een beetje hulp nodig :(

een beetje aangepast EPO Axion-Cumulus 200/ Discus jamara "4in1" Een beetje hulp

Goede morgen allen ,even voor af (sorry lang verhaal)...de buurman van mij heeft van mij een mini super cub (met ACT) gekregen ..hij kan nu heel leuk vliegen ..opstijgen mooie 8 en landen ..ja hij doet het best wel goed ..de man vind het RC vliegen echt geweldig ..

maar nu komt het ..hij wilde graag een zwever omdat hij mijn skyflexen zo relaxt en mooi vind vliegen ...nu heeft de beste man een ''Axion Cumulus 200'' een klein rompje maar wel 2 meter vleugel ..of ik hem wilde opbouwen en invliegen ..pff dat heb ik weer :| , maar dat ding inelkaar gezet ..en ja is best een mooi toestel ..maar nu komt het ..CG staat echt nergens in de gebruiks-aanwijzing waar het zit ..normaal 1/3 van de vleugel (dacht ik) maar zo goed als ik het kon vinden ..geprobeerd het toestel mooi level te krijgen ..dat had ik voor elkaar ..accu aangesloten (eerst de zender aan natuurlijk) ..alles mooi op 0 getrimpt .(is maar een hoogte/en rudder toestel, geen ailerons) motorop zijn rug ..ik geef 75% gas en hup weg gaat hij ..maar duikt na 15 meter in de lucht rechts over de vleugel ..ik schrok me dood .meteen tegen rudder en iets meer laten klimmen (zou ook een fout van mijzelf kunnen zijn) .maar was niet zo het toestel (wat ik ook deed) ging naar rechts hangen en meer niet ..toch nog heel naar beneden gehaald ..gelukkig geen schade .pfff , ik de vleugels uit de romp gehaald en inelkaar geschoven vleugel op mijn vinger in het middan .en hup valt zo naar rechts ..dus helemaal niet in balance

wij naar huis, in aan de linker kant met wat carbon staafjes het balance van de vleugel gevonden carbon in de vleugel gemaakt en ja hoor vleugel blijft kaars recht liggen ..wij weer terug (en het was warm ..pffff ) ..weer inelkaar gezet accu op zijn plaats ..op 75% en hup ...kaars recht en mooi schuin omhoog ..echt een prachtig gezicht ..maar kom ik onder de 15% gas of motor uit om te zweven ..dan is het net of je over een crossbaan rijd hij zweeft en vliegt voor geen meter :confused: het is echt net een opgefokte dolfijn ??

naar boven ..naar beneden ..naar boven ..naar beneden ..geef ik weer gas tot
50% vliegt hij kaars recht maar daar onder of motor uit ..lijkt het wel een 3D toestel ..pfff ..ik heb hem ook gezegt ..ga het niet zelf proberen (ik had echt heel veel moeite om hem heel aan de grond te krijgen hij bleef maar golvende bewegingen maken)..want dan heb je zeker geen lol meer in je hobby en je hebt 170 euri weggegooid ..ik zal een berichtje plaatsen op het forum ..misschien kunnen ze ons helpen ..dus bij deze

en dit alles met wind stil ..kun je nagaan als er een wind 2 of 3 stond ..
dan hadden we echt het toestel kunnen afschrijven.. :(

dit is het zelfde toestel




 
Laatst bewerkt:
Begin eens met het cg nog iets naar achter te plaatsen.
Motor staat hoog en werkt als een hefboom op het cg, vandaar goed vliegen met motor aan, motor uit is het volgens mij staartlastig, vandaar het op en af.
Maar ik ben geen expert hoor.

Johan.
 
Begin eens met het cg nog iets naar achter te plaatsen.
Motor staat hoog en werkt als een hefboom op het cg, vandaar goed vliegen met motor aan, motor uit is het volgens mij staartlastig, vandaar het op en af.
Maar ik ben geen expert hoor.

Johan.

ja daar zit ook weer wat in .het toestel is echt een leuk ding ..en ondanks de smalle maar lange vleugels echt sterk ..vliegt nu met motor op 50% heel mooi en strak mooie bochten hangt niet over echt strak!..heeft ook een mooi vliegbeeld ..maar motor uit ..oef!!! wat een elende zeg ..dan is het (ook hoog in de lucht ) niet meer te vliegen !!!. dan gaat hij als een dolfijn, en is ook niet meer te corrigeren ,en moet de motor weer gebruiken ..dus met een landing gaat hij erg hard ..maar voor alsnog helemaal heel gehouden ..maar dat blijft echt niet lang goed gaan zo :(
 
Je kunt beter eerst invliegen zonder de motor te gebruiken.
Gewoon een paar handstarts maken en zorgen dat hij goed zweeft.

Het klinkt alsof de motor te weinig domping heeft EN het zwaartepunt te ver naar achter ligt:
De motor duwt de neus naar beneden. Op het moment dat de motor te weinig druk geeft (< 15% gas), komt de neus omhoog en wordt het toestel onbestuurbaar.
NB: bij een duwprop betekent domping dat de moor OMHOOG moet wijzen.
 
Het heeft vooral met voorwaardse snelheid te maken, is deze onvoldoende laat de lift over de vleugel los en gaat het duiken, tijdens de duik word de snelheid terug opgebouwd en gaat het klimmen.
Mijn eerste idee met de motor is dus maar deels waar.
Kom ik nog steeds bij het iets naar achter plaatsen van het cg om snelheid op te bouwen.

Johan.
 
@ Johaver,
Je geeft aan dat hij te staartlastig is. Daarbij zeg je dat het cg dus naar achter geplaatst moet worden. Echter, dit zou het toestel alleen maar nóg staartlastiger maken. De topicstarter moet juist méér gewicht in de neus doen (of het gewicht wat er al inzit naar voor schuiven).
Het verhaal over de motordomping klopt. Dit was ook meteen de combinatie van factoren waar ik aan zat te denken.
 
dus ..als ik het goed lees van jullie ..vliegklaar zetten ,motor uit ..goed het balance zoeken dus accu iets naar achter of naar voren plaatsen ..GEEN motor aan en kijken hoe hij zweeft met een strakke rechte gooi ???

ook even zeggen dat als hij vliegt ..dus motor 45/50% en accu zit helemaal naar voren geschoven dan vliegt hij ook kaars recht ..motor weer uit ..hup en hij denkt dat hij weer een dolfijn is ..

of ik doe iets helemaal fout ..of het toestel is om te zien te mooi om waar te zijn .

ik vlieg zelf ook met een klein zwevertje ..een snelle ''Merlin'' en grotere brandstof kisten ..
maar zoveel elende als dit ,heb ik echt nog nooit meegemaakt
 
Het "omhoog omlaag omhoog omlaag" wat jij beschrijft, doet mij sterk denken aan een ZW-punt dat te ver naar voren ligt en (bijbehorend) groot instelhoekverschil.

De verklaring van johaver (motor hoog, dus koplastig moment, daardoor wel weel vlak vliegen) is hiermee in overeenstemming.

Het advies van evbragt "eerst handstartjes proberen" zou ook mijn eerste keuze zijn.

1. trim eens 2-3 ... meer klikjes down
2. kijk met handstartjes of het een beetje netjes blijft hangen,
2a. eerst zelfs niet gooien, maar hollen en weer opvangen als hij niet redelijk blijft hangen ...
3. herhaal 1 en 2 net zo lang tot je een acceptabele glijvlucht krijgt
4. waarschijnlijk moet het ZW-punt ook wat naar achteren (want als je down gaat trimmen zonder ZW-punt naar achteren dan gaat hij duiken).

5. pas daarna motor aan (houdt er dan rekening mee dat hij dan de neus omlaag wil gooien ...)
6. eenmaal op hoogte: duikproef

Succes,
Dirk
 
dus ..als ik het goed lees van jullie ..vliegklaar zetten ,motor uit ..goed het balance zoeken dus accu iets naar achter of naar voren plaatsen ..GEEN motor aan en kijken hoe hij zweeft met een strakke rechte gooi ???
Bijna, zie mijn antwoord.
Eerst voorzichtig, evt. weer opvangen.
 
kijk dit is nu wat een forum moet hebben .

heel hartelijk dank allemaal ik ga dit heel voorzichtig doen allemaal . hij heeft echt een leuk toestel gekocht ..maar dat RTF .mmmm dat moet je echt met een korrel ..nee een kilo zout! nemen .

ik ga dit zeker allemaal doen en testen ..als het zover is dat hij weer omhoog gaat dan laat ik het filmen .en plaats het in deze topic..

tevens heb ik een heel klein stukje lood wat ik mooi af kan knippen om het goed voor elkaar te krijgen ..omdat de accu niet ver naar voren of achteren geschoven kan worden ..

nogmaals hartelijk dank alle! :proost:
 
Laatst bewerkt:
ik weet niet of het al aangehaald is, mss lees ik er over, maar heeft het motortje een klap-propje? anders zou het zo hoog op de rug wel eens voor zo'n weerstand zorgen dat het achterover duwen wordt? een gewoon propje zorgt voor massas weerstand op een zwever!
 
