Adrian Page Gee Bee R2 schaal 1/5

Inmiddels heb ik het voorste deel van de bovenindekking verlijmd. Ruim met tape ingetaped en onder wat gewicht een nachtje laten drogen. De volgende ochtend na het verwijderen van de tape even getest op torsiestijfheid en de vleugel is al heel behoorlijk torsie stijf.

full


full


Na het trimmen van de beplanking verder met het rolroer. Voor de neuslijst van het rolroer met de tafelzaag een dik stuk balsa opmaat gezaagd en op het rolroer geplakt. Dit blok met een schaafje en schuurblok mooi rond geschaafd/geschuurd en de Robart scharnierpennen gemonteerd, maar nog niet verlijmd.

full


Zoals eerder vermeld wordt het rolroer aangestuurd door een torque tube. Deze torque tube heb ik gemaakt van een 6mm koolstof buis. Aan het uiteinde van deze buis moesten gaatjes geboord worden. Voor de stevigheid heb ik in het uiteinde van de buis houten pluggen van 4mm rondhout gelijmd.

full


full


Toen was het tijd om de gaatjes voor de m3 bouten te boren. Omdat het lastig is, althans dat vind ik, om in iets ronds te boren zonder dat de boor wegglijdt, heb ik daar een malletje voor gemaakt. Deze mal bestaat uit 6mm gat voor de koolstof pijp en haaks daarop een 3mm gaatje voor het uiteindelijke boorgat. Pijp in het gat, het geheel onder de kolomboor, voorzien van een 3mm boortje en boren maar. Werkt heel goed!

full


Resultaat een mooi gecentreerd gaatje loodrecht door de pijp.

full


En zo komt de torque tube er dan met de m3 boutjes eruit te zien. Links verdwijnt in het rolroer en rechts wordt door de servo aangestuurd.

full


En zo ziet het rolroer er dan gemonteerd uit.

full


full


Tevens heb ik ook de neuslijst netjes geschaafd en geschuurd.

full


Nu kan de rest van de vleugel ook ingedekt worden.

groeten kjel
 
Dank je Robert. En het is nog redelijk schaal ook. Bij de echte werden de rolroeren ook door torque tubes aangestuurd.
 
Vanavond heb ik het laatste stuk van de vleugel ingedekt. Twee plankjes 1,5mm balsa aan elkaar gelijmd, met tape op de vleugel geplakt, afgetekend en vervolgens op maat uitgesneden.

full


Toen het nieuwe stuk indekking op de juiste positie op de vleugel gelegd en met tape aan het voorste reeds verlijmde deel van de indekking geplakt. Daarna opengevouwen zodat de vleugel van lijm voorzien kan worden.

full


Weer dichtgeklapt en alles rijkelijk van tape voorzien. Alles laten we nu een nachtje drogen en dan kunnen we morgen weer verder.

full


groeten kjel
 
Als het Gepultrudeerde buizen zijn, zou ik tpv de bouten een stukje messing buis lijmen met endfest en daar de boutjes door om splijten te voorkomen.
Bedenk echter dat;
Gepultrudeerde holle buizen van HT carbonvezel in een epoxy matrix (HT = hight tenacity = hoge breuksterkte). De holle ronde staven hebben een hoog vezelpercentage (62%) en daardoor een laag eigen gewicht en zeer grote trek, druk en buigsterkte. De torsiesterkte is echter aanzienlijk minder dan die van gewikkelde buizen. De buizen worden o.a. toegepast als vliegerstokken, vleugelpennen, frame elementen en stuurstangen. Voor bevestiging wordt epoxyhars aanbevolen.

Pultrusie is een seriematig productieproces waarmee profielen van vezelversterkte kunststoffen worden gefabriceerd. Bij pultrusie wordt een bundel, met hars bevochtigde, vezels door een verwarmde matrijs getrokken. In de matrijs vindt polymerisatie van de hars plaats waardoor een stijf profiel ontstaat met een overeenkomstige doorsnede als de matrijsholte en een oneindige lengte. Het pultrusieproces waarborgt een nauwkeurige vormgeving, perfect uitgelijnde vezels en een glad oppervlak.
 
Dank je Nico voor de waarschuwing! Het zijn in ieder geval geen gewikkelde buizen, dus het zullen wel gepultrudeerde buizen zijn. Weer wat geleerd!
 
