LED calculators en veel LED-info, -uitleg en -voorbeelden

hallo ik wil voor een bruder project 6 leds(warmwit) van 4.8mm met 3.2volt en 20 ma in serie aansluiten op de ontvanger alleen die is 6v. hoe moet ik dat doen wand als ik dat via een website wil doe die dat uitrekent wil hij dat maar met Max 2 led doen (ik snap er niks van)
zou iemand mij willen/kunnen helpen?
 
Dat klopt wel.
Als je meer dan twee leds in serie schakelt dan heb een een voedingsspanning nodig van meer als 6V.
Als je 6 leds aan wil sluiten op 6V dan moet je 3 schakelingen van 2 leds en een weerstand in serie op de ontvanger aan sluiten.
Je ontvanger moet wel 6V leveren want als hij alleen maar tussen 4.8V en 6V levert dan kan dat ook al te weinig zijn.
Dus controleer dat en ga rekenen met de echte spanning die de bec of een andere voeding levert.
M.a.w. de ontvanger levert geen spanning hij geeft hem slechts door.;)
 
Laatst bewerkt:
Ledstrips doen ook per 3 LED's in serie op de 12v, de gebruikte weerstand is dan 150 ohm.
 
Hallo,
Ik wil een Amerikaans achterlicht van een led maken.normaal eb dan bij remmen een helderdere uitstraling.
??????
Met vriendelijke groet
 
Meest simpele wat ook vaak gedaan wordt om mistlampen mee te laten werken als remlicht is het remsignaal en de spanning voor gewone verlichting met diodes bij elkaar te laten komen. In serie met iedere diodes kan je een weerstand plaatsen zodat op rem de volle 20 of 30mA per LED stroomt en bij gewone verlichting een 7 tot 10mA dat het wat minder brandt.

Probleem van heldere LED's is dat ze wat moeilijk op een lager niveau branden, je kunt dan beter 2 soorten helderheid LED's in de lamp verwerken.
 
Een andere en ook veel toegepaste manier is het achterlicht met bijvoorbeeld 10 led's maken en bij het remmen er nog eens 20 bij te schakelen.
 
Vraagje: ik wil twee (power)LED's gebruiken als landingslicht. Kan ik dan met één weerstand toe van voldoende vermogen zoals links op de tekening of moet ik er twee gebruiken (rechts)?

IMG_20190119_154554.jpg
 
Frits. het kan zoals je links getekend hebt alleen moet je weerstand wel de stroom aankunnen.
Je moet dus berekenen hoeveel de weerstand dissipeert (omzet in warmte) en dan een maatje groter nemen.
Anders gaat de weerstand in rook op.
Handiger is de rechter tekening, dan kan je met 2 kleinere weerstanden aan de gang en als er 1 led het begeeft heb je altijd nog de andere.
Ik weet niet hoe groot de powerleds zijn maar ik heb een paar die wel een paar Ampere trekken en dat kan je niet meer met een weerstandje doen, dan heb je een kacheltje in je vliegtuig.


GJ
 
Oh ja, de waarde van de weerstand is wel anders, je hebt met 1 weerstand 2 leds parallel staan dus moet je dat wel even opnieuw berekenen.

EDIT: nou weet ik het even niet meer zeker, blijft de weerstandwaarde nou gelijk of niet bij parallelschakeling?
Diep achterin mijn hersens denk ik dat het gelijk blijft maar ergens zit een stemmetje die zegt dat de weerstand lager moet, of ben ik vreselijk in de war met parallele weerstanden?

En nog een EDIT, google is mijn vriend.
Mijn hersens hadden gelijk...

Hier staat een calculator voor berekenen van een parallel led.
En inderdaad een andere waarde, de helft van de waarde van 1 led.
https://www.qsl.net/pd1e/LED/led.html


GJ
 
Laatst bewerkt:
Nadeel van linker schema is dat als één van de led's het begeeft dat er dan minder stroom door de weerstand gaat lopen en dat dan de spanningsval over de weerstand kleiner wordt en dat de overgebleven led meer spanning te verwerken krijgt. Met het rechter schema heb je daar geen last van.
 
Back
Top