hai fireforx309

ja zou zeker een optie kunnen zijn ..maar als ik hem mooi level krijg met alles standaard dan moet hij het ook kunnen doen toch?? en hij is niet van mij he ..dus weet ook niet hoeveel hij heeft te besteden .ik ga eerst dit proberen ..jullie horen en hopelijk zien het wel in een filmpje ..

ook jij nog bedankt voor het mee denken :bye:
 
als het toestel geen klapprop heeft kan dit wel de oorzaak zijn...

zolang de motor aan staat duwt hij het toestel vlak... (naar voor) zet je de motor uit, dan gaat ie weerstand opbouwen, waardoor hij achterover getrokken wordt... waardoor hij erg moeilijk bestuurbaar wordt.

als het mogelijk is zou ik het propje er eens afdraaien en zo een paar testworpen doen. dan de prop er op , en merk het verschil! zeker wanneer de snelheid hoger wordt en de prop gaat draaien door de weestand, dan wordt het alleen maar erger.
 
ik heb een klein beetje lopen klooien vandaag ,maar staat te veel wind ..maar heb zelf het idee dat de neus echt zwaarder moet ..met accu erin en 1/3 van de vleugel moet ongeveer de CG zitten ( vleugel bij de romp is 11cm dus ongeveer 3,6cm ) en dan valt het toestel gewoon achterover , nu heb ik 17gr lood voorop in de neus liggen en nu blijft hij aardig hangen maar toch nog langzaam kiept hij achterover ..

dus even kort zonder het lood valt hij direct achterover ..
en met de 17gr dan blijft hij aardig level liggen ..
 
Hoofdzaken en bijzaken!

Een model dient afgesteld te worden op een systematische wijze.
Waarbij eerst de hoofdzaken in orde moeten komen en dan pas, indien nodig, de subtiliteiten.
1) een model moet ten eerste stabiel zweven, daarna komen de motorinvloeden pas aan bod.
2) wat je beschrijft heet pompen: dit komt omdat de ligging van het zwaartepunt ten opzichte van het instelhoekverschil te ver naar achteren ligt. (dus zeker niet te ver naar voren!:confused:)
Dit wil dus zeggen: of het zwaartepunt is te ver naar achter of het instelhoekverschil is te groot of beiden!

Als een correct zwaartepunt niet bekend is zal je dus moeten experimenteren.
3) het misverstand is dat men voor een stabiele afstelling op een zwaartepunt en instelhoek kan komen die op zich een niet optimale afstelling geeft.
Een zwaartepunt te ver naar voren (voor het optimum) geeft een normaal vluchtbeeld maar pas bij verstoring een heftig pompen dat maar langzaam uitdempt.
Een zwaartepunt te ver naar achter (voor het optimum) geeft bij verstoring een te trage of geen herstellende werking.

Wat wil dit in de praktijk nu zeggen:
Leg met trimlood je zwaartepunt op een te verwachten plek (bv op 33% van de gemiddelde koorde.
Stel met zweefstartjes of hele korte motorstarten de zweefvlucht af d.m.v. trim.
Ga daarna pas met de motor aan vliegen en corrigeer dan pas alle verschijnselen die dan niet goed zijn door bv domping, corrigeren met besturing tijdens de motorloop of extra trim gemixt bij de motorloop.

Ga dan pas op hoogte, motor uit, een duikproef doen: stuur een korte duik in, laat je knuppel los:
Blijft hij doorduiken of herstelt heel traag: verschuif je zwaartepunt iets naar voren en pas navenant eerst je trim aan (iets up dus)
Blijft hij te lang pompen: zwaartepunt iets naar achter en je trim weer aanpassen (iets down dus)

Je zult zien dat dit model met maar een paar kleine ingrepen volkomen normaal gaat vliegen.

(excuus voor alle nadrukkelijke underlining en vet, de basisprincipes moeten altijd eerst goed en dit begrip is essentieel: er zijn hier te veel antwoorden die van de basis afwijken)
 
zo dat is een uitleg..het was vanavond erg rustig buiten ..
achter ons huis een prachtig veld (nog niet gemaaid)..
en met de 17gr voor in de neus blijft hij zweven ..

niet lang en ook niet snel naar beneden ..zonder dat lood gaat hij direct met de neus omhoog en komt in een stall ..niet veel natuurlijk omdat ik hem rustig gooi, trimm van het hoogte roer op 0
 
...
2) wat je beschrijft heet pompen: dit komt omdat de ligging van het zwaartepunt ten opzichte van het instelhoekverschil te ver naar achteren ligt. (dus zeker niet te ver naar voren!:confused:)
...
...
Blijft hij te lang pompen: zwaartepunt iets naar achter en je trim weer aanpassen (iets down dus)

Hmmmm, wat jij beweert is tegen alles wat ik weet en ervaar.

