Bouwverslag Prins Willem, een zeventiende-eeuwse Oostindiëvaarder Herman Ketting

Welkom terug, het is weer bijna 2 maanden geleden na de laatste update. In de tussentijd heb ik even wat anders gedaan. Ik heb een touwslager ontwopen op de PC om die in 3D te kunnen printen. Dit is gelukt en die is inmiddels ook klaar en staat te koop. Mijn plan is om deze voor iedereen die een touwslagerij wil, zullen er niet veel zijn, die beschikbaar te maken. Er zijn diverse modellen in winkels te verkrijgen maar deze vind ik persoonlijk toch het beste werken. Ik bouw hem kant en klaar samen, dus bij interesse laat maar iets weten.
Verder hebben we nieuwe raam bekleding gekregen, rolgordijnen ophangen en overgordijnen op de rails hangen. En voordat ik het wist had de admiraal mij overgehaald en zat ik gordijnen op maat te maken, te rimpelen en om te zoomen op de naaimachine. Nadeel als je bijna alles kan, dan moet je ook voor dat soort klusjes aantreden.

Er was ook tijd voor de Prins Willem
De zeilen zijn in ieder geval op maat geknipt, "gezoomd", de banen ingetekend en de versterkingen aangebracht voor de lussen aan het zeil.
Het volgende wat ik ga doen is alle zeilen voorzien van lijken touwen en lussen. Hier volgt een stap voor stap fotoserie:
IMG_5302.JPG
IMG_5303.JPG
IMG_5304.JPG
IMG_5306.JPG
IMG_5307.JPG
IMG_5308.JPG
IMG_5311.JPG
IMG_5312.JPG
IMG_5313.JPG
IMG_5314.JPG
 
Goed bezig weer Stephan.
Nu de admiraal weer even tevreden is kun je weer lekker bezig met je modelbouw
Alle klusjes klaar en de rust is weer lekker terug. Mijn werkplek weer terug. Geen naaimachine meer op de werkbank. Dat ding en ik hebben sowieso een haat-haat verhouding.
Eerst nog een klein stukje af schrijven voor de modelbouwer en dan verder met de zeilen.
 
Ziet er netjes uit, Stephan. Veel werk en ook nodig veel te doen.
Gr. Peter
Dankjewel Peter, gisteren toch nog een paar klusjes moeten doen vandaag gaan we verder, kijken of ik iets beters bedenk om het touw te lijmen. Althans om de lijm aan te brengen, zodat hij niet te zeer in het zicht komt. Ik gebruik de Pattex repair gel, misschien met een spuitje of toch met een prikker. Tips zijn welkom, het is een gel die dus niet in het touw of papier dringt maar een flexibele verbinding maakt tussen die 2.
 
Laatste update is weer even geleden zie ik. Niet stil gezeten, tussendoor af en toe aan de zeilen gewerkt en dingetjes uitgezocht. Maar de meeste tijd ging toch verloren in de touwslagers die ik voor een aantal modelbouwers maak. Een gezellige bijeenkomst onder modelbouwers gehad en een aantal klusjes in huis. Dat laatste hoop ik nu achter de rug te hebben.
Maar terug naar deze zeilen. Ik doe mast voor mast klaar maken. Het eerste is de bezaan aan de beurt, begonnen met het marszeil. Eerst het lijk eromheen gezet. Best moeilijk om dit goed te verlijmen. Op de foto's zie je hier en daar nog resten lijm zitten, maar tijdens het verdere werk haal ik dat toch weg zodat er aan het eind nauwelijks iets van te zien is. Ik hoop dat het volgende zeil beter gaat. Het zijn ook macro foto's en die zijn onvergeeflijk en laten altijd meer zien dan de werkelijkheid. Ik heb ook ontdek dat met de verf over een lijm stukje gaan de lijm ook onzichtbaar word. Aangezien ik de zeilen met verf iets wil gaan verouderen komt het eindresultaat helemaal goed.
Dan heb ik de leuvers op de hoeken gemaakt, dat waren de makkelijkste van allemaal. Even voorboren met een printplaatboortje (dit zijn een soort freesjes die ook geschikt blijken om lijmresten te verwijderen) Secuur werk is het wel allemaal. Maar ik ben nog steeds verbaasd hoe sterk het papieren zeil blijkt te zijn.

IMG_5418.JPG

IMG_5419.JPG


Dan de leuvers voor de gordings, dat is een groter probleem. Ik heb wat zitten testen op een testzeil en dat ging niet helemaal zoals ik wilde. Eigenlijk helemaal niet. Officieel werden deze in het lijk geweven zodat ze 1 geheel vormen. Maar dat moet dan vooraf en ook dat moet op de juiste plek. Onmogelijk te doen voor mijn (nog). Dus maar een andere oplossing genomen, niet geheel volgens hoe het moet, maar wel met een uiterst goed ogend resultaat. Deze methode zal ik niet op alle zeilen toepassen. Alleen op de kleine. De grote probeer ik wel goed te krijgen.
Ik heb grommers gemaakt, iets wat ik al vaker heb gedaan en die mij zelfs op een hele kleine schaal lukken. Ditmaal met een 3x2 touw (0,35 mm.) Eerst met iets dikker touw en daarna met het dunnere als eindresultaat.

IMG_5420.JPG
IMG_5421.JPG
IMG_5422.JPG
IMG_5423.JPG
IMG_5424.JPG
IMG_5425.JPG
IMG_5427.JPG


Die kleine lusjes lijmde ik dan tegen het zeil. Zie volgende post:
 
Laatst bewerkt:
IMG_5428.JPG
IMG_5430.JPG


Vervolgens met heel dun garen (Serafil) ze vast gelust.

IMG_5431.JPG
IMG_5432.JPG


Dan het volgende probleem, de reeflijnen er netjes opkrijgen. John Harland schrijft het ook al in zijn boek dat het geen mooie uitwerking heeft als je ze erop zet. Maar ik maak touwen en je kan polyester in vorm dwingen door te verwarmen. Ik heb een soldeerbout die voor de 3D prints is, om oneffenheden weg te halen en die kan ik op minimaal 180 graden zetten. Dus die gebruikt om de lijnen strak te maken en te zorgen dat er een knik in het reefpunt zit zodat ze recht naar beneden hangen. De eerste is goed gelukt en de volgende keer de rest.

IMG_5434.JPG
IMG_5436.JPG
IMG_5439.JPG


Bedankt en tot volgende keer.
 
Ik heb de leuvers nog een beetje aangepast, ik vond ze te rond. Door een extra stiksel zijn ze nu wat ovaler.

IMG_5442.JPG
IMG_5444.JPG
IMG_5446.JPG

Het is nog niet helemaal naar mijn zin, het volgende zeil toch maar eens anders benaderen. Deze laat ik voor wat hij is. Hij word hoogst waarschijnlijk half opgetrokken. Als je de reeflijntjes niet behandeld met warmte, dan steken ze naar alle kanten. Dat is van later zorg. Ik heb nu wel alle overtollige lijmrestjes weg kunnen krijgen.

De reefbandjes. Volgens Ashley is de 1266 methode van toepassing (niet het geel omlijnde)

IMG_5443a.jpg


Ik heb een opstelling gemaakt waarop ik kan werken om de bandjes aan het zeil te maken.

IMG_5441.JPG
IMG_5443.JPG


Kijken of ik het bindsel iets gedetailleerder kan krijgen. Anders laat ik het zo en doe ik de rest hetzelfde.
 
Dat zou jammer zijn Stephan als je niet komt. Je had veel belangstelling in Amsterdam. Wat staat je ervan tegen ? Wat kunnen we beter/anders doen ?
Jullie niks, misschien weer eens een andere locatie waar we wel eens over gesproken hebben samen.
Maar het museum kan meer doen om ons daarheen te krijgen dan alleen een kop koffie met koekje en een vrijkaartje voor het museum. Waar je zonder zaklamp niks kan zien, maar wel een beleving hebt met de 3 tot 5 modellen die er maar staan (Kunnen er meer zijn, maar ik had geen zaklamp mee). Iets wat tegenwoordig trouwens mode is in musea, de beleving.
Ik en denk ook meerdere, missen de intimiteit die je bijv. in Duizel wel had. We hebben laatst met een paar modelbouwers bij elkaar gezeten en daar kwam dit ook terspraken. Hoe zit het met Batavialand? Het Rijksmuseum? Ik heb dit wel eens langs horen komen. Misschien moet het museum niet alleen jou en Ron honing om de mond smeren met een bezoekje aan het magazijn, maar ons ook. Wij slepen onze modellen van thuis mee, maar het museum hoeft er maar een paar uit het magazijn naar de hal te slepen om ons wat meer te bieden. Als we niet in het magazijn kunnen komen.
Want voor velen is het een behoorlijke logistiek om in Amsterdam te komen, laat staan de reistijd. Versta mij niet verkeerd, het waren mooie ervaringen en ik waardeer het werk wat er ingestoken word. Maar na een aantal keer geweest te zijn, is het niet zo spannend meer om naar die lokatie te komen en nemen de nadelen de overhand in de afweging. Nu staat er maar 1 voordeel open (medemodelbouwers ontmoeten) t.o.v. de vele nadelen (reistijd, logistiek Amsterdam, parkeren, laden/lossen etc.).
Ik herinner mij jouw reactie aan het eind van de dag, je zat er doorheen. En ik heb ook een paar dagen nodig om te herstellen. Mijn gezondheid is ook een brug die steeds langer word. Mijn tijd dat ik aan de modellen werk word steeds korter.
 
Back
Top