Ik ben even druk geweest met andere dingen dus niet zover opgeschoten als ik eigelijk zou willen, maar toch een aantal dingen gedaan. Even terugkomend op de waarschuwing van Nico, heb ik dit toch maar ter harte genomen, althans deels. De torque tube zit bij het rolroer deels ingebouwd. De koolstof buis wordt dus ook mee verlijmd aan het rolroer. Daardoor komt niet meer alle kracht op de boorgaten in buis. Hier heb ik de messing huls achterwegen gelaten.

full


Aan de kant van de servo komt wel alle kracht op de boorgaten in de buis, al is de buis door het in lijmen van de deuvel niet hol meer en dus van binnenuit ook al versterkt. Maar het toevoegen van een stukje messing buis over de koolstof buis is een kleine moeite, dus zo gezegd, zo gedaan.

full


Toen was het tijd om de vleugel tip erop te lijmen. Mmm, daar klopt iets niet. De vleugeltip is te lang.

full


De vleugel nauwkeurig op de tekening geplaatst en toen werd het duidelijk. Ik ben blijkbaar iets te onnauwkeurig geweest bij het trimmen van de onderbeplanking van de vleugel. Bij de wortel klopt het nog, maar naar de tip toe loopt de achterlijst ongeveer 2 mm naar binnen toe. Controle met de winkelhaak liet ook zien dat de achterlijst niet helemaal haaks op de wortelrib stond. Ik heb dit opgelost door een wig, verlopende van 0 mm tot 2 mm, uit een plankje 3 mm balsa te snijden en die op de achterlijst te lijmen. Na het drogen even in profiel schuren en je ziet er praktisch niets meer van. Tevens kun je op de foto de uitsparingen voor de servo, servosnoer en torque tube zien.

full


En de vleugeltip zit op de vleugel. Krijgt de vleugel gelijk zijn karakteristieke Gee Bee vorm. En nu sluit het rolroer wel mooi aan op de vleugeltip. De vleugeltip moet nog wel met balsa bekleed worden, dan is de eerste vleugelhelft klaar.

full


groeten kjel
 
Laatst bewerkt:
Een hele kleine update. De vleugeltip is bekleed.

full


Nu kunnen we de tweede vleugelhelft maken. Deze zal wat sneller gaan als de eerste, mede omdat ik het natuurlijk al een keer gedaan heb en alles bij de eerste helft uitgedacht heb, maar tevens omdat ik de gewoonte heb als ik nog dingen bij de eerste vleugelhelft moet fabriceren dat ik het dan gelijk in tweevoud maak. Bij de tweede vleugelhelft heb ik dus praktisch alle onderdelen voor het pakken.

groeten kjel
 
En we zijn begonnen aan de tweede vleugelhelft. Niet heel erg spannend, want het is een kopie van de eerste helft (uiteraard in spiegelbeeld), dus ik zal er wat sneller doorheen gaan. Het basis frame is gelijmd. Het moet nog even nageschuurd worden en dan kan de onderbeplanking er weer opgeplakt worden.

full


full


groeten kjel
 
De tweede vleugelhelft is ook klaar. Bij het trimmen van de onderbeplanking heb ik nu wel goed opgelet en gemeten en nu is het wel in een keer goed gegaan. Bij deze een kleine foto impressie van de verdere bouw van de tweede vleugel helft.

full


En na het beplanken van de onderkant moet dit stapeltje onderdel, die ik tijdens de bouw van de eerste helft in tweevoud had gemaakt, in de vleugel verwerkt worden.

full


Verder met de foto's.

full


full


full


full


full


full


full


En dan moest ik natuurlijk de twee helften even aan elkaar tapen om te kijken hoe de vleugel er in een stuk uit komt te zien. Tot nu toe ben ik dik tevreden.

full


En voor een nette vleugel naar rolroer overgang heb ik toch maar een strookje 0,4mm triplex ingelijmd.

groeten kjel
 
Laatst bewerkt:
Dank je Bart.

Ik heb even de motorkap op de vleugel gelegd om aan te geven hoe dik de romp eigenlijk wordt en wat er dan nog van de vleugels overblijft :D.

full


Valt eigenlijk best wel mee, er blijft nog best wat vleugel over.

