Sagitta 900 - naar de eeuwige thermiekvelden

Aangezien ik veel op de strijkplank en -tafel werk moet ik even wat opruimen.
Tja... zelf heb ik op mijn hobbyzolder een behang-plaktafel staan, erg handig want er kan een boel rommel op en hij is bijna 2 meter lang, en als-ie in de weg staat kan je hem plat opvouwen. (Zo heel af en toe gebruik ik 'm zelfs nog om te behangen...) Ik wil eigenlijk een nieuwe plaktafel kopen als er eens een in de aanbieding is bij Lidl of zo, want deze is oud en een tikje wiebelig.
 
Heeft iemand van jullie ervaring met deze stekkertjes?
713347cf1bd4d5ea8.jpg


Ik denk erover om deze stekkers in de wortels van de vleugels toe te passen voor de aansturing van mijn remklepservo's. De vleugels worden waarschijnlijk niet supervast aan de romp gezet, een beetje tape zou wel genoeg moeten zijn. Gaat een verbinding met zulke stekkers dan goed werken? Ik hoor graag jullie positieve of negatieve ervaringen.

Het bouwen van de buitenvleugels gaat erg snel. Nog een klein beetje werk en dan kunnen de vleugeldelen aan elkaar worden bevestigd.
Dan kunnen we verder met de bovenindekking, voorlijst maken, achterlijsten schuren, tippen maken, inbouwen remkleppen incl besturing, vleugebevestiging in romp maken, besturing in (de heerlijk smalle) romp maken, folien etc etc :|
Da's nog best veel werk!

Vrijdag komt Jan-Hein weer even langs om wat spullen te brengen. Hij zal vast de voortgang wel weer inspecteren. Ik zal hem meteen nog eens prikkelen zijn Sagitta accu's te laten solderen ;-). Volgens mij is het nog steeds niet gedaan. Hij moet vliegen! (nou ja, eerst moet het weer wat tot bedaren komen...)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hoi, ik heb goede ervaringen met deze stekkers.

Ik gebruik 1 stekker voor een 4 servovleugel. Straks ook weer bij mijn Supra. In de Grunau baby heb ik per vleugelheft ook zo'n stekkerverbinding.

De rechtse (op jouw foto) lijm je met epoxy vast in de vleugel. De andere laat je los aan de snoeren bengelen. Die steek je dan aan de vleugelstekker als je de vleugel monteerd. Zo heb je geen last van een ietwat schuivende vleugelverbinding.
 
Laatst bewerkt:
prima stekkers idd!
Ik had 1 set op de 1e supergee-achtige.
2 servo's en antenne op 1 stekker... best wat gepruts, maar het werkte wel.
 
De rechtse (op jouw foto) lijm je met epoxy vast in de vleugel. De andere laat je los aan de snoeren bengelen. Die steek je dan aan de vleugelstekker als je de vleugel monteerd. Zo heb je geen last van een ietwat schuivende vleugelverbinding.
Berrie, dit is precies de input die ik nodig had. Zo ga ik het waarschijnlijk doen.

Ik heb de remkleppen met epoxy ingelijmd in de binnenvleugels. Het zijn multiplex remkleppen die volgens het doosje geschikt zijn voor zwever van 1,5 tot 2,4 meter. De remkleppen zijn dus misschien wat krap bemeten voor mijn 2,5m Sagitta, maar het is toch wel prettig enige regelmogelijkheid te hebben tijdens de daling. De remkleppen zijn prachtig gemaakt. Ze voelen lekker solide aan en lopen zonder enige speling. Goede koop geweest (met dank aan Vjete).
713347d1b8fea24fa.jpg


Ook de plastic loodhulzen zijn in de vleugel gelijmd met epoxy.
713347d1b8fecebe1.jpg


Verder gaat het bouwen van de buitenvleugels natuurlijk door. Hier valt niet zo heel veel over te melden, gaat hetzelfde als de binnenvleugels. Huidige status:
713347d1b8ff04d64.jpg


Jan-Hein is vanmiddag nog even langsgeweest. Hij had zijn Sagitta romp bij zich en ik heb de ophanging van de vleugels en de inbouw van de besturing eens uitgebreid bekeken. Dit zit bij Jan-Heins kist zo'n beetje zoals ik het in gedachten had, dus mijn gedachten gaan de juiste kant uit.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Je gaat goed vooruit.
En weer zo keurig gebouwt, het doet goed te zien dat de remkleppen in een mooi projecte gebruikt worden. Veel succes ermee en ga zo door ;)
 
De voorlijst van de Sagitta bestaat uit 2 delen.
713347d3077a00b70.jpg


Het voorste deel bestaat uit zacht 3mm balsa. Dit is tegen de ribben op de onderbeplanking geplakt. Hier tegenaan komt een stuk hard 6mm balsa. De beplanking eindigt tegen dit voorste deel van de voorlijst en rust op het achterste deel van de voorlijst. Mooie constructie.

Vanavond heb ik de servo's van de remkleppen geplaatst. Het is een aardig gepuzzel hoe je die servo's vast moet zetten in een hele beperkte ruimte met beperkte houvast. Mijn oplossing:
713347d3077a2d25e.jpg


De servo zit ingeklemd tussen 2 blokjes balsa die op de hulpligger (bovenzijde vleugel, op de foto onderop) zijn vastgelijmd. Op de blokjes balsa zit een stukje triplex om de schroeven waarmee de servo vast zit houvast te geven. Het linkse blokje balsa heeft redelijk houvast aan de rib, het rechtse blokje zit alleen op de hulpligger gelijmd. Om de boel nog wat extra verband mee te geven zit bovenop nog een klein plankje balsa om er een soort doos van te maken.
Natuurlijk volgt er dan een kleine test:

Jan-Hein, je hoeft niet meer voor een schommel voor het hoogteroer te kijken, ik heb er één gevonden tussen de Sagitta spullen. Volgens mij is dit precies wat je bedoelde.
713347d3077a2805c.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Had je die servo niet simpelweg vast kunnen lijmen?
Ik heb maar 1 vliegtuig waarin ze geschroefd zitten, en die heb ik overgenomen...

Da's inderdaad een hoogteroer-schommel!
 
Even kort Raymond,

Ik ben ook niet van het vastlijmen van servo's, maar een mogelijkheid zou kunnen zijn om het servohuis te omwikkelen met tape of krimpkous (da's nog beter) en dan de boel met dubbelzijdig plakband of lijmen zo je wilt.
Dan kan ie altijd onbeschadigd verwijderd worden.

Groet, JH
 
Servo verwijderen doe je alleen als de servo stuk is, dus als de servo beschadigd tijdens verwijderen boeit dat niet zo. Wat wel boeit is als de constructie van je vleugel beschadigd. Dat risico loop je als je een servo vastlijmt. Maar ja, zoals het nu zit krijg ik de servo er ook niet uit zonder de boel te moeten slopen.
Voorlopig lijkt het aardig stevig te zitten zo, en er komen ook geen grote krachten op te staan. Ik laat het lekker zo zitten.

Heb ik eindelijk helemaal zelf een constructie bedacht, blijkt het nog veel simpeler te kunnen :-?.
 
Servo verwijderen doe je alleen als de servo stuk is, dus als de servo beschadigd tijdens verwijderen boeit dat niet zo.

Ik geef wel eens ooit kisten weg, waar ik geen brood meer in zie, maar dan wel zonder servo's.:nooo:

Een kwestie van smaak, maar hou van mooie spullen.
Heb wel eens ooit kleine kastjes gemaakt waar de servo's ingeklemd zaten, maar dan is het middel erger dan de kwaal. (De kastjes zijn zwaarder dan de servo:D) En het is een berg werk.:!:

Groet, JH
 
745847d3f355459a9.jpg


745847d3f3556f5aa.jpg


Ter lering en vermaak.

Anders kan het in de prullenbak


Groet, JH
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Is wel heel mooi bedacht Jan-Hein...!
Als je een servo lijmt met hotglue dan zit het goed vast en kan eventueel ooit nog wel losgepulkt worden.
Ik heb een paar maal servo's in plakband verpakt, maar bleek later het plakband niet meer van de servo los te kunnen krijgen. Dus dan kan je het net zo goed weglaten.
Dubbelzijdig tape vertrouw ik hiervoor niet. De kans dat het beetje bij beetje lostrekt is me te groot, zo'n servo trekt zichzelf gaandeweg losser omdat-ie altijd heen en weer gedrukt wordt.
Wel heb ik onlangs twee servo's (goedkope gelukkig) kunnen weggooien omdat er kennelijk lijm tussen de as was gekomen... :-(
 
Jan-Hein, die servobakjes zien er inderdaad prachtig uit, maar veel werk en zwaar. Volgens mij zitten mijn servo's redelijk goed vast zo, ik laat het lekker zo zitten.

