Eerst een misverstand (een heel hardnekkig misverstand) uit de weg helpen. Een LiPo accu is een Li-Ion accu! Er bestaan meerdere soorten Li-Ion accu's en LiPo's (de eigenlijke naam is Lithium-ion polymeer accu) zijn daar één soort van. Net als bij auto's, een Porsche is een auto maar niet alle auto's zijn Porches!
Er bestaan heel veel soorten "batterijen". Een heel veel gebruikte batterij is de zink-koolstof batterij. Goedkoop, makkelijk te maken van materialen die zeer ruimschoots voorradig zijn. Nadeel is dat de capaciteit niet zo erg groot is. Tegenwoordig wordt daarom steeds meer de "Alkaline batterij" gebruikt. Kost iets meer maar de capaciteit is beduidend, tot wel 35%, groter. Voor ons, de gewone gebruikers, zijn dit twee geheel verschillende batterijen. Echter, in feite is een alkaline batterij ook nog steeds een zink-koolstof batterij! De inwendige opbouw is anders en er wordt ook mangaandioxide gebruikt maar de basis is nog steeds zink-koolstof.
Hetzelfde verhaal geldt voor de Li-Ion accu's. Er bestaan meerdere soorten accu's van dit type. De spanning die deze cellen afgeven hangt af van de gebruikte materialen en varieert dus lichtelijk. Hierdoor is de spraakverwarring ontstaan tussen LiPo's en Li-Ion.
De standaard redenatie is:
De nominale spanning van een LiPo is 3,7V en de maximale spanning is 4,2V.
De nominale spanning van een Li-Ion cel is 3,6V en de maximale spanning is 4,1V
Oké, maar dat zegt verder niets omdat nergens wordt vermeld welke cellen worden bedoeld! Het zijn allemaal Li-Ion cellen en afhankelijk van de gebruikte materialen zal de nominale celspanning variëren tussen de 3,5V en 3,8V! Voor alle Li-Ion cellen geldt een maximale celspanning van 4,2V! Hoewel... er zijn ondertussen ook zogenaamde HV cellen op de markt die tot 4,35V geladen mogen worden! Dat komt door het gebruik van andere materialen!
Afhankelijk van de gebruikte materialen kan de maximale spanning van de cellen door de fabrikanten iets lager worden opgegeven. De redenen zijn verschillend maar de veiligheid is wel de belangrijkste reden. Voor alle type Li-Ion cellen geldt dat laden tot de maximale spanning enig gevaar met zich meebrengt. Overladen van dit soort cellen is echt gevaarlijk en kan brand tot gevolg hebben. Dit hangt af van de stabiliteit van de chemie in de cellen. Tot de maximale spanning is die gegarandeerd, daarboven kan dit fout gaan. Erger nog, het is nagenoeg zeker dat het fout zal gaan. Die stabiliteit hangt ook weer af van de gebruikte materialen. Vandaar dat de fabrikanten er voor kiezen om voor bepaalde types een iets lagere maximale celspanning op te geven. Daarmee geven ze aan dat je echt goed moet uitkijken met het laden.
Wat je het beste kunt doen is de gegevens van de fabrikant aanhouden. Als die opgeeft dat de maximale laadspanning 4,1V per cel is moet je daar niet overheen gaan. Het zal heel goed kunnen dat je ook die cellen tot 4,2V kunt laden maar dat kunnen wij als gebruikers niet bepalen. Je kan eigenwijs zijn en het gewoon doen. Dat kan heel lang goed gaan maar als het dan toch een keer fout afloopt moet je niet gaan mekkeren! De fabrikanten geven niet voor niets aan dat je (beter) niet hoger dan die 4,1V per cel moet gaan.
Er zijn ook veel mensen die standaard alle Li-Ion cellen (dus ook de LiPo's) niet verder dan tot 4,1V laden. Het idee er achter is dat de levensduur daarmee verlengt wordt. Je kan je afvragen of dat klopt maar het kan absoluut geen kwaad!
Op het internet kan ik deze accu op veel plaatsen terug vinden alleen niet de echte fabrieksspecificaties. Ergens het ik het idee dat je deze accu redelijk veilig tot 4,2V per cel kunt laden zolang je niet te snel laad. Niet snelle dan 1C, liever niet meer dan 0,5C. De lader die je hebt kan je, denk ik, inderdaad gebruiken. Ik denk dit omdat deze lader ook als lader wordt opgegeven voor deze boot, lees accu. Maar als je even gaat zoeken vindt je nog wel drie of vier andere laders die je kan gebruiken. Welke nu echt de enig juiste is kan ik je echt niet vertellen omdat daarvoor niet de juiste gegevens beschikbaar zijn. Alleen wanneer weet welke Li-Ion cellen worden gebruikt kan je dat met zekerheid zeggen.
Je kan aan de veilige kant blijven en de accu tot 4,1V per cel te laden en niet verder. Als het toch 4,2V per cel mag zijn zal de vaartijd bij 4,1V iets minder zijn maar ik vermoed dat je dat niet eens zult merken, zo klein is dat verschil.