altis hoogtelogger bestellen

nee, dat gaat zeker niet werken. Stromende lucht=lagere druk=nog meer hoogte.
Als je hoogtemeter teveel aangeeft zodra je de motor start is er sprake van onderdruk. Ik heb dat met de vario in mijn Ibis ook; zodra ik gas geeft ontstaat door het zuigen van de carburateur in de romp onderdruk en dus een hogere waarde.

Wat bij jou zou kunnen is dat het kapje niet goed afsluit, ik zou eerst eens beginnen met bijvoorbeeld een randje tape langs het kapje en dan eens proberen.
 
Is dit bij al je vluchten zo?
Om te zien of het aan de verlaagde luchtdruk in je romp ligt zou je een paar logs kunnen maken zonder de F5J mode waarbij je de logger al stilstaand kan laten beginnen.

Met motor uit en stil in de hand moet je de echte uitgangshoogte hebben. Wanneer je dan direct na het aanzetten van de motor of direct na de start de 16 meter 'hoogtewinst' krijgt weet je dat het aan het fenomeen dat Arjen noemt ligt en zou je met gaten kunnen experimenteren.

Trouwens 16 meter hoogte indicatie wil zeggen dat er 200 Pa drukverlaging is, wanneer de 'belangrijkste' opening zit op een punt met een drukcoëfficiënt van -1 (wat kan) duidt dit op een lokale snelheid van 18 m/s. In de slipstroom van de prop een waarde die realistisch kan zijn.

Rick
 
@Jacob
Na de landing heb je ook 16 meter te veel. Ik denk dat de meeste mensen hem los in de romp hebben liggen. Misschien dat er te veel trillingen zijn tijdens het sluiten van het klepje. Daar heb je hem aan vast getaped las ik.
Zelf heb ik geen start afwijking op mijn Altis V4.
 
Zoektocht

Heren, dank voor de reacties en het meedenken. Ik heb besloten het een en ander eens op amateuristisch empirische wijze aan te pakken. Maar eerst mijn reacties op een aantal opmerkingen/vragen

@Arjan mbt onderdruk: ik zie bij de proefjes die ik gedaan heb inderdaad een blok in de grafiek ontstaan waarbij tijdens de motorloop de hoogte 'ineens' 2-4 meter hoger is. Om het effect van de onderdruk in de nieuwe proefjes uit te schakelen heb ik de prop en turbospinