Bouwverslag van de Foxtrott

Schitterend bouwverslag..... ben benieuwd hoe hij/zij vliegt.

Ben even nieuwsgierig wat voor tape je gebruikt hebt voor de ailerons..... ik ben steeds bang dat ze er af scheuren of loslaten als het wat heet wordt.....?

De 1e vlucht is gedaan. Er zijn daarna berekeningen gemaakt, aanpassingen gedaan en er wordt nog meer ingevlogen. Ik maak later een uitgebreid verslag.
Voor de scharnieren heb ik een keer stroken doorzichtige tape van iemand gekregen. Ik weet niet wat voor materiaal dit is en ik heb het bij zo'n 4 zwevers met succes gebruikt.
 
Welk paard heb je er in gezet Pieter, en welke hoeven, zweep en haver?

Enkele gegevens van de Foxtrott
Het uiteindelijke gewicht van mijn Foxtrott is uitgekomen op 1335 gram met een Lipo van 2200 Mah. Voor de afstelling van het zwaartepunt zit er 15 gram lood op staartbuis net voor het hoogteroer. De stroomopname van de motor (NTM2836 1000 Kv) met een prop van 10 x 6 is 20 Ampère; het opgenomen vermogen is 225 Watt. De regelaar is 30 Ampère.
 
Welke methode gebruik je om de optimale CG te bereiken?

In eerste instantie natuurlijk de bouwhandleiding en verder de Aircraft Center of Gravity Calculator. De duiktest geeft ook een goede aanwijzing en ik heb verder hulp van ervaren vliegers die aan het vlieggedrag zien of er aanpassingen van het zwaartepunt nodig zijn.
 
De 1e vlucht is gedaan. Er zijn daarna berekeningen gemaakt, aanpassingen gedaan en er wordt nog meer ingevlogen. Ik maak later een uitgebreid verslag.
Voor de scharnieren heb ik een keer stroken doorzichtige tape van iemand gekregen. Ik weet niet wat voor materiaal dit is en ik heb het bij zo'n 4 zwevers met succes gebruikt.

Dank je voor het antwoord. Ik ga het maar eens met Tesa ExtraPower Perfect proberen.....
 
Invliegen voorjaar 2018

· Mix ingesteld tussen ailerons en richtingsroer 20 %

· Bijna windstil / handstart mooie glijvlucht / beheerst snel omhoog

· lijkt wat snel te vliegen > wat up getrimd / komt met grote snelheid uit bocht vlak voor de landing

· reageert heftig op hoogteroer en duikt naar beneden bij gebruik remklep (logisch)

Achteraf bleek dat het aanduiken en snel vliegen geneutraliseerd kon worden door het hoogteroer up te trimmen.

De uitslag van het hoogteroer verkleind van 22 naar 18 mm en Expo hoogteroer ingesteld van 35%. De mix van ailerons>richtingsroer verhoogt van 20 naar 35% omdat de ailerons kennelijk wat meer ondersteuning van het richtingsroer nodig heeft om mooi de bocht om te gaan. NB de ailerons zitten niet op het uiteinde van de vleugels. Uitslag ailerons blijft 16 up en 10 down.

De accu van 2200 mah (175 gram) vervangen door een accu van 1800 mah (150 gram). De accu kan nauwelijks iets naar achteren geschoven worden en blijft daarom op de zelfde plek in de romp zitten. Zwaartepunt weer op 89 mm gezet. Hiervoor was 6 gram lood nodig net voor de staart. Het totaalgewicht is nu 1300 gram

Bij windkracht 3 is er opnieuw ingevlogen door clublid Adri. De Foxtrott had nog steeds de neiging om erg naar beneden te duiken, maar vloog goed nadat de hoogteroer trim was ingesteld op -18 = 9 stappen up. Reageert overdreven sterk op spoiler (mix met hoogteroer nog niet ingesteld). Gaat ook met motor op half vermogen goed omhoog. Het Zwaartepunt kan waarschijnlijk nog iets naar achteren.

De uitslag van de remklep is 50 % verkleind naar ongeveer 40 graden maximale uitslag. De uitslag van het hoogteroer is in de zender onder Travel verkleind van 100 naar 90 (nu 17 mm). Om wat minder vermogen voor de stijgvlucht voldoende is heb ik de propeller veranderd van 10x6 naar 9x6. Volgas verbruikt nu bij 17,5 A zo'n 200 W. Zo kan ik door wat minder vermogen de accu langer gebruiken.

Half juni heb ik de volgende vlucht weer zelf gemaakt. De wind op het veld was windkracht 3. De Foxtrott vloog lekker rustig en reageert goed op aileronsuitslagen (soms is extra richting bijsturen nodig) en reageert ook goed op hoog/laag. Trim up van 9 met 2 stappen teruggezet naar (-14). Pakt de thermiek zo te zien goed op. Op grote hoogte remklep in werking gesteld en tegelijk stevig up gegeven met de stuurknuppel. Lijkt goed te gaan. Mix tussen de remklep en het hoogteroer moet ik later proefondervindelijk instellen. De afstelling van de roeren en het zwaartepunt zal nog verder verfijnd moeten worden en daar krijg ik hulp bij van andere clubleden.

Ik ben er tevreden mee hoe de Foxtrott vliegt. Het is een fijne thermiekzwever die goed te besturen is. Kortom een geslaagd project.

Pieter Peereboom

Foxtrott 56.jpg
 
Laatst bewerkt:
Gefeliciteerd Pieter,

mooie zwever geworden en zo ik begrijp dus ook een die prima vliegt. Fijn dat je er details van de uitslagen en zender instellingen bij hebt gedaan. Dat zijn precies de details die goed helpen bij een maiden van iemand anders

Groet Q
 
Back
Top