Bouw van Elbe naar jacht 1:50

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Tazz 19, 20 aug 2015.

  1. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    500
    Locatie:
    Gennep
    enigszins regelbare rook in verhouding tot gasgeven neem ik aan:

    http://www.rc-tank-pistor.com/index.php?shop&s=detail&id=304&lid=1


    via die link kom je bij Beier elektronik http://www.beier-electronic.de/modellbau/produkte/produkte.php#soundmodule

    welke je daar dan nodig hebt voor een rookgenerator zie ik even niet. Wel een aan/uit generator als op een tank maar iets proportionelers? En dat zijn nogal wat bedragen die daar staan.....

    Ik weet zo niet of er (al) een Arduino hoek op dit forum is waar wat mensen met programmeerkennis te vinden zijn. Dat zou enorm helpen met dit soort kleine projectjes (in programmeer termen dan) want het doorspitten van de basis zaken en een paar tips/trucs die het programma beter maken kost in verhouding tot het eindresultaat heel veel tijd. Niet erg als je meer gaat programmeren en het geheel steeds verder uitbreidt maar wel als je een of twee van deze eenmalige oplossingen maakt.
     
  2. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Dankje Pentip voor de enigsinds lange maar duidelijke uitleg over arduino!
    Het heeft idd nogal wat voeten in aarde en daar zullen nog wel wat uurtjes werk ik gaan zitten voor het naar mn zij is. De programmeertaal is iets waar ik vast en zeker mn kop over ga breken. Gezien het feit dat ik nog nooit heb geprogrammeerd.
    Ik ga sowieso een arduino uno bordje aanschaffen en eens kijken wat ik er mee kan. Zal eens gaan vragen bij de locale electra winkel, en dan kijken of zij iets kunnen betekenen voor mij.

    Zal ook even de linkjes doorspitten.
     
  3. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Hier dan weer even een kleine update.
    Ik heb gewerkt aan de mount voor de regelaar en deze vastgezet. Daarnaast heb ik een plateau gemaakt waar de kroonsteentjes op gemonteerd zijn zodat ik de bekabeling daar op kan verwerken.

    Verder heb ik nog gewerkt aan de rookgenerator
    Het idee was, zoals eerder aangegeven, om de rookgenerator mee te laten lopen met de motor. Na wat brainstormen enzo ben ik er wel uitgekomen dat het mechanisch ook relatief simpel op te lossen moet zijn. Arduino is iets waar ik sowieso nog wel mee bezig ga, maar dat misschien later of bij een volgend project. Voor nu voldoet het prima wat ik gemaakt heb.

    De mechanische oplossing is wel wat een gepruts, maar werkt kennelijk erg goed. Na verschillende testen blijkt dat er genoeg rook geproduceerd word en zelfs bij stilstaand een soort idle mode is. De fan blijft zachtjes aanstaan door de reststroom die door de variabele stepdown gaat, en is te regelen door middel van een grote potmeter.

    Afijn, hier dan even wat foto's en een filmpje.
    150.jpg

    Hier het plateau. Blijft wederom demonteerbaar. Hier onder gaat ook nog lood geplaatst worden.

    151.jpg

    152.jpg

    153.jpg

    En de variabele stepdown, de oude potmeter heb ik er af gesoldeerd en vervangen door een grotere potmeter van dezelfde waarde. Deze was handzamer en is makkelijk te regelen door middel van een servo.

    154.jpg
    En een plaatje van de rommelige zelfbouw. Ik overweeg dit nog netter te maken, maar dat is een zorg voor morgen.

    155.jpg
    Tot slot nog even een filmpje van hoe dat er dan uitziet.

     
    Laatst bewerkt: 13 jun 2020
  4. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Zo, dan weer even een update. Weer een tijdje geleden dat er wat nieuws bij is gekomen maar ik heb niet stil gezeten. Heb flink lopen brainstormen over waar alle electronica moet gaan komen, waar de draden allemaal getrokken moeten worden en hoe om te gaan met de gewichtsverdeling. Vooral dat laatste heeft wel een rol gespeeld de afgelopen tijd.

    Bij de lokale oud ijzer boer wat afval lood gehaald. Gewoon bladlood. Had liever loodkogeltjes gehad maar dat ging me het nodige kosten. Voor 10 eurotjes had ik dan 5Kg aan bladlood. Fijn een middag/avond beetje lood in blokjes vouwen/slaan en daar dan handzame blokjes van gemaakt. Nadertijd wel goed de handen gewassen uiteraard :)

    Omdat er eigenlijk meerdere dingen mogelijk zijn in dit stadium van de bouw kan ik een aantal kanten op gaan.
    Ik kan bezig gaan met het onderschip om te lijnen, kimkielen, vinnen en andere kleine details. Of ik kan verder met de bekabeling, inrichting en voorbereidingen treffen voor het dek.
    Maar goed, eerst maar eens bezig geweest met de ankerkluizen.
    Lastig meten zo, omdat er niet echt referentie punten waren. Heb de tekening er bij gehaald en ben begonnen met meten. De kluizen zitten iets afwijkend naar achter dan het origineel, dit heeft een reden en dat is omdat in de steven een dik blok hout zit. Heb al een beetje moeten slopen, maar verder naar voren zou alleen maar problemen opleveren. Leermoment voor het volgend project ;)

    Roersysteem is opnieuw gemaakt aangezien de vorige variant veul te gammel was. Nu een degelijk systeem gemaakt en zodra ik weet wat ik wil doen met de hoogte van de serve, ga ik het vastzetten.

    Goed, even wat plaatjes dan maar.

    Boot wederom in bad gehad en gekeken waar het lood moest komen. Met accu's erin, lood er in, zit ik ongeveer op 2,5 kilo aan lood en dan zit ik 1,5 cm boven de waterlijn. Wanneer er nog een kilo in komt, zit ik rond de 1cm boven waterlijn, dus die overige 1 kilo kan mooi mee gespeeld worden naderhand.
    156.jpg

    157.jpg

    Tijd voor ankerkluizen. Toch wel ff een momentje van voorzichtig zijn. Door met mijn sjabloon afgetekende ankerkluis ben ik begonnen met het boren van kleine gaatjes.

    159.jpg

    Paar grote gaten erbij om het makkelijk te verwijderen
    160.jpg

    Daarna laatste stukjes er uit zagen, dremelen, vijlen, schuren en opmeten voor de kluizen. Na wat gefröbel met styreenplaat toch een goed passend proefstukje kunnen maken.

    161.jpg
    Na wat afwerken ziet het er dan zo ongeveer uit. Let wel, de rondingen zitten niet in de kluizen wel, op tekening is dat wel zo maar lastig te realiseren bij modelbouw. Althans voor mij. De rondingen komen voort uit de messing rondstaaf die er op komt te liggen.
    162.jpg
    En dan gelijk de andere kant ook gedaan. Schetst een mooi beeld over hoe het moet gaan worden.

    163.jpg

    En dan nog even een plaatje van het roersysteem. Volgens mij wel redelijk robuust zo. Het geheel ligt nog los.

    165.jpg
    Tevens een bakje gemaakt waar de ontvanger accu inkomt. Meteen een aansluiting gemaakt zodat het gemakkelijk weg te halen is voor het laden.
    166.jpg

    Voor zover eerst maar weer.
    Ik zal proberen de posts iets korter te houden zodat het niet ineens zo'n lap tekst en foto's is :)
     
    Laatst bewerkt: 13 jun 2020
    MikeMohawk vindt dit leuk.
  5. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.121
    Locatie:
    Oostvoorne
    Hallo Jeremy, Heel gepruts om de kluisgaten mooi symmetrisch te krijgen, maar zo te zien is het aardig gelukt. Zag dat je een ontvangeraccu gaat gebruiken. Maar bij de data van de Servonaut S20 staat dat die een BEC voorziening heeft en de ontvanger met servo's kan voeden. Of zie ik iets over het hoofd? Ga je de ballast nog verder afgieten met hars? Lijkt me om corrosie te voorkomen wel beter. Loodoxide is giftiger dan het lood zelf. Ballast ligt zo wel lekker diep in de romp. Gr. Klaas.
     
  6. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Klopt, die servonaut heeft idd een BEC. Maar die is eens afgekoppeld geweest. Waarom weet ik niet. Het is tevens beetje extra balast zeg maar. en dat leek mij wel prima. Goed dat je het zegt mbt tot dat lood. Zal er nog even wat jachlak overheen gooien.
     
  7. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    We zitten niet stil en bouwen langzaam verder.
    Momenteel bezig met de belijning van de huidplaten. Echter kwam ik er gisteren achter dat er in de kiel onder de schroef vocht in het hout zat!
    Mooi balen dus!! Verf heb ik er af geschuurd om zo het houtwerk bloot te leggen. Daarna geplammuurd maar bedacht me dat het wel even tijd nodig heeft om te drogen. Heb er een warme lamp boven gezet gedurende de hele nacht en staat er nu nog steeds op. Maar eens kijken wat ik vanmiddag aantref. Hopelijk is het droog genoeg voor de laag plamuur en kan ik het gauw in orde maken.

    Waar de lekkage precies zat kan ik niet zeggen, wel heb ik een vermoeden en dat is het "hekwerkje" achter de schroef. De kielbalk loopt door in een holle messing profiel. En dat sluit aan op kaal hout. Ik denk dat tijdens het volgooien met ballast er zoveer druk op heeft gestaan dat er door de microscopische gaatjes water is gaan vloeien. De gaatjes waarvan ik vermoed dat het dat is geweest zijn al dicht, en de bedoeling is hier een goede primerlaag overheen te zetten. Ik hoop in de loop van de week het onderwater schip klaar te hebben zodat er weer gespoten kan worden.


    Affijn, mooi balen dus
     
  8. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.121
    Locatie:
    Oostvoorne
    Mazzel Jeremy dat het nu gebeurt en niet wanneer het model klaar is. Is inderdaad wel even balen, maar zie het als een leermoment. Overkomt mij ook af en toe. Loop alles nog eens na en prepareer het schip van binnen ook goed. Mocht er dan al een keer wat water in komen dan trekt het niet meer in het hout. Als dat gaat zwellen en de epoxyhuid los drukt is het balen in het kwadraat. Succes verder met de reparatie. Gr. Klaas.
     
