zelf heb ik geen ontlader, is er een andere manier om hem te ontladen bijv. gewoon de hele tijd de ontvanger aan te laten staan??
heb de andere tread gelezen maaruh presteerd een accu echt beter als hij snel geladen word?? of scheelt het niet veel
Mathijs,
Wanneer je de accu ontlaad is het echt raadzaam om hem goed in de gaten te houden. In tegenstelling tot wat sommige beweren vindt geen enkele accu het leuk om te ver ontladen te worden. Zoals al geschreven is ga niet lager dan ongeveer 0,8V per cel, liever niet lager dan 1V zelfs.
De winst die totaal ontladen (tot 0V toe) accu's hebben ten opzichte van niet totaalontladen accu's is maar heel gering. De levensduur wordt er echter dramiatisch korter door. Normaal kan een goed behandelde accu minstens 500 keer geladen worden. Tijdens laboratoriumproeven is 1500 keer laden zelfs gehaald. Mensen die hun accu's teveel "mishandelen" komen soms niet verder dan 200 keer laden!
Wat is de winst dan eigenlijk?
Electrische stroom ondervindt altijd enige weerstand wanneer het door een geleider gaat. Door die weerstand treed er verlies op welke evenredig is met de stroom en de weerstand. Twee keer zo'n hoge stroom of weerstand is twee keer zo veel verlies. Ook inwendig in de cellen van de accu ondervindt de stroom enige weerstand. Hoe lager die weerstand hoe minder het verlies dus is.
Wanneer je een accu laad ontstaat er kristalvorming op de polen in de cellen waardoor de weerstand oploopt. Het snel ontladen helpt een klein beetje bij het weer afbreken van de reeds aanwezige kristallen maar helaas krijg je nooit alles meer weg. Dit is de reden waarom de accu's maar een beperkte levensduur hebben, na verloop van tijd (aantalkeren laden) wordt de inwendige weerstand zo hoog dat je de accu niet meer kunt gebruiken.
Omdat de kristalvorming een functie is van de laadtijd, niet de laadstroom, kan je beter een accu in een korte tijd laden (snelladen). Door de korte laadtijd is er dus minder kristalvorming. Dit is ook de reden waarom accu's die lange tijd aan een druppellader blijven hangen steeds slechter worden, er treed veel kristalvorming op.
Wat is het voordeel van helemaal ontladen?
Voor zender- of ontvangeraccu's is helemaal ontladen niet nodig. Dit doe je hooguit 1 of 2 keer per jaar als een test om te zien hoe de accu's ervoor staan (niet verder dan 0,8V per cel ontladen!).
Het fameuze "geheugeneffect" bestaat bij de moderne NiCad cellen al lang niet meer. Het hoger worden van de inwendige weerstand wordt nu vaak als het geheugeneffect gezien maar dat is het niet. Het geheugeneffect was een chemisch effect waardoor door het gedeeltelijk ontladen en weer opgeladen de accu schijnbaar minder capaciteid had. Door de accu goed op te laden en daarna te ontladen kon je dit effect kwijtraken. Soms was deze behandeling een paar keer achter elkaar nodig. De hoger wordende inwendige weerstand krijg je nooit meer weg dus is het GEEN geheugeneffect maar "slijtage".
De elektrovliegers, autoracers en speedbootracers ontladen hun accu's vaak helemaal tot 0V. Dit is slecht voor de levensduur maar je krijgt alle cellen in je accu er wel mooi gelijk mee. Van een dergelijke accu zullen alle cellen vrijwel tegelijk leeg zijn en door de hoge ontlaatstromen zullen de aanwezige kristallen behoorlijk afgebroken worden. Hierdoor blijft de inwendige weerstand van de accu laag en heb je meer vermogen voor de motor tot je beschikking.
Het probleem is echter dat de chemisch stoffen in de cellen definitieve veranderingen ondergaan doordat de cellen tot 0V worden ontladen. Dit is NIET terug te draaien, dus zal de accu veel sneller dan "normaal" op zijn. Dit merk je doordat de capaciteid snel minder wordt. Op een gegeven moment kan je nog 5 minuten vliegen, al snel is het nog maar 4 minuten en na een week is de accu al na 1 minuut leeg!
Voor je zender en ontvangeraccu is het niet nodig dat alle cellen precies tegelijk leeg zijn en omdat het stroomverbruik ook niet zo hoog is, is een iets hogere inwendige weerstand ook niet zo'n probleem. Vandaar dat helemaal ontladen voor het opladen niet nodig is. Een enkele keer als test is voldoende. Supersnel laden is ook niet nodig maar langzaam laden is af te raden. Laad je accu's met minimaal 0,3C tot maximaal 1C dan zijn ze redelijk snel vol en hou je de inwendige weerstand op een niveau waar je er geen last van hebt terwijl de levensduur ook goed blijft.
Zo dat is toch weer een lang verhaal geworden, als ik teveel doordraaf laten jullie het me maar weten 8)