Acculader wordt loei heet !!!

De Unicharger 6 is een universeellader, die geleverd wordt met een Nederlandstalige handleiding. Hierin staat o.a. vermeld, dat je het laden van een Pb-accu moet beëindigen als de accuspanning hoger wordt dan 2,3 Volt per cel. De lader stopt dus nooit vanzelf en ook dat staat duidelijk vermeld.

Je 2Volt startaccu zal niet meteen stuk zijn als je een spanning van 2,7 Volt hebt bereikt, maar goed is het niet voor 'm.

De lader is uitgerust met een ompoolbeveiliging, die zich aan de onderzijde van de lader bevindt. Deze wordt warm. Ook het laadcircuit van de desbetreffende uitgang wordt warm. Het heetst wordt altijd de 600 mA uitgang als daarop een 2 Volt Pb accu is aangesloten (hoe lager de accuspanning, hoe warmer de lader). Dit is op zich dus een normaal verschijnsel.
 
vraag aan de specialst ; Corrien

wat kan ik nu beter doen
a) veel langer laden op bv 180mA of
b) laden met een lampje (in serie) geschakeld ?

en allemaal BEDANKT voor jullie antwoorden :)
 
cdrom flyer zei:
Dit type lader is erg simpel en heeft een voeding van 18v of iets in die richting.
Laad je nu een accu van 2V dan dissipeerd de stroom regeling (18-2)X0.6A=9.6W.
Laad je nu een accu van 12V dan dissipeerd de stroom regeling (18-12)X0.6A=3.6W.
Met andere woorden van de beschikbare 18V gooi je 16V weg en gebruikt er 2V van.
De rest word in warmte omgezet in de lader.
In het andere geval gooi je 6V weg en gebruikt 12V en de rest word in warmte omgezet.
Zet je een weerstand van 15ohm of een gloei lamp met de accu in serie dan spaar je in ieder gaval je lader en zal je laadstroom maar weinig lager zijn. :)

Klopt, ik heb zo'n zelfde lader maar nooit problemen mee gehad. Als je even in het boekje ervan kijkt zie je dat de lader afhankelijk van de accu 6 t/m 12 volt laat. Dus waarschijnlijk gaat hij met 6V laden een wordt 4 V in warmte opgezet wat stank veroorzaakt
 
Als je alles wil weten over Pb-accu's lees je deze faq:
http://www.modelbouwforum.nl/phpBB2/cms_view_article.php?aid=37

Het laden van een Pb-accu met 0,1 x C is niet de ideale manier voor dit type accu, maar blijkt voor modelbouw-gebruik redelijk goed te voldoen. Je moet alleen de tijd, gedurende welke de accu wordt overladen, proberen zo veel mogelijk te beperken. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor de levensduur.
Een lamp in serie schakelen zal de totale warmte-ontwikkeling nauwelijks verminderen, maar deze wel verdelen over lader en lamp. Je moet dan wel een 24 V lampje nemen of een voor- of achterlichtlamp van een auto, want anders brandt-ie door. Een voorlicht kan zo'n 50 Watt verwerken en een achterlicht zo'n 20 Watt. Dit haal je niet, dus zo'n lamp gloeit slechts gedeeltelijk: zie het rekenvoorbeeld van cdrom flyer en verander de 18 in 24. Echt nodig behoort zo'n lamp echter niet te zijn, want de lader kan nooit zo heet worden, dat er gevaar ontstaat (vooropgesteld, dat de koelsleuven open blijven). Als je hieraan twijfelt kun je de lader natuurlijk ook eerst onder garantie laten nakijken.
 
De gebruikers van deze goedkope maar zeer bruikbare laders doen er goed aan eens te meten wat nu de exacte laadstroom is bij het laden van accus van verschillende spanning.
Zij zullen dan ontdekken dat de stroom hoger word naarmate spanning van de aangsloten accu lager is.
De waarde van de stroom zal wel in de buurt van de aangegeven waarde liggen maar dan zal ook duidelijk worden waarom deze laders alleen goed werken binnen een groot maar wel beperkt gebied. :)
 
Back
Top