Ik poste hier een paar fotos van mijn baby,het M-fregat Karel Doorman,naamsein F 827.
Voor ongeveer 10 jaar geleden ben ik begonnen met het bouwen van haar,en iets meer als een half jaar later was zij voor 90 % klaar.
Dat is de stand zoals jullie kunnen zien op de fotos.
Bijna klaar staat zij al bijna 10 jaar beneden in de kelder,jammer genoeg geen tijd meer gehad verder te bouwen aan haar.
Nu het me weer heeft gepakt,kan ik door dit forum weer tijd en plezier in mijn eens grootste hobby investeren.
Een bouwverslag naa 10 jaar te berichten is een beetje achterhaald,maar doe mijn best te omschrijven hoe ik het heb gebouwd:
Ten eerste naar tekening van de NVM te Rotterdam,
in schaal 1:100,wat een lengte heeft van 1,34 mtr.
Zij is bijna in het geheel gebouwd uit Balsahout,met hier en daar versterking door triplex(daar waar het aangebracht is)dit was eigenlijk gedacht om het gewicht zo gering als mogelijk te houden.
Het gewicht komt later door de Loodaccuus,motoren enz.
Balsahout is gemakkelijker te verwerken,goed okay,om het glad te krijgen moest ik natuurlijk plamuren,schuren en spuiten met Filler enz.
De romp is geheel uit Balsahout,spanten,de huid van de romp.
De beplanking van de romp bestaat niet uit zoals vele bouwers het doen,met latjes,ik doe het het liefst met plankjes balsahout van 3 mm dikte,deze plankjes hebben een lengte van 1 mtr.x 10 cm,dus beplanken van de romp gaat aardig snel.Voordeel is het laat zich prima buigen en vormen,dus het geheel gaat gewoon sneller vooraan.
De Railing op het gehele schip is van Hartplastik,daar ik een hekel aan solderen heb,moest ik een oplossing hiervoor vinden.Deze vond ik hier ter lande(Duitsland)bij een Modelspoor aanbieder,eigenlijk voor treindiaramas,maar door de schaal van 1:100 ideaal voor mijn schip.
Bij bepaalde dingen heb ik ook terug gegrepen naar karton,voor de eenvoudigheid bij het verwerken,zoals bijvoorbeeld de Goalkeeper.
Voor de rest natuurlijk messing voor de masten,Radar op de Helikopterhangar en bv.beukenhout voor de radarbollen.
Daar ik spuiter ben,was het spuiten van mijn schip geen probleem,en een paar fatsoenlijke lagen deden de rest,afgelakt heb ik haar met een zogenaamde Blanke"Nanolak"deze is op DD basis of ook 2 K(2 komponente)Basislak en verharder.
Het voordeel is aan Nanolak zij is waterafwijzend,mat,maar ook echt mat,en
extreem "krasbestendig".
De rest zien jullie aan hand van de fotos,jammer genoeg nicht echte close-ups,maar dat komt dan bij mijn volgende model"de 7 provincien"een Pantserdekschip uit 1910.
Groetjes,John Langerak
Laatst bewerkt door een moderator: