Vleugels uitbalanceren

maar voor je profiel is er geen aanstroming meer en dat is overtrek .zodra je dat kwijt bent heb je eigenlijk alleen nog maar kynetische massa en luchtweerstand

Maar dat klopt gewoon niet. Overtreksnelheid is de snelheid waarbij het profiel geen lift meer kan leveren. En dat is lang voordat het stil staat dus er is wel degelijk aanstroming.
Bij een vleugelbelasting van 35gr/dm2 en een Cl max van 1,7 (wat best veel is) nog altijd ongeveer 21 km/u. hier een rekenprogramma waarmee je dat zelf kunt proberen.

Calculate
 
En Serge, niet om te jennen maar om er gewoon over na te denken; denk jij dat een parachuutje met een gewicht van 301 gram zichtbaar harder naar beneden gaat dan één met een gewicht van 300 gram? En denk je dat dit hetzelfde snelheidsverschil is als wat je ziet tussen de linker- en de rechtervleugel bij een a-symmetrische overtrek? Ik zelf denk het niet eigenlijk.
 
Als ik nu een een gewicht van 3 gram en een gewicht van 3 kg tegelijk laat vallen, welke van deze twee gewichten valt sneller?

Zo als wij weten maakt dat niet uit, maar een wipwap die aan één kant een stukje zwaarder is zal wel doorslaan naar de zware kant en daar hebben wij het hier over
 
Zo als wij weten maakt dat niet uit, maar een wipwap die aan één kant een stukje zwaarder is zal wel doorslaan naar de zware kant en daar hebben wij het hier over

Dat zie ik anders.
Ik zat wel eens met mijn dochterlief op de wipwap.
Dat ging mooi in balans, ik hoefde allen en stuk op te schuiven met de hele plank.

Johannes
 
Ja....maar stel even een vleugel van 300 gram en één van 301 gram. Reken met 20dm2 vleugeloppervlak.
Dat geeft een vleugelbelasting van 15 resp. 15,05 gram/dm2.
Dat geeft een stallspeed die volgens mij niet meetbaar verschilt per vleugel. Waarom zou de ene dan wel eerder overtrekken dan de ander....?

Misschien wel leuk om deze discussie in het aerodynamica forum voort te zetten.....
 
tsja maar de vleugels zijn vaste planken.nu gaat het wipwap idee gedeeltelijk op ,gezien dat de romp normaliter gedragen wordt door de vleugels . de romp is wel het middenpunt en scharnierpunt ,maar geen draagpunt .


De proef kan heel simpel gedaan worden .zonder moeilijk gezever .
balanceer je vleugels .en zorg voor gelijke washout

ga vliegen .en trek je hoogteroer steeds meer up (speciaal voor bart ,doe dit geleidelijk aan en niet abrupt). bij overtrek zal nu je neus zakken ,laat hoogte roer los en je toestel zal geleidelijk zijn vluchtpad hervinden .

plak nu eens 10 gram op een vleugeltip (of het gelijke aan zo'n keycam)
herhaal deze maneuvre .
 
Gaan we doen. Mijn ervaring is dat je niet zult kunnen raden aan welke kant ik het lood heb geplakt :-)
 
Een ding vergeten ,doe dit dan wel recht op de wind(ik weet dit klinkt foutief)om alle factoren uit te wissen behalve dan het gewichtsverschil .bij andere vliegrichtingen corrigeer je vaak onbewust van te voren .
 
We gaan het proberen. Ik plak de loodjes op je Metrick en jij mag het gaan proberen zonder te weten aan welke kant het zit. Ik leg alles vast op video. Mocht ik ongelijk hebben neem ik alles terug wat ik gezegd heb en ga ik al mijn vleugels balanceren :-)

Empirisch onderzoek zogezegd :cool:
 
ik ben voor ,alleen aankomend weekend wordt het niet wat .

voorspelling /verwachting van windstoten tot 80km/h.

Kunnen we het gezever omzetten in tastbaar bewijs .dat brengt meer dan de blaren van nu op mijn vingers.:D
 
Volgens mij kan Raymond hierover meer vertellen.

Als er iemand iets kan vertellen over onbalans, aerodynamische en statisch, met ongezond veel camera's onevenredig verdeeld over elk essentieel vliegtuigonderdeel, dan is dat idd Raymond!! :mrgreen:

Maar oftie nu nog zin heeft te reageren.....#9 [150362] vleugels-uitbalanceren
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dertig schroeven op een Airbus...
Zou dat ongeveer op een soortgelijk verhouding uitkomen als 1 gram op een Metrick? :rolleyes:
 
En voor de ongelovigen onder ons .
Ik heb gister gevlogen met de condor met uitgewogen vleugels ,deze vleugels zijn links en rechts gelijk qua vorm en verdraaing .

Eerst een proef gedaan met normaal overtrek (dwz neus in de wind ,kist neutraal getrimd en rustig up trekken zonder aan de rest van de knuppels te komen ), dit resulteerde in een neutraal overtrek gedrag ,wat betekent dat het neusje normaal omlaag komt en het toestel snel zijn vliegpad hervindt.Dit heb ik 5x herhaald en 5x het zelfde resultaat.
nu had ik op de linker tip 10 gram lood geplakt .
Zelfde procedure herhaald voor 5 x met het resultaat dat het toestel over de linkervleugel wegvalt ,met aanzienlijk meer hoogte verlies dan in uitgebalanceerde situatie.

