Gezocht beginners zender

Voor zover ik kan ervaren, heeft het zendsysteem dat Futaba gebruikt minder last van storingen. Wat niet wil zeggen dat het niet voorkomt, maar ik heb met mijn T6J in de 3 maanden dat ik het heb nog geen problemen gehad.
 
Ff opletten: bij futaba zijn de nieuwe zenders standaard met FHSS uitgerust.
wat dus NIET compatibel is met FASST

de hoge segment nieuwe zenders hebben wel FHSS en FASST aan boord, maar daar moet je dus wel ff naar kijken.
de iets oudere typen zenders zullen waarschijnlijk nog wel de FASST indeling bij zich hebben.
FHSS is dus later gekomen, maar is inderdaad de goedkope versie. Heb je zat aan, zolang je geen kilometers weg gaat.


Qua storing, ik heb met mn futaba 10 cg nooit ergens last van gehad.
met mn dx 6 ook niet.

Meestal zijn storingen bij modellen die met 2,4 gevlogen worden terug te halen in een ontvangeraccu die niet lekker is, of een contact wat rommelt. of een servo's die doorfikt, en alles meetrekt.
Of je moet extreem ver weg gaan, dan wordt het anders..
 
+1 Student :)

Geheel mee eens, ik heb zelf de T6J met de RS2006GS S-FHSS ontvanger, en inderdaad, je moet niet te ver vliegen , want volgens de specs hebben ze een max bereik van 1 km, maar ik neem aan dat je toch nooit zo ver gaat.

Nogmaals, Futaba is gewoon goed, en de meningen kunnen verschillend zijn, maar het gaat bij mij er om dat de zender zijn werk moet doen, zonder al teveel instellingen en toepassingen.
 
even een voorbeeldje
als je op zicht vliegt met een twee meter kist
en je vliegt 500 meter van je vandaan moet je wel erg goeie ogen hebben om dan nog te zien hoe die ligt (vliegt)
dus die 1000 meter is echt wel voldoende
en heb je echt geen zender nodig die tig kilometer ver kan
 
Dat bedoel ik ook John :)

Ons veld is wel groot, maar om elke keer tussen de koeien je vliegtuig te gaan ophalen ...?
 
Ik wil nu niet echt vervelend gaan klinken, maar Ron, kan je soms die opmerkingen over van alles en nog wat hier achterwege laten?
 
Je kunt/mag het oneens met me zijn Theo, daar is het een forum voor, discussie, maar het is wat mij betreft relevante informatie/overweging bij aanschaf van een zender. Met een kreet als "over van alles en nog wat" kan ik niet uit de voeten. Je kunt mijn berichten rapporteren bij moderatoren middels klik op waarschuwingsbordje
report.gif
naast de betreffende bericht(en).
 
Ook al vlieg je zeker geen 1km ver, een zender met meer range geeft wel meer veiligheid onder beroerde zend/ontvang-omstandigheden.




ben het wel met je eens ron is natuurlijk een kwestie van extra veiligheid
ookal is het natuurlijk wel een beetje overkil om tig kilometer weg te kunnen met zo een zender
dat heb je als beginner echt niet nodig
 
Het gaat me ook niet om het verder weg vliegen, maar het kan soms gebeuren dat er een boom/struik/hoosbui tussen vliegtuig en zender springt, dan is meer (legaal!) vermogen handig (vocht absorbeert 2,4GHz frequentie).
 
Laatst bewerkt:
Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst...

De reikwijdte van een systeem is van heel veel factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de vochtighieid van grond en lucht, andere 2,4 GHz systemen (ook modems), storingbronnen en obstakels.

Dat je dezelde afstand kan overbruggen is allerminst zeker.
 
moet zeggen dat ik geen beginner meer ben en toch wel iets wil waar je mee vooruit kan, ik weet niet precies hoever de dx6i gaat maar zoiets vergelijkbaars wil ik minimaal.
ik heb met de originele ontvanger nog nooit problemen gehad qua bereik dan.

mvg david
 
ik weet niet precies hoever de dx6i gaat maar zoiets vergelijkbaars wil ik minimaal.
Je bereik is niet echt afhankelijk van je zender maar veel meer van je ontvanger, de inbouw daarvan, weersomstandigheden en storingsbronnen.
Ik vlieg nu 3 jaar met 2 Graupner MX-16HoTT zenders (nooit ook maar één probleem mee gehad en ik vlieg héél veel).
Ik heb 6-kanaals ontvangers in gebruik met 1 antenne en 8-kanaals ontvangers met 2 antennes.

Via de telemetrie kan ik precies zien hoe goed het signaal bij de ontvanger aankomt. Dan zie je heel duidelijk dat de simpele ontvangers veel eerder een minder goede ontvangst hebben, vooral als je bochten en rondjes draait. De besturing is dan verder prima maar ik kan zien dat het telemetriekanaal (van ontvanger naar de zender terug dus) dan beduidend minder sterk is.

De zender is hetzelfde dus daar ligt het niet aan.
Je kunt nog zo'n goede zender kopen, als je goedkope/eenvoudige ontvangers gebruikt en die niet al te netjes inbouwt wordt het allemaal wat minder.

Van de genoemde merken kun je naar mijn mening veilig alle zenders gebruiken. Natuurlijk vindt je ook van alle merken verhalen van mensen die problemen hebben gehad maar dat kan ook bijna niet anders als er veel van die zenders in gebruik zijn en de resultaten van zo veel factoren afhangen.
 
waar je mee vooruit kan, is natuurlijk jouw persoonlijke ding ;-)

ga je met heli's aan de gang, zal 7 kanaals een aanrader zijn. de brandstofversies hebben regelmatig een governor, die via een 7e kanaal worden aangestuurt.

Vliegtuigen..
Gas, roer, aileron, elevator. Kleine modellen = 4 servo's/3 servo's 1 regelaar.
iets groter, 2 servo's voor aileron.
nog wat groter (een 1,4 meter ultimate dubbeldekker in mijn geval) en er komen ook 2 servo's op de elevator.

ga je warbird van 1,5 meter, heb je ook vaak flaps, die losse servo's hebben.
dus regelmatig 2 servo's aileron, 1 roer, 1 gas, 1 ele, 2 flaps.. misschien nog retracts..
Vaak zet men tussen 2 servo's op bv aileron een y stuk, kost het maar 1 kanaal..

Dan nog, als je echt voor toekomst gaat, zie je dat 6 kanalen redelijk vlot vol te plannen is. al kun je met 6 zat, zeker als je het gebruik van y kabeltjes niet erg vind.


de hier genoemde merken zijn gewoon ok.
ga je anders, bv frsky oid, daar kan ik je niet mee helpen. heb er zelf niets van.
vele lofverhalen over gehoord. ook wel eens verhalen zien gaan over loskomende soldeerballetjes in de ontvanger, die lekker kortsluiting ging maken.
 
Je bereik is niet echt afhankelijk van je zender maar veel meer van je ontvanger, de inbouw daarvan, weersomstandigheden en storingsbronnen.
Ik vlieg nu 3 jaar met 2 Graupner MX-16HoTT zenders (nooit ook maar één probleem mee gehad en ik vlieg héél veel).
Ik heb 6-kanaals ontvangers in gebruik met 1 antenne en 8-kanaals ontvangers met 2 antennes.

Ontvangers met 1 antenne zijn wat gevoeliger voor storingen dan ontvangers met 2 antennes. Ik gebruik altijd 2 antenne ontvangers voor outdoor toestellen, voor indoor (omwille van het gewicht) gebruik ik ontvangers met maar 1 antenne.

De onderlinge orientatie van de 2 antennes doet ook heel wat. Kwestie van basisregels/aanbevelingen fabrikant respecteren en de ontvanger niet zomaar ergens inpleuren. Ontvanger zoveel mogelijk trillingsvrij monteren (bijv met dubbelzijdig zelfklevende schuimpads)

<edit> orientatie van de zendantenne trouwens ook. Nooit kaarsrecht naar je model laten wijzen (zendantenne opzij plooien)

Ik gebruik zelf al jaren Spektrum (DX6i en DX9), en heb nog nooit problemen gehad met signaal verlies.
 
Ik kan Hans alleen maar bijtreden.

Ik vlieg met een Dx6i met AR6210 met satelliet ontvangers buiten (binnen vlieg ik met goedkope hobbyking ontvangertjes, niet zozeer omwille van het gewicht, eerder omwille van de prijs... :D )

Ik heb me wel laten vertellen dat 1 van de twee antennes op satelliet en ontvanger eigenlijk gewoon aan de massa verbonden is. Kan dit dus niet bevestigen...


Ik vlieg ook "veel" (als 't beetje mooi weer is toch ruwweg een vlucht of 20 per week) en heb nog nooit niente nikske nada problemen gehad buiten.

Binnen heb ik af en toe eens een "glitch" maar dat komt waarsch door de stand van m'n ontvanger tgo de carbon verstevigingen.

De positie van de antennes doet er inderdaad wel zeker toe.

M'n satellietantenne staan altijd haaks op de ontvangerantenne zodat je vanaf beneden eigenlijk een L vorm zou hebben met je antennes.

Ook de positie van de zenderantenne bij goedkopere zenders (a la Dx6i) is cruciaal, die moet je dus idd. haaks plat leggen

Vorig weekend nog een clublid gehad die naast me stond met ontvangstproblemen. Plots zegt hij me "ik heb hem niet meer Dries", notabene op een toestelletje waarmee hij al 100-en probleemloze vluchten mee gemaakt heeft. Toch de controle weer gevonden. Antenne van de zender stond recht omhoog, was hij vergeten neer te leggen.
 
Ik zou zeggen FR-SKY Taranis. Het protocol is vergelijkbaar met dat van Futaba, in de wandelgangen hoor je dat zelfs de Futaba ontvangers er vandaan komen, of dit laatste echt waar is dat weet ik niet. Een ding weet ik wel dat de sterke ruggegraat van FR-SKY betrouwbaarhied is. Na twee jaar vliegen ca 600 vluchten kan ik dit alleen maar beamen. Verder zul je niet snel iets tekort gaan komen. Standaard 16 kanalen(uitbreidbaar tot 32 kanalen), mixers in hoeveelheden dat je nooit tekort gaat komen, standaard in een koffer, standaard met (gesproken)telemetrie, standaard kogelgelagerde sticks, onbeperkte modelopslag. Teveel om op te noemen. En alles voor een prijs die niet te verslaan is. De zender is nu gewoon goed verkrijgbaar eerder moest je inschrijven in een wachtrij, dit zegt ook veel, men kon de vraag niet aan. Veel van onze club zijn overgestapt van Spektrum naar FR-SKY en zijn zeer tevreden Prettig voordelige ontvangers die echt goed zijn met een grote reikwijdte. Waarom eigenlijk nog peperdure Futaba overwegen? Als je het ook voor een fractie van de prijs kan kopen. Een ding waar Futaba beter in is dat is de manual(je hebt die echt nodig want het programmeren vond ik van Futaba zenders een draak!), die moet je bij FR-SKY downloaden... en ja er is ook Companion hiermee kun je de zender emuleren op je computer, en zelfs je zender customizen. Persoonlijk vind ik Futaba in vergelijking armoedige apparaten, de goedkoopste Futaba.... 170 euro, de Taranis 160 euro met alle toeters en bellen. Garantie is redelijk goed geregeld met de leverancier in België. Ik zou het wel weten. Voor mij in ieder geval geen Futaba meer, ik heb daar slechte ervaringen mee. Meer info staat in het draadje http://www.modelbouwforum.nl/forums/model-elektronica/175636-nieuwe-zenders-frsky-x9d-x12d-x16d.html Eigenlijk is deze zender geen beginnerszender, maar met wat hulp is het niet al te spannend, En verder je kunt het ook simpel houden door niet alle mogelijkheden te gebruiken. En de leercurve lijkt groot maar als je hem door hebt is het heel makkelijk en overzichtelijk.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top