Ik heb de liggerhuls in de romp gemaakt. Allereerst heb ik met de dremel sleuvel in de romp gemaakt. Bij het 'frezen' van zo'n epoxy romp komt wat stof vrij wat nogal ongezond ruikt. Bij gebrek aan stofkapjes heb ik maar een oud shirt voor mijn gezicht gebonden.
713347da3a2a63947.jpg

Op zo'n moment moet er maar geen inval plaatsvinden, want dan denken ze dat je hele andere dingen aan het knutselen bent :vamp:.

Vervolgens heb ik de vleugels juist (hoop ik...) uitgelijnd met de romp en de huls met wat epoxy vastgezet in de romp.
713347da3a2a8a720.jpg


Het was even spannend of ik niet weer de ligger en de huls aan elkaar zou lijmen, maar dit bleek gelukkig niet het geval. Wel zat de huls aan één kant los na het uitharden van de epoxy. Maar hij kon in de sleuf in de romp redelijk precies geplaatst worden, dus toch maar doorgegaan met het omhullen van de huls met glasmatten.
Het aanbrengen van die glasmatten is geen goede klus voor mij. Eerst de stukjes glas lekker ingesmeerd met epoxy, daarna met wat sateprikkers en ijsstokjes de boel op zijn plaats proberen te brengen. Alles is natuurlijk lekker kleverig, je wilt ook een matje achter de huls, het zit niet zoals je wilt, als je je stokjes terugtrekt komen er allemaal kleverige vezels mee terug enz enz. Kortom, ik wordt altijd een beetje :bad-words: van zulke klusjes. Mijn zoon zat ook op zolder te spelen, opvoedings-technisch wellicht niet helemaal juist....
Resultaat:
713347da3a2ab1781.jpg


Het is niet mooi, maar dat is in zo'n romp minder belangrijk. Als het maar stevig wordt (ik hoop het maar).

Ik weet inmiddels ook wat het volgende project(je) wordt:
713347da2de403af6.jpg


Een depron ASK21 met uitklapmotor. Span 1,4m gewicht opgave 165g. Deze zag ik afgelopen week in de FMT van januari en ik was op slag verliefd, dus de tekening is onderweg. Ik heb veel instructie gegeven op de ASK21 (zonder motor), dus hij heeft een eigen plekje in mijn hart.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De liggerhuls lijkt stevig in de romp te zitten. Als ik de vleugels erin hang ziet het er op het oog goed recht uit, en de vleugels lijken ook aardig op de romp aan te gaan sluiten. Ik ben tevreden.

Inmiddels zijn de binnen- en buitenvleugeldelen aan elkaar gezet. Ik ben hier iets afgeweken van de tekening. De tekening gaf slechts aan één kant van de liggers een triplex V-stuk en daarbij balsa V-stukken tussen de liggers. Ik heb aan 2 kanten triplex V-stukken gemaakt en tussen de liggers losse stukken balsa die niet doorlopen tussen de 2 vleugelhelften.
Tijdens het inlijmen van het eerste V-stuk heb ik onder de buitenste vleugelhelft een blokje uit de blokkendoos van mijn zoon gebruikt. Toen uiteindelijk alles naar mijn zin zat heb ik niet de positie van het blokje nogmaals gecheckt, en deze stond dus net iets te ver naar buiten. De V-stelling is dus net een tandje minder geworden.
713347dd44c78e198.jpg


Bij de tweede vleugel heb ik het blokje wel op dezelfde positie gezet. Als ik de vleugels nu naast elkaar leg is de V-stelling exact gelijk, en wel 9,2 graden ipv de 10 graden die in de tekening staat. Wat mij betreft een te verwaarlozen verschil.

Aan de binnenkant van de liggers heb ik op de scheiding van binnen- en buitenvleugel wat strookjes UD koolstof gelegd, zodat de krachten mooi door kunnen vloeien van het ene liggerdeel in het andere. Op de foto onzichtbaar, maar onder de bovenligger zit ook koolstof. Vervolgens balsa blokjes ertussen en het 2e triplex V-stuk aan de buitenkant ertegenaan.
713347dd44c7b7d98.jpg


Nu ben ik bezig met het aanbrengen van de voorlijsten. Dit zijn voorlopig nog vierkante blokken die later in vorm zullen worden geschuurd.
713347dd44c7e05f7.jpg


Het begint steeds meer op echte vleugels te lijken. Het is erg mooi om je project zo langzaam te zien groeien tot een mooi vliegtuig.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het aanbrengen van die glasmatten is geen goede klus voor mij. Eerst de stukjes glas lekker ingesmeerd met epoxy, daarna met wat sateprikkers en ijsstokjes de boel op zijn plaats proberen te brengen. Alles is natuurlijk lekker kleverig, je wilt ook een matje achter de huls, het zit niet zoals je wilt, als je je stokjes terugtrekt komen er allemaal kleverige vezels mee terug enz enz.

Er zijn deskundigen die hier nog meer ervaring mee hebben (Sietse, Alex, Loet, ...) maar volgens mij kun je ook de matjes met huishoudfolie of boterhamzakjes in de romp duwen (mooiste: blaas er dan een ballonnetje in op). Trek het plastic er pas af als de epoxy hard is is. Geeft een stuk minder geklieder.

Leon
 
had je wel lamineer-epoxy gebruikt?
Mooie manier om het op te brengen is om idd plastic te gebruiken.
Probeer eens een matje glas op een overmaats stuk flexibel plastic (zakje, vuilniszak, etc.) te leggen en daarop lamineren. Alle vezels blijven dan mooi bij elkaar. Als het goed doordrenkt is (vezels worden doorzichtig ipv wit) kan je het glas met plastic en al uitknippen in elke gewenste vorm.
Je zou dus zelfs van tevoren van papier ofzo malletjes kunnen maken die precies gaan passen.

Nu heb je dus stukjes glas die precies passen met een laagje plastic aan 1 kant.
Je kan dan relatief gemakkelijk het glas op zijn plaats leggen. wel na elk laagje voorzichtig weer het plastic eraf halen (terwijl het nat is). Je zal zien als je het overal eerst goed aandrukt dat het best redelijk kan blijven zitten (mits je weefsel niet te dik is, beste meerdere dunne laagjes).

Bij de laatste laag laat je dan het plastic erop zitten en als het dan blijft zitten is het mooi. Blijft het niet vanzelf zitten, probeer het dan te klemmen, misschien lukt het met een ballonnetje, maar anders kan je op maat gemaakte houten stukjes er tegenaan zetten (tegen het plastic dus!) en dan iets van knijpers, klemmetjes, stokjes tegen de romp, stukkie schuimrubber, piepschuim, verzin iets :D.
Het plastic kan je de volgende morgen redelijk makkelijk verwijderen als de epoxy goed is uitgehard.

Kijk wel uit met het verwerken hè... Ik heb nu voor thuis ook maar een maskertje gekocht. Merkte al dat ik af en toe wat raar reageer op epoxy. Zeker ook handschoenen aan natuurlijk! (van de apotheek bv).

klein dingetje nog,
heb je een negatief malletje van het LE profiel? anders ff maken om tijdens het schuren van de LE de vorm te controleren.
 
Nee, ik heb geen lamineerepoxy, gewoon van die goedkope rommel uit de modelbouwwinkel. Het probleem is dat het rond een metalen huls moest komen die in een te smalle romp zit. Liefst ook aan de achterkant. Het ziet er wel niet uit zoals het nu zit, maar ik heb wel het idee dat het vast zit. Daar gaat het uiteindelijk om. Je ziet het toch niet. Laatst heb ik een reparatie aan een vleugel met (slechte kwaliteit) glasmat en goedkope epoxy gelamineerd, en dat ziet er zeker acceptabel uit. Ik maak wel vorderingen. Probleem bij de Sagitta romp was de lokatie die nauwelijks bereikbaar was.

Wat bereik je met een maskertje? Gaat de lucht er niet zo doorheen? Of bedoel je voor het stof? Handschoenen draag ik wel. De lucht van epoxy vindt ik persoonlijk overigens helemaal niet vervelend (mijn vrouw wel...).

Ik was idd van plan een neusmalletje te maken voor het schuren. Misschien laat ik het schuren door Jan-Hein doen. Die vindt het leuk en zegt er goed in te zijn. Kan ik mooi de kunst eens afkijken. Hoewel, zelf moet ik er ook wel uitkomen.
 
Back
Top