Ondanks dat ik al overtuigd was van te voren ,toch ook maar herhaald op de rechter tip ,en raad eens ,jawel 5x wegvallen over de rechter tip .


Dus ik blijf bij mijn bewering dat uitbalanceren over de dwarsas net zo belangrijk is als je zwaarte punt in de lengte as .alleen ligt nu op de dwars as je zwaartepunt exact in het midden (met wat tolerantiesnatuurlijk).
Dit is dus net zo belangrijk dat je zowel links als rechts gelijk maakt qua oppervlak,profiel en vorm in je beste kunnen .
 
Over de zin van balanceren laat ik me even niet uit. Meestal hebben aerodynamische aspecten (verschillen in verdraaiing, verschillen in vleugelprofiel) een grotere invloed dan het verschil in gewicht.

Heb je het ideale model, beide vleugels aerodynamisch gelijk, dan pas komt verschil in overtrek en vlieggedrag boven drijven door onbalans in de vleugels.

Wat hier de meest toegepaste oplossing is, is de lichtste vleugel voorzien van een stukje lood in de tip zodat deze in evenwicht is. En inderdaad, statisch is de vleugel dan in balans.

Stel ik heb een vleugel met een heel zwaar middenstuk, de andere vleugel met een licht middenstuk. Leg ik ze per stuk op de weegschaal, blijkt er bv 30 gram verschil tussen te zitten. Loodje aan de tip van de lichtste vleugel van bv 5 gram, en alle is in even wicht. Tot je gaat vliegen, dan blijkt bij overtrekken of loopings vliegen dat het model toch altijd over één vleugel wegvalt.
Ga je dan thuis bepalen waar het zwaartepunt van elke vleugel ligt, dan blijkt daar verschil tussen te zitten. Ga je G-tjes trekken met je model, of verander je de vliegsnelheid, komt dit tevoorschijn.

Om dit te voorkomen:
-beide vleugels separaat wegen (bv links 500 en rechts 530 gram)
-loodje knippen te grootte van het gewichtdverschil (bv 30 gram)
-vleugels aan elkaar zetten
-loodje over de lichtste vleugel schuiven tot de gehele vleugel in evenwicht is
-loodje op deze plaats inbouwen in de vleugel

Zo stop je er wel wat meer gewicht in, maar het vlieggedrag wordt voorspelbaarder (alhoewel, altijd over de linker tip wegvallen is ook voorspelbaar! :rolleyes:)
 
Vleugels balanceren is net als drijfstangen van auto motoren balanceren en uitwegen ,maar dat komt op de 0,1 gram nauwkeurig ,zodra je boven de 8000rpm komt (Heb al genoeg geprepareert wat automotoren betreft )

Ik blijf het doen ,het voordeel is groter dan het nadeel .

Het mooiste vindt ik nog wel dat de meesten hier die hard roepen zelf geen aktie ondernemen ,zegt mij al meer dan genoeg .
Gewoon proberen. Gisteren en vanmiddag was en is goed vliegweer .En het kost je maar 15 minuten werk als je een fohn en weegschaal hebt.
 
Laatst bewerkt:
Ondanks dat ik al overtuigd was van te voren ,

Dat klinkt bekend... lijkt wel Diederik Stapel...
(maar die volgt tenminste de correcte regels betreffende spatiëring rond leestekens, een punt of komma komt meteen na een woord, erna komt een spatie. Leest een stuk makkelijker...)
 
een vliegende vleugel goed uitegeballanceerd gaat bij overtrek als een wippende eend door door de lucht . als hier ook verschil in zit tussen links en rechts zal hij dan ook over de zwaardere kant weg vallen .


:D

Serge, dat gaat zeker niet op voor mijn Strong Thermik plankvleugel.
De vleugels verschillen 17 gram gewicht, 392 tegen 375 gram. Maar bij een overtrek gaat het toestel gewoon over in een stabiele zakvlucht. Geen sprake wegvallen over een vleugel of van een 'wippende eend'. Ook bij mijn andere vliegende vleugels 'wippen' niet. Of bedoel je de zg 'rodeo-ride'? De overcompensatie met het hoogteroer. Iets wat bij minder ervaring met dit soort toestellen snel gaat gebeuren.
 
Bij rustig vliegen is onbalans er snel uit te trimmen.
Bij het vliegen van meerdere loopings komt gewichtsverschil in de vleugels dan toch weer duidelijk naar voren.

Ik had ooit een Robbe Arcus(niet het schuimpje dat ik nu heb). In bij het maken van loopings brak die steeds naar dezelfde kant uit. Bleek 1 vleugel zwaarder te zijn. Na het compenseren hiervan bleek dat ik mijn ailerons terug neutraal kon trimmen. Ik had nooit begrepen waarom na het spuiten in kleur ik moest bijtrimmen.Dacht dat iets scheef was , bleek dus niet zo te zijn....
 
Back
Top