Denk dat het bericht nu wel duidelijk is dat je verder moet kijken dan wat er geschreven wordt. Er intuinen doet aan bedrog denken en hoewel ik ook vind dat het wel wat duidelijker bij een produkt mag staan, het is een gevolg van het gemak om op prijs te vergelijken via internet. Dat gemak vereist eigenlijk zelfdiscipline om verder te kijken dan dat.
Dat is van alle tijden maar bij internet aankopen is de valkuil sneller betreden. Anderzijds geeft internet ook meer mogelijkheden om een vergelijking te maken met andere aanbieders.
Een paar opmerkingen en tips om e.e.a samen te vatten voor webkopers:
- zoek bij een product naar de SKU of productcode, google daarop om andere aanbieders of ervaringen te vinden.
- kan ook met een stukje beschrijving.
Hierdoor herken je vaak al of het een bulkproduct is waar iedereen voor vraagt wat ie wil. Dat geeft dan weer de mogelijkheid om een betere keuze te maken in leverancier. Doet die wat voor die meerprijs? Reken altijd verzendkosten mee om een totaal--bij-jou-in-de-bus te vergelijken. Op Ebay zie je vaak dat een prijs laag is maar de verzend- en verpakkingskosten torenhoog. Reden: mensen die op prijs sorteren kijken vaak niet naar de totaal prijs. Een goede site die dit wel doet is productwatch van tweakers.net daar zie je prijs+verzendkosten in de resultatelijst. Dat kan bij Ebay ook maar dat moet je wel apart selecteren.
Verzendkosten zijn 1 variabele die bovenop de produkt prijs komt: bij import van buiten de EU (USA dus ook) kan daar BTW en invoerrechten komen. Dat is vaak al lastig genoeg te bepalen maar een rottigheidje is dat de vervoerder er vaak zelf ook nog een fors bedrag voor rekent om die kosten te innen van je. Denk aan 15-18 euro minimaal en dat moet je dan wel in relatie zien met het aankoopbedrag. Soms kan het dan nog steeds prima uit maar dan weet je het vooraf en is het jouw keuze ipv een verrassing achteraf.
Eerder werden bedragen genoemd waaronder BTW niet geheven wordt en nog een drempel waaronder geen invoerrechten geregeld worden. Die info is van belang want je kunt er je bestellingen mee splitsen in meerdere met lagere prijs per stuk.
Voor de rest is het vooral veel vergelijken om niet in de 'xx% korting', 'dagaanbieding', etcetc te trappen. Kijk je wat verder dan je neus lang is, dan kom je veelal dezelfde prijzen tegen of zelfs lager bij normale shops.
Uiteraard zet je de sites waar je op stuit in de favorieten en een interessant produkt waar je nu even niks mee gaat doen print je uit. Want geheid dat je het niet meer gaan terugvinden zodra je er later weer aan denkt.
Check je vaker dezelfde sites, dan krijg je een gevoel voor de prijsstelling. Banggood heeft vaak dezelfde produkten als hobbyking en ook een CH of EU magazijn. Dat steeds selecteren is wel vervelend maar loont. Voorraad varieert snel, gebruik de favorieten per produkt om het af en toe na te kijken. De automatische mails zodra het weer in voorraad is werkt ook maar let dan weer goed op want die kijken niet naar de locatie.
Tot slot een open deur maar ik noem 'm toch: kijk verder dan alleen de prijs. Ook verder dan de prijs + kosten. De winkel om de hoek of in ons land levert vaak sneller en kan er voor kiezen om betere service te geven.
Vooralsnog moet je er van uit gaan dat je sjinese produkt matig van kwaliteit is en niet voorzien van handige info over aansluiten of instelmogelijkheden. Service bij defect is in het beste geval een vervanging voor hetzelfde. Dus als het niet goed werkt maar wel zoals gemaakt, dan heb je gewoon pech. Denk aan verouderde software in een ip camera waar je niet meer in komt met je nieuwere windows en browsers. Pech en weg.
De prijs is er dan ook naar maar als het al te vaak voorkomt had je beter die extra euro's in de lokale hobbywinkel gelaten.