De constructie van het stuurboord deel is gereed:
Zoals ik al heb geschreven, het was maar goed dat ik aan de voorzijde ben begonnen. Met de opgedane ervaring kon ik nu de achterzijde voltooien. Als ik aan die zijde zou zijn begonnen denk ik niet dat ik nu dit aanvaardbare resultaat kon laten zien.
De foto is van bovenaf genomen met de bouwmal gekanteld op de bouwvloer.
Op de los staande bouwmal:
Op het oog is de onderlinge afstand tussen de spanten niet overal gelijk. Dat klopt. Dat zal ik straks uitleggen.
Vanuit een wat lager standpunt.
Ook wijzen sommige spanten en keerspanten niet allemaal dezelfde kant op.
Vanuit deze zijde gezien valt dat nog meer op:
Maar hier wordt het nog extra verstrekt door de sterke dubbele kromming van de spanten. Wat soms ook nog eens een vertekend beeld geeft.
Wat nadere uitleg:
In het kader A (onderin de foto) een deel van het lijnenplan dat ik gebruikt heb in Fushion om de spanten te tekenen. De onderlinge afstanden verschillen. Ik heb de spanten getekend op de positie van verticale lijnen. Eigenlijk is dat de positie van de schertsplaten/vrangen tussen de kiel en het zaathout.
En afhankelijk van hoe de dekprofielen zijn geplaatst, worden het spant en het keerspant op deze schetsplaten geplaatst.
In het kader B heb ik dat schematisch weergegeven. Dat komt overeen met de bouwwijze van spant 8.
In blauw het L-dekprofiel waarbij de vlakke bovenzijde naar links is gericht. De gele schouder hoekplaat wordt rechts tegen de staande zijde aangebracht. En daar weer rechts van het rode profiel van het spant. Zie het kleine bovenste fotokadertje.
Een stukje daar onder begint het rode keerspant dat links tegen het spant is geplaatst en loopt tot aan de schertsplaat en buigt horizontaal af over de bovenzijde van die plaat. Zie het kleine onderste fotokadertje. Die plaat ligt weer links van het spant en in 1 lijn met de schouder hoekplaat.
Het zwarte pijltje wijst naar de schertsplaat die de basis is van de plaatsing.
Ik het de spanten 8 en 9 genummerd en gekaderd. De horizontale bovenzijde van de profielen wijzen van elkaar af. Tussen deze profielen wordt de bezaansmast geborgd. Dus tegen de 2 vlakke zijden van die profielen. De spanten wijzen weer naar elkaar toe. De keerspanten weer van elkaar af.
Zo is de richting van de dekprofielen, plek en functie gebonden op meerdere plaatsen in de romp. En bepalend voor de rest van de bouw van de spanten.
De achterzijde was best complex qua bouw. De vloer heeft de nodige profielen waarin de vloerbalken rusten:
Tussen het dek en de vloer 5 tijdelijke staanders om het dek in positie te houden.
De vloer wordt in het midden ondersteund met 9 staanders. Op die vloer rusten namelijk de Donkey stoomketel en de bezaansmast.
Met een aanvulling op de eerdere uitleg:
De blauwe pijltjes wijzen naar de richting waar het vlakke bovenzijde van de L-profielen van de dekbalken naar toe wijzen.
Bij de spanten 8 en 9 wijzen die van elkaar af. De gele pijltjes wijzen naar de keerspanten die ook van elkaar af wijzen.
Bovenin de verticale lijntjes die de positie van de schouder hoekplaten. Hun onderlinge afstand aan de hand van het in de buurt geplaatste kader van het lijnenplan.
Met als afsluiter een rustig plaatje vanuit een andere hoek:
Allemaal gebogen profielen die vanuit elke hoek weer een (al dan niet vertekend) ander beeld opleveren.
Nu aan de slag om heel veel klinknageltjes te plaatsen voordat dit deel naar de spuiter kan.
Dan komen er foto's van het geheel.
Gr. Peter