LED calculators en veel LED-info, -uitleg en -voorbeelden

Discussie in 'Model elektronica' gestart door ron van sommeren, 3 okt 2008.

  1. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.411
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Serieschakeling van de LEDs is ook een optie.
    Welke LEDs: kleur, werkspanning, stroom?
    Welke voedingsspanning?
    Kapot gaan van LEDs lijkt me niet zo'n risico.

    Meer info en calculators in openingsbericht.

    Je kunt die ene weerstand R vervangen door twee weerstanden van 2R. Op elke horizontale lijn door beide schakelingen zijn en blijven de spanning hetzelfde, je mag takken uiteentrekken tot de schakeling rechts. Bij twee weerstanden moet je dus dubbele weerstandwaarde gebruiken.
     
    Laatst bewerkt: 19 jan 2019
  2. CobaltBlue

    CobaltBlue

    Lid geworden:
    12 feb 2017
    Berichten:
    745
    Locatie:
    Lobith
    LED's (of diodes) "direct" parallel zetten kan erg tricky worden.

    Ook al zijn ze identiek en uit dezelfde reeks, een altijd aanwezig minimaal verschil in de doorlaatkarakteristiek, zorgt ervoor
    dat ze beiden een net iets ander instelpunt hebben. Daar ze beiden fyshiek dezelfde weerstand voorgeschakeld hebben, kan er niet voor
    beiden een instelpunt bereikt worden! Haal je weinig uit je diode/led dan loopt het niet zo'n risico maar bij volle bak beslasting ( dus max stroom )
    kan dit echt voor defecte dioden/leds gaan zorgen.

    "Verder bedank ik m'n elektrischiteitsleer-docent vd MTS-Arnem 25 jaar terug, die mij dit al leerde!"


    Uit de praktijk:
    Ik zie dit bv veel in voedingcircuit van tv's. Staan er letterlijk 3 diodes DIRECT parallel aan de uitgang van een schakelende voeding( dus geen bruggelijkrichter zoals achter een trafo )
    om een wisselspanning naar gelijkspaning te brengen.

    D'r loopt een aardige stroom, verdeeld door de 3 diodes.
    Ze willen elk hun eigen instelpunt maar dat gaat niet!
    Staat bekend als redelijk slecht design.



    Verder:
    "standaard" LED heeft max stroom van 20mA.
    Bij veel toepassingen is dat lang niet nodig, zoals indicatie LED's.
    En de (smd)LED's tegenwoordig zijn al aardig fel!
    Ik hang LED's ( 1 per uitgang ) aan m'n microcontrollers met 1kOhm ( of meer), resulteert in paar mA ipv 20mA!




    Ik snap je berdenering van dat 2R, maar dan moet je er wel van uit kunenn gaan dat die R bij het linker schemaatje klopt!
    Voor de zekerheid gewoon opnieuw berekenen: dus met 1 LED en 1 weerstand! Vervolgens deze combinaties herhalen, dus parallel zetten zoals op rechter schemaatje.
     
  3. CobaltBlue

    CobaltBlue

    Lid geworden:
    12 feb 2017
    Berichten:
    745
    Locatie:
    Lobith
    Sorry, ik had niet alles gelezen! Maar zoals anderen al aangeven: rechter schema gebruiken!
     
  4. Broeckx Ronny

    Broeckx Ronny

    Lid geworden:
    28 sep 2008
    Berichten:
    670
    Locatie:
    Hulshout Belgie
    CobaltBlue vindt dit leuk.
  5. Frits37

    Frits37 Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    823
    Locatie:
    Noordwest Veluwe
    Bedankt voor alle reacties!

    Ik heb voor de zekerheid voor het rechter schema gekozen en dat lijkt goed te gaan.

    IMG_20190120_154028.jpg
     
  6. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.411
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Waar komt de voeding vandaan Frits, welke accu('s)?
     
  7. Frits37

    Frits37 Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    823
    Locatie:
    Noordwest Veluwe
    Het zijn 5V powerleds die hun voeding via de ontvanger krijgen waar een losse BEC aan gekoppeld is.

    Het is een 4S 4000 lipo.

    Aanvulling: ze branden niet continu, ik kan ze in- en uitschakelen via de zender.
     
    Laatst bewerkt: 21 jan 2019
  8. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.411
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Helemaal duidelijk is de me bedrading/voeding nog niet Frits. Desondanks, en wellicht voorbarig, ik zou niet-essentieel spul niet van/via de accu voeden die ook de besturing voedt. D.w.z. geluid, verlichting, flaps, landingsgestel, ... Krijg je daarin problemen, kortsluiting, mechanische blokkade, dan kun je niet meer sturen. Eigen accu verkleint die kans.
     
  9. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.699
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ik denk dat Frits een losse BEC op de aandrijfaccu aangesloten heeft die 5Volt levert en vanaf die 5 Volt worden dan de leds aangestuurd, waarschijnlijk via een RC-relais.
    Op die manier zou het geen kwaad kunnen want het beinvloed de besturing niet.

    GJ
     
  10. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.411
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Inderdaad, geen probleem.
     
  11. Frits37

    Frits37 Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    823
    Locatie:
    Noordwest Veluwe
  12. Bos

    Bos

    Lid geworden:
    18 apr 2019
    Berichten:
    15
    Locatie:
    Westland
    Even een vraag voor de kenners.
    De vraag gaat over Leds aansluiten.
    Maar gaande weg toen ik aan het kijken was hoe ik het wilde gaan aansluiten. Raakte ik steeds verder in de war :)
    Ik voeg even de vragen samen anders verspreid ik onnodig het over meerdere topics.


    Setup
    Lipo 2s later misschien 3s
    Regelaar Bec 6v / 7.4v 3A
    Ontvanger Power: +- 5v (4.5-6 V DC)
    Leds 4.2 v-6 v input
    Motor koeler Fan 5v


    Mijn ontvanger (Flysky FS GT3B)
    Op de ontvanger zelf staat +- 5v

    De regelaar die ik onderweg heb heeft een Bec output van 6v / 7.4v 3A
    Hier begon de verwarring al. (Ontvanger +- 5v en een regelaar met een 6v / 7.4v 3A Bec)
    Maar met even verder zoeken heb ik onderstaande gevonden over de ontvanger.
    Power: 4.5-6 V DC

    Vraag 1
    Moet ik dan met de programeer kaart de Bec van de regelaar op 6v zetten ?

    Vraag 2
    Van onderstaande Leds wil ik er een paar van aanschaffen.
    4.2 v-6 v input
    https://nl.aliexpress.com/item/5mm-...212439.html?spm=a2g0o.cart.0.0.7d8b3c00jRxUj5

    Het liefste zou ik alles links laten liggen en de Leds rechtstreeks aansluiten op de 2 of 3s lipo. ( Hoe doe ik dit (Zonder de boel te slopen) of wat is een betere of gangbaardere oplossing?)

    Vraag 3
    Om het nog ingewikkelder te maken krijg ik ook nog een 5v Fan voor de motorkoeler. Waar sluit ik die dan op aan?

    Bedankt!
     
  13. Bos

    Bos

    Lid geworden:
    18 apr 2019
    Berichten:
    15
    Locatie:
    Westland
    Laatst bewerkt: 24 mei 2019
  14. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    28.149
    Locatie:
    Sassenheim
    Als je de BEC op 6v zet krijgt de ontvanger en alles wat je erop aansluit ook 6v, lijkt mij prima.
     
  15. Bos

    Bos

    Lid geworden:
    18 apr 2019
    Berichten:
    15
    Locatie:
    Westland
    De ontvanger kan toch via de Bec van de regelaar?
     
  16. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    28.149
    Locatie:
    Sassenheim
    Tuurlijk, dat is ook de bedoeling. Via het 3-aderige kabeltje komt de voeding van de BEC in de regelaar gewoon op de ontvanger en alles wat je op de ontvanger aansluit krijgt ook diezelfde spanning.
     
  17. Bos

    Bos

    Lid geworden:
    18 apr 2019
    Berichten:
    15
    Locatie:
    Westland
    Mijn idee was.
    Servo ontvanger regelaar (De standaard benodigdheden) via de normale weg aan te sluiten.
    Dus gewoon Vanaf de accu naar de regelaar van de regelaar naar de motor en ontvanger en daar weer de servo in.

    En dan een aparte ubec rechtstreeks op de accu die alleen de leds en fan van stroom voorziet? (Dus buiten alles om)

    Ik probeer niet alleen te vragen maar ook mee te denken :)
     
  18. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    28.149
    Locatie:
    Sassenheim
    Aha, ja dan zal zo'n losse BEC inderdaad wel werken. Maar waarom? Een paar LED's bij de ontvanger geprikt zal dusdanig weinig extra stroom trekken dat dat geen probleem zal zijn.
     
  19. arthur 1

    arthur 1

    Lid geworden:
    25 jun 2010
    Berichten:
    94
    Locatie:
    temse belgie
    Beste medemodelbouwers.
    ik lees hier veel over led's , wat ik mij afvraag wat is de doorsnede van de draad die jullie gebruiken
    voor een serieled's van +- 3 led's op 12 volt.
    Mvg.
    Arthur
     
  20. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.133
    Locatie:
    Woerden
    Een normale led geeft al ruim voldoende licht bij een stroom van 20mA. Bij drie normale led's in serie loopt de zelfde stroom door alle drie de led's dus ook maar 20mA. Dat is zo weinig dat een draadje van 0,1mm diameter al voldoende is.
    Zo'n dun draadje is lastig handelbaar en breekt vrij makkelijk dus gebruik je meestal wat dikker draad. Normaal montagedraad van 0,5mm diameter is hier prima geschikt voor. Ik gebruik het liefst soepel draad dus geen massieve kern maar dat is een persoonlijke voorkeur.
     

Deel Deze Pagina