Aardig om te lezen......., 32 jaar geleden begon ik met RC modellen, daarvoor LB en vrijevlucht.
Het zwaartepunt is door al die jaren heen bij vele modelvliegers “zoek” geweest. Het blijft voor hen een mysterie….Waar zal het ZWP toch moeten liggen ?
Het is echt heel erg eenvoudig. Zoals in vorige posts reeds gezegd bepaald de geometrie en de afstand van de vlakken de plaats van het ZWP. Pijlstelling (voorwaarts en achterwaarts) moet worden meegenomen in de berekening.
In een ver verleden ,toen internet nog niet beschikbaar was voor prive doeleinden, heeft mijn vader diverse programma’s ontwikkeld voor de prestatie berekening van een modelvliegtuig.
Het programma voor het berekenen van het zwaartepunt is door diverse internationale F3A vliegers gebruikt voor het berekenen van de optimale plaats van het ZWP. In alle gevallen waren de vliegers positief verrrast en bleek het opgegeven ZWP van de fabriakant niet optimaal te zijn.
Nu zijn er online diverse tools beschikbaar die vrijwel hetzelfde doen.
Een voorbeeld dat ook kan worden gebruikt :
http://rcplanes.000webhostapp.com/cg_calc.htm
Een ZWP tijdens de vlucht bepalen kan niet. Het finetunen kan wel, er is altijd een range waar binnen het ZWP verplaatst kan worden (Stabiliteitsmarge). Hiermee heb je iets speelruimte.
Ik herinner me goed een vlucht van een Bugatti ergens begin Jaren ’80. De vlieger had het ZWP gelegd op een plek waarvan hij dacht dat het wel “ok” zou zijn. (ca. 25% van de wortelkoorde)
Echter, dit model heeft pijlstelling naar voren. Hierdoor gaat dus ook het ZWP naar voren !
Wat we ook zeiden, hij wilde niet luisteren en hij ging toch vliegen met het model. Het ding vloog als een hobbelpaard, pompen, pompen en nog eens pompen, ZWP natuurlijk veel te ver naar achteren. Hij heeft de kist schadevrij in het hoge gras kunnen landen, was meer geluk dan wijsheid.
Daarna heeft hij toch maar geluisterd en het ZWP gewijzigd, de kist vloog daarna uiteraard prima.
Er zijn heel veel (ARF) modellen waarbij het ZWP ook veel te ver naar voren ligt. (Kan geen kwaad, maar voegt ook niets toe)
Voorbeeld : In een ver verleden heb ik ooit een ARF F3A model gekocht. Volgens diverse fora op het internet moet er lood in de neus van het model om het ZWP goed te krijgen. Het ZWP heb ik berekend, het bleek dat het 20 mm naar achteren kon t.o.v. de opgegeven plaats van de fabrikant. Nu hoefde er geen lood meer in de neus. Met het model heb iok altijd zo gevlogen.
Mijn advies : Ga niet uit van wat een fabrikant zegt of wat iemand zomaar roept zonder enige onderbouwing. Reken het zelf na. Kom je op dezelfde plek uit ? Dan heeft de fabrikant / ontwerper zijn huiswerk goed gedaan.
Bij diverse modellen waar ik mee vlieg is de ZWP berekening conform opgave fabrikant / ontwerper. (Voorbeelden : H. Prettner / G. Naruke)
Mvrgrt,
Arnoud.