Absurd: LEDstrip omgekeerd aansluiten?

max z

Vriend van modelbouwforum.nl
PH-SAM
Ik heb voor een nachtvliegprojectje twee LEDstrips aangeschaft, een blauwe en een rode. Bij het aansluiten op een 3s lipo deed de blauwe het direct, maar de rode wilde geen licht geven. Na eigen onderzoek, heen en weer sturen naar/van de leverancier, problemen met een stekkerverbinding die leek te passen maar toch geen goed contact maakte, blijkt nu het volgende: de rode strip doet het alléén als de + en - aansluitingen verwisseld worden! De leverancier heeft dat ook bevestigd en de aansluitstekker overeenkomstig gemodificeerd. Ik heb ter controle de voeding met twee meetpennen direct op de blanke rondjes van de koperstrips aangesloten. De leverancier wijdt het aan een verkeerd bedrukte strip, maar ik kan dat moeilijk geloven. Op de foto is te zien dat de blauwe LEDstrip (boven) en de rode (onder) exact gelijk zijn, zowel wat de opdruk betreft alswel de printbanen (te zien aan het reliëf). Ook de smd-LEDs zijn in dezelfde oriëntatie gemonteerd, met het afgeschuinde kantje linksonder.

full


Nogmaals: de bovenste strip (de blauwe) geeft licht als ik de voeding aansluit zoals met + en - aangegeven, de onderste (de rode) doet het alléén als ik de + draad op het - rondje en de - draad op het + rondje aansluit.

Kan iemand verklaren hoe dit mogelijk is?

Max.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Zo zie je maar dat ook de fabrikant van de toegepaste LED's fouten kan maken. Geeft wel aan dat de kwaliteitscontrole zowel bij de fabrikant van de LED's als bij de samensteller van de strips nogal te kort heeft geschoten...
 
Precies er is een markeringsfout gemaakt. Dat is iets wat zeer zelden gebeurt maar in de tijd dat ik nu in de elektronica werk heb ik dat toch meerdere keren meegemaakt. Weerstanden waar een verkeerde kleurcode op was gedrukt. In plaats van 22k waren ze maar 2k2. Tantaal elco's waarvan de polariteitsmarkering bij het verkeerde pootje stond. Diodes waar de anode markering aan de verkeerde kant zat. Zelfs transistoren waar de aansluitingen aan andere pootjes zaten dan door de datasheet werd aangegeven.

Het "ergste" wat ik ooit ben tegengekomen is een IC (een chip) waar een verkeerd typenummer op was gedrukt. Dat heeft een paar weken gekost voor we daar achter waren. De monitor waar ze in werden gebruikt werkte wel maar niet altijd even goed bij vooral de hoogste frequenties. We kregen vooral klachten van mensen en bedrijven die de monitoren voor hoge resoluties gebruikten. Tekenkamers, DTP bedrijven, foto bewerking en dat soort bedrijven.

Na lang zoeken en testen zijn we er achter gekomen dat het de oscillator chip was. Die chips werkten niet volgens de specificaties. Uiteindelijk bleek dat in de fabriek waarschijnlijk bakken met IC's, welke bijna hetzelfde waren, door elkaar zijn geraakt. Ze waren allemaal gemarkeerd met als laatste letter een "C" maar dat zou een "A" moeten zijn geweest. In plaats van geschikt voor een frequentiegebied van 15Hz tot 150kHz waren ze maar geschikt voor 15kHz tot 100kHz.
 
Diodes waar de anode markering aan de verkeerde kant zat.
Dat zal hier dus waarschijnlijk ook het geval zijn, waardoor de de LEDs omgekeerd op de strip zijn terechtgekomen. Ik kon het mij niet voorstellen, maar het gebeurt dus vaker. Gelukkig maakt het voor de rest van de schakeling niet uit, en is het verwisselen van + en - afdoende.

Max.
 
Gelukkig wel maar het is wel lastig. Vooral als je een probleem hebt en je kan de oorzaak maar niet vinden. Wie denkt er nu aan dat de Led's verkeerd in het huisje zijn gemonteerd? Maar het komt dus heel af en toe wel eens voor. Zoals N.P.S. al schreef heeft hier een kwaliteitscontrole haar werk niet (goed) gedaan. ;)
 
Back
Top