Ook zal de motor op 50Hz minder toeren draaien en daardoor zwaarder worden belast ,
Nee.... helaas is dat niet wat er aan de hand is....
De belasting van de motor zelf word lager, want de "last" bepaalt wat er gebeurt, niet de bron. Een compressor vraagt min of meer constant koppel (niet helemaal, maar in de kern van de zaak wel) en vermogen is toeren maal koppel, dus neemt de belasting met 1/6e af. De luchtopbrengst uiteraard ook.
Mijn vraag is: wat gebeurd er nu eigenlijk precies in de elektromotor
De pure theorie is voor mij al heel lang geleden, dus pin me niet vast op details.
Electrisch gebeuren er wat vreemde dingen als je op een andere netfrequentie gaat draaien, omdat wisselstroom nu eenmaal een paar rare eigenschappen heeft voor inductieve belastingen.
Hierdoor klopt o.a. het sommetje P=U x I niet, er kan VEEL meer stroom lopen dan er op de wattmeter staat. Dat sommetje wordt P=U x I x cos Phi, waarbij cos Phi de arbeidsfactor genoemd wordt, en de hoek Phi sterk afhankelijk is van o.a. de belasting van de motor (t.o.v. nominaal) maar ook van de netfrequentie. P=U x I noemt men dan ook het schijnvermogen, P=U x I x cos Phi het Wattvermogen.
Dat verschil tussen Ps en Pw kan zomaar 40 a 50% bedragen als je bijvoorbeeld een motor voor 60 Hz gewikkeld, op 50 Hz laat draaien.
Die stroom die er loopt is GEEN verlies, maar veroorzaakt wel extra warmte in het koper (wat op zich weer wel een verlies is), maar de warmteontwikkeling is slechts enkele procenten van dat "teveel". Gek genoeg doet die "extra stroom", behalve dus een beetje warmte in het koper, voor de rest helemaal niks. Het kost overigens OOK helemaal niks: de generator die het net voedt, hoeft er geen stap harder voor te werken. Dat is wat lastig te begrijpen, maar het is echt zo.
Als je bij gelijkblijvende spanning op een draaistroomnet wat electromotoren aandrijft, de netfrequentie laat zakken, dan klopt de impedantie van de motorspoelen niet meer met de netfrequentie, en neemt vrij sterk af.
Cos Phi verslechtert, het opgenomen vermogen neemt af (zie boven) maar de blindstromen nemen heel sterk toe.
Toevallig een maand of twee geleden een cursus gedaan, waarbij de simulator liet zien, dat een netwerk, belast tot 50% van het vermogen bij 50Hz, na verlaging naar 30 Hz keurig netjes een verlaging van het opgenomen vermogen liet zien naar 30%, maar je blies de zekeringen er uit doordat de blindstromen 3 keer zo hoog werden. Heel rare gewaarwording: minder vermogen, zelfde voltage, maar hogere stromen.
Met een driefasenmotor is er voor een daling van 60 naar 50 Hz meestal nog niet zo heel veel aan de hand, cosinus Phi verslechtert een klein beetje, maar het veld blijft tenminste rond. Meestal blijft dat binnen de perken, maar met grote laagbelaste motoren op een zwak net
kan dat wel problemen opleveren, dus ook hier KAN het beter zijn een motor te kiezen die voor 50 Hz gewikkeld is. Maar meestal valt dat wel mee.
Met een 1 fase motor moet je eigenlijk de condensatorwaarde enigszins aanpassen om de motor beter geschikt te maken voor 60 Hz, want door de veranderde netfrequentie trek je het veld ovaal.
Nu doet een 1 fase motor dat toch wel, en ook sterk afhankelijk van de belasting, maar van een veranderde netfrequentie word het niet beter.
Door een trafo er voor te zetten (en hier ben ik niet 100% zeker, dus val me gerust aan) doe je volgens mij 2 dingen: je maakt een "zwak net" wat door zijn hoeven gaat als de blindstromen te hoog mochten worden, maar volgens mij beinvloed je ook de impedantie van het netwerkje "secundaire spoel-kabel-motor" positief. Want die 130V doen op zich niet heel veel kwaad in een 110 V motor.