van potmeter naar schakelaar

is het mogelijk een van de kanalen van mijn 4 kanaals zender over te zetten naar een schakelaar of moeten er dan nog weerstandjes tussen. het vierde kanaal hoeft namelijk alleen maar links, midden (uit) en naar rechts te kunnen. ik heb dus een schakelaar met drei polen gekocht. kan ik nu de drie draden van de potmeter zo op de schakelaar solderen of moet er nog wat anders gedaan worden?

Sander
 
is het mogelijk een van de kanalen van mijn 4 kanaals zender over te zetten naar een schakelaar of moeten er dan nog weerstandjes tussen. het vierde kanaal hoeft namelijk alleen maar links, midden (uit) en naar rechts te kunnen. ik heb dus een schakelaar met drei polen gekocht. kan ik nu de drie draden van de potmeter zo op de schakelaar solderen of moet er nog wat anders gedaan worden?

Sander
In theorie zou het kunnen omdat je de volle uitslag de ene kant op en de andere kant op zou benutten en geen gebruik maakt van de weerstand tussen die twee kanten.

In de praktijk zul je inderdaad twee weerstanden moeten gebruiken waarbij voor elke weerstand de waarde overeen komt met de uitslag van elke kant. Een schetsje. :?

Code:
   +-----+       +-----+
+--+ R1  +---+---+ R2  +--+
|  +-----+   |   +-----+  |
|            |            |
|            |            |
O            O            O

A            B            C

R1 en R2 zijn de twee weerstand (die bij elkaar de weerstandwaarde van de potmeter zouden moeten zijn). De punten A, B en C zijn de drie contacten van de schakelaar en komen overeen met de huidige drie contacten van de potmeter.

Als je dit doet moet je wel de potmeter helemaal afkoppelen om problemen te voorkomen. ;)
 
Of het zomaar kan hangt af van je zender .....
Een potmeter kan 2 of drie draads aangesloten zijn .... maar in beide gevallen moet je tussen 3 waarden schakelen ... bij twee draads weerstandwaarde uiterst links, idem in de middenstand en uiterst rechts zou dan een nulwaarde mogen zijn .... met een driedraads versie is het nog een beetje moeilijker uitert links en uiterst rechts gaat nog wel maar de middenstand wordt al weer wat rottiger ....

Met een schakelaar met dubbele contacten is het altijd te maken ....

Als je het merk van de zender weet ... kan de (bijna) alwetende Jan (Corrien op het Forum) zeggen of het met jouw zender kan en hoe ....
 
Laatst bewerkt:
Oeps, over het feit van de middenstand heen gelezen. :oops: ;) Tsja, dat maakt het iets lastiger. Dan ga je nog een voorschakelweerstand nodig hebben. Alleen als je dan een schakelaar met 0-stand gebruikt een beetje raar gedrag krijgen (helemaal links, helemaal rechts en dan middenstand). :? Anders een meerstandenschakelaar en per stand een weerstandje in serie erbij schakelen. Als je instelpotmeters neemt, kun je ook nog elke stand afstellen. ;)
 
tja, het word nu toch wel wat lastiger voor mij.
het gaat om een 4 kanaals zender van het merk hype, (ook door kyosho gebruikt voor hun vliegtuigen). ik heb hem in een auto (crawler) zitten en dat vierde kanaal is er om een lier te schakelen. hij moet kunnen indraaien uitdraaien en stil. de potmeter is er een met drie draden en de schakelaar is er een met drie pootjes voor de draadjes en drie standen. links, rechts en midden en in het midden maakt hij geen contact. ik wil de lier juist op een schakelaar omdat je anders tijdens het rijden steeds de lier activeert als je de stick iets te fanatiek aanraakt
Sander
 
Ga eerst maar als volgt te werk:

- neem 2 weerstanden van 3,3 k. Soldeer aan elk van de buitenste aansluitingen van de schakelaar één zo'n weerstand van 3,3 k.
- neem 1 weerstand van 5,6k en soldeer deze aan de middenaansluiting van de schakelaar.
- draai de drie topdraadjes van de weerstanden in elkaar en soldeer ze aan elkaar vast.
- de midden aansluiting van de potmeter neem je los en sluit je aan op dit knooppunt van de 3 weerstanden.
- de buitenste aansluitingen van de potmeter neem je los en soldeer je aan de buitenste aansluitingen van de schakelaar.
- werk netjes en twist de draden. Dit laatste om hf-instraling te voorkomen.

Vrijwel zeker heb je nu normale uitslagen. Er is echter ook een kleine kans, dat je maar zeeeeeer kleine uitslagen hebt. In dit geval hebben de knuppelpotmeters een cermetbaan van slechts 60 graden. De weerstand van 5,6 k zou dan eigenlijk helemaal niet nodig zijn, maar uit veiligheidsoverwegingen neem je er dan eentje van 100 Ohm.

De werking:
- met de twee 3,3 k weerstanden maak je een spanningsdeler. Als de schakelaar in de middenstand staat, leveren deze op het knooppunt precies de halve spanning. Dit doet de knuppelpotmeter namelijk ook als deze in de nulstand staat. Meestal staat er 5 Volt op de potmeters, dus de halve spanning is dan 2,5 Volt.
- de 5,6 k weerstand wordt bij het schakelen óf parallel geschakeld aan de ene 3,3 k weerstand óf aan de andere. Hiermee wordt de spanningsdeler zodanig beïnvloed, dat er óf zo'n 2 Volt óf zo'n 4 Volt op het knooppunt komt te staan. Bij een gewone potmeter gebeurt dit ook. Deze heeft weliswaar een cermetbaan van 270 graden, maar daarvan wordt slechts zo'n 60 graden gebruikt.
- heb je een potmeter met een cermetbaan van 60 graden, dan variëert de spanning tussen 0 en 5 Volt. In dit geval moet je met je schakelaar ook tussen 0 en 5 Volt schakelen. Met een 100 Ohm weerstand benader je dit in voldoende mate en deze dient tegelijk als kortsluitbeveiliging.
 
Back
Top