Daarnaast sprek je jezelf tegen ...
  • Eerst zeg je pompen: dan ligt het ZW-punt ... dus zeker niet te ver naar voren.
    Oké, tov. het instelhoekverschil, maar toch te ver naar voren.
  • En op het eind zeg je: als hij (te lang) pompt, moet het ZW-punt naar achteren.
Mijn ervaringen zijn tot nu toe: pompen = ZW-punt naar achteren en down trimmen. Altijd. Dat is ook wat Mark Drela beschrijft. Toch niet de eerste de beste ....

Dirk.
 
Dat verbaast me dan weer van jou Dirk, maar laten we het geen competentiestrijd maken?:(

En nee , niet ‘’Oké, t.o.v. het instelhoekverschil’’, maar nu juist t.o.v. van het instelhoekverschil: dit is essentieel in mijn betoog!

Van belang is: ligging zwaartepunt en bijbehorende instelhoekverschil.
En ik kan het niet duidelijker met steekwoorden en onderlijningen zeggen: als een kist een stabiele, dus niet dempende pompbeweging maakt is dat een discrepantie tussen zwaartepunt ligging en instelhoekverschil.
Daaruit kan je echter niet concluderen of het zwaartepunt t.o.v. de optimale positie te ver naar voren of juist goed, of te ver naar achteren ligt.

Een kist kan goed, ofwel bedrieglijk goed vliegen als het zwaartepunt niet optimaal ligt, maar wel een bijpassend instelhoekverschil heeft.
Dit valt pas door de mand bij grote verstoringen of een duikproef

Waar jij en Mark Drela het over hebben is niet een kist die zo out of trim is dat hij dus constant pompt, maar die(en dat kan er erg op lijken) na verstoring lang door blijft pompen.
Dit zal voor mensen met ervaring of met uitgekauwde kisten waarvan het optimale zwaartepunt globaal bekend is meestal het geval zijn, maar wat hier beschreven wordt duidt in alles op een te groot verschil tussen zwaartepuntpositie en instelhoekverschil.

De algemene stelling pompen dus zwaartepunt naar achter klopt echt niet: in dit soort gevallen weten we het gewoon niet.
Neem nu eens een bekende kist die stabiel zweeft: leg daar nu het zwaartepunt naar achter: de kist zal gaan pompen; beweer je nu echt dat het zwaartepunt nog verder naar achter moet om het pompen te stoppen?:rolleyes:
Nee, je kan het instelhoekverschil verminderen/down trimmen en hij zal weer ‘’normaal’ vliegen.
Bij een duikproef valt hij dan door de mand: hij zal te traag of niet corrigeren.

Doe nu het zelfde de andere kant op: schuif het zwaartepunt naar voren: de kist zal duiken (of prikken).
Vergroot het instelhoekverschil/trim up en je krijgt weer een normaal stabiel vluchtbeeld.
Ook hier zal een duikproef nu over-correctie laten zien.

Binnen grote marges vliegt een kist met een niet optimaal zwaartepunt, maar aangepast instelhoekverschil, echter gewoon stabiel en dat moet je uitgangspunt zijn: hierna volgt pas optimalisering.
Aan Ben: Omdat de kist onder motor wel lijkt te kloppen moet je er op verdacht zijn dat hij, als je hem eenmaal rustig zwevend hebt hij onder motor een flinke nose-down tendens kan hebben, zeker bij een rugmotor: in eerste instantie moet je dit opvangen met up geven; als dit zo is praten we daarna verder.
 
oke. Dan snap ik ' ons' . :D
Jij gaf aan dat elke passende combinatie van ZW-punt met instelhoekverschil 'goed' kan vliegen. En dat ben ik met je eens.

Mijn insteek was vergelijkbaar maar anders verwoord. Een reeks handstartjes tot een acceptabele glijvlucht wordt bereikt beoogt hetzelfde: een redelijk vliegbare instelling. Daarna dynamisch afstellen mbv. duikproef (maar wel op veilige hoogte na gebruik van de motor).

Dirk.
 
Eventjes nog wat over het cg.

Denk dat iedereen wat zondigt, mijzelf inbegrepen door te praten over het cg wat naar achter of voor te plaatsen.
Je moet het eigenlijk bekijken als een ouderwetse weegschaal, bij ongelijke balans ga je niet het steunpunt verplaatsen maar wel de last om deze in evenwicht te brengen.
Cg wat naar achter, word vertaald met neus lichter
Cg wat naar voor, word vertaald met neus zwaarder.
Als we het daar nu al eens over eens worden, gaan we er in slagen om vele discutie's te vermijden die op hetzelfde betrekking hebben.
Of ben ik om het in mooi Nederlands uit te drukken: uit de nek aan het lullen.

Johan.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top