  9. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Zo, even wezen prutsen met de regelaar voor de boegschroeven. Even aangesloten om te kijken of het werkt. Noi, het werkt, maar vraag niet hoe.

    De bedoeling is om de functies van de regelaar. De vooruit en achteruit als links rechts sturen te gaan gebruiken. Maarrrrr. Het 'achteruit' sturen gaat aanzienlijk langzamer dan 'vooruit' sturen. Dus de achteruit funtie gaat te langzaam en dat zou betekenen dat het geen zin heeft deze regelaar te gebruiken.

    Nou ben ik opzoek naar een regelaar die zowel vooruit als achteruit even snel gaat. Zoveel regelaars heb ik niet gehad op brushed gebied, dus ik heb werkelijk geen flauw idee welke hiervoor geschikt zou kunnen zijn.

    Ik wil niet links voluit, of rechts voluit zonder dat ik het kan regelen.

    Iemand enig idee of heeft er zoiets liggen waar die niks mee doet?
     
  10. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.235
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Standaard in de regelaar in te stellen. Maar let op! Voluit achteruit kan ook betekenen...'klaar voor onder water' Vandaar dat vooruit op 100% staat, en achteruit -verschillend per schip- op mogelijk 40% :)
     
  11. Pergotje

    Pergotje

    Lid geworden:
    21 apr 2005
    Berichten:
    788
    Locatie:
    Rozenburg
    Als je het al op 100%/100% krijgt hou je mogelijk toch het probleem bij een standaard regelaar dat er van voor naar achteruit een rem tussen zit. Dus een korte vertraging. Dat is dus voor auto regelaars en mogelijk ook wel uit te schakelen maar lees dus ff de papieren van je regelaar door.
     
  12. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Bedankt voor de reacties. Echter de verpakking al weggegooid. Tsja, niet slim dus. Maar goed, zal nogmaals rondkijken op internet om te zien of ik ergens de handleidinf kan vinden. Het betreft een Robbe Rocaro.
     
  13. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.121
    Locatie:
    Oostvoorne
  14. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Klaas, vielen dank! Zal hem eens doorspitten:)
     
  15. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Goed, ik kan op geen enkele manier de regelaar opnieuw instellen, kennelijk gebeurt dat al wanneet de regelaar wordt aangesloten. Hij ziet zelf alleen het neutraalpunt en past die zonodig aan. De uitslagen zijn dus niet aan te leren. Jammer. Wordt dus zoeken naar een andere regelaar.
     
  16. AHoogendijk

    AHoogendijk PH-SAM

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.589
    Locatie:
    Krabbendijke
    Zo te zien moet hij zelf het midden opzoeken, zit er niet ergens per ongeluk een mixer geprogrammeerd, of staat de trim in een hoek?
     
  17. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Trim staat helemaal neutraal. De ontvanger wordt gevoed via de BEC. Daar kan het niet aan liggen. Ik heb een Futaba F14 zender, dus geen mixer aan boord. Regelaar zit op 6v loodaccu. Bij vooruit heb ik langzaam start, en remt deze. Achteruit echter direct maar 30gas ofzo. Hou ik hem in de achteruit, gaat deze heel langzaam steeds harder. Dat kan toch ook niet goed zijn??
     
  18. AHoogendijk

    AHoogendijk PH-SAM

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.589
    Locatie:
    Krabbendijke
    Dat zal wel iets van dei dynamische rem zijn of zo

    Ik heb wat zitten lezen er over, bij volgas vooruit helemaal naar achteren gaat hij even op de rem, en dan naar achteren, dat is niet bij de vooruit.

    Dus het zal inderdaad geen regelaar zijn die beide kanten gelijk te krijgen is.
    Jammer

    Groeten
    Arie
     
  19. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.121
    Locatie:
    Oostvoorne
    Jeremy, Kijk voor de aardigheid eens wat je motorregelaar voor de hoofdmotor op dat kanaal doet. Als die het voor en achteruit gelijke hard doet ligt het niet aan je zender. Als je hetzelfde gedrag ziet als met de regelaar van de boegschroef is er iets mis met de potmeter in de zender. Zou verdraaid kunnen zitten t.o.v. de knuppel. Is met een servo op dat kanaal ook te testen. Zou naar beide kanten even ver moeten uitslaan. Heb ook een zender gehad met dat euvel. Gr. Klaas.
     
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  20. Tazz 19

    Tazz 19

    Lid geworden:
    16 mrt 2009
    Berichten:
    915
    Locatie:
    Gorredijk
    Ik zou eens kunnen kijken of wat klaas zegt werkt. Misschien dat daar iets zit wat niet goed is. Maar dat betwijfel ik. Het zal hoogstwaarschijnlijk een regelaar zijn die roet in het eten gooit.
     

Deel Deze Pagina