groeten kjel
 
Laatst bewerkt:
Toen kwam er weer een moeilijk klusje aan. De gaten voor de bevestiging van het landingsgestel boren in de blokken die ik daarvoor in de vleugel heb ingelijmd. Deze moeten voor en achter parallel aan elkaar lopen en onder de juiste hoek vanwege de v-stelling van de vleugel. Hoe ga ik dat uit de losse pols doen? Ik heb eerst de vleugel, goed ondersteund, zo op de bouwplank gelegd dat de hoofdligger loodrecht om de bouwplank staat. Dit voor mijn loodrechte reverentie. Toen bedacht ik me dat ik nog een malletje mee had laten vrezen voor de controle of de wortelribben onder de juiste hoek verlijmd werden. Deze kon ik mooi gebruiken om mijn boor te geleiden. Het malletje, tussen twee blokjes voor de stevigheid, op de vleugel naast het te boren gat gezet. Doormiddel van een winkelhaak die ik loodrecht omhoog tegen de wortelrib had gezet om te controleren of ik het malletje goed verticaal hield. En dan de boor strak tegen het malletje gehouden en boren maar en duimen dat het eindresultaat goed komt.

full


De gaten heb ik 1 mm groter geboord dan het verenstaal. Zodat ik een messing busje in de gaten kan lijmen. Ik hoop dat het gat dan niet zal uitlubberen en dus beter zijn vorm zal behouden.

full


Vervolgens twee stukje 4 mm verenstaal afgeslepen. Het stukje voor het achterste bevestigingspunt van het landingsgestel heb ik in de juiste hoek gebogen.

full


En dan is het moment van de waarheid aangebroken. Zijn de gaten goed geboord? Yes, succes :yes:. En het is me ook gelukt om het bij de andere vleugelhelft te herhalen :banana:.

full


full


Even controleren of de hoek ook daadwerkelijk klopt. Ja, hij klopt. De foto vertekend nogal. De rechter kant van het malletje heeft toch echt twee rechte hoeken en het deel tegen het landingsgestel is toch echt de schuine zijde.

full


De vleugel weer even aan elkaar getaped en alles ziet er goed uit. Weer een moeilijk stukje gelukt. Daar ben ik blij mee. Het landingsgestel wordt met twee parkertjes aan de vleugel geschroefd. Deze hoeven er alleen maar voor te zorgen dat het landingsgestel niet onder de vleugel vandaan valt. Het verenstaal moet de krachten opvangen. De messing busjes moet ik nog verlijmen en het landingsgestel zit allen nog aan de achterkant met een parkertje vast, maar het voelt al best stevig aan. Straks als de functionele spandraden bevestigd zijn zal het een stevig geheel zijn.

full


full


full


groeten kjel
 
Dank je Ton.

Vanochtend ben ik begonnen met het glassen van de onderkant van de vleugel en rolroeren. Ik heb de twee vleugelhelften nog niet met elkaar verbonden. Zo zijn ze tijdens het glassen nog goed handelbaar. Ik heb een beetje ruimtegebrek om de vleugel in zijn geheel te verwerken.

full


full


groeten kjel
 
.
Wat ga je hard!
Mooi strak werk weer, vleugel en landingsgestel zien er prachtig uit :thumbsup:

Groeten, Ramses
.
 
Zo, je hebt de gang er wel in!
Aan het bureau kan dat niet liggen, die ziet er bij mij net zo uit ;-)

Wat gebruik je om het glas aan te brengen?
 
Een geruststelling dat ik niet de enige ben, die er tijdens het bouwen een bende van maakt.....;)
Het resultaat is er in ieder geval niet minder om, met name het landingsgestel is erg mooi geworden:wave
 
Dank je Ramses, jmk1 en Nico.


Wat gebruik je om het glas aan te brengen?

Ik gebruik epoxy van R&G uit Duitsland. Spaarzaam met een rolletje aangebracht. Ik had het eigenlijk met de watergedragen Glitza parketlak willen doen, maar dat durfde ik met deze balsa vleugel niet aan. Ik had de eerste vleugel die ik voor mijn Fokker F.VIIb met balsa had ingedekt in de Glitza gezet en daar zaten nader dien wat vervormingen in. Later las ik dat dat door het water in de Glitza kan gebeuren. Dus deze keer maar met epoxy. Ik zit er wel aan te denken om nu het balsa toch met de epoxy is afgedicht de tweede laag met Glitza te doen. Ik moet dan eerst een proefstukje maken om te kijken hoe het Glitza reageert als ik daar met autolak overheen ga.

Een geruststelling dat ik niet de enige ben, die er tijdens het bouwen een bende van maakt.....;)

Ja, wat zal ik zeggen. Ik krijg het niet voor elkaar om zonder bende te bouwen. Tussentijds opruimen heeft ook weinig zin, na een dag bouwen is de rotzooi al weer net zo groot :D.

groeten kjel
 
Back
Top