsverdeling gunstiger, maar dat vindt niet iedereen leuk hè...
 
zou er eventueel nog 3mm staaf carbon in verwerken, om hem meer crash bestendig te maken. een keer fout neer komen en breekt het doormidden. heb er zelf ongeveer 1,5M 3mm staaf in zitten, en vliegt nog net zo fijn! ooit een keer vol gas de grond in geboord, alleen het schuim licht ingedeukt en de prop kapot. vlieg op 3s 1380kv moter 6x5,5 prop +- 120km/h

waarom geen pakket kopen ? voor 33,50,- heb je er een ex.. verzend http://www.rchobbyparts.nl/index.php?item=vliegtuigen&action=page&group_id=23⟨=NL
 
Thanks voor de tips! Ik wil nog even wachten met een kant en klaar product kopen, eerst het leertraject afronden.

Inmiddels al twee koolstof staafjes in de vleugels gelijmt. Tevens een dwarsligger van 10x10 mm balsa. Balsa winglets zitten er ook op. Nu nog wachten op de electronica met Chinarowboats.inc.

Wel ga ik de onderkant van de vleugel minder vlak maken door er een plaatje 3mm blauw xps van de gamma onder te plakken.
 
Heeft iemand tips om zelf pushrods te maken? Ik hoor het graag :)
 
Heeft iemand tips om zelf pushrods te maken? Ik hoor het graag :)
Van 0,8 of 1 mm veerstaal, te krijgen bij de hobbywinkel.
Het is handig als je de lengte kan verstellen. Daarvoor zijn kleine tonnetjes te koop, waarschijnlijk moet je dan het gaatje in de servohevel wat opboren maar dan kan je zo'n tonnetje daar gebruiken.
In het andere uiteinde van de pushrod buig je een Z-bocht.
De roerhevel moet op het dwarse deel van de Z-bocht komen.

Een alternatieve manier om de pushrods verstelbaar te maken is: maak twee stukken pushrod, met elk een Z-bocht, en zo lang dat de stukken mekaar in het midden een paar centimeter overlappen.
Om dat dubbele stuk doe je krimpkous, even vlammetje erbij (zorg dat je iets op je vleugel legt want anders is het schuim zó weg...)
 
Laatst bewerkt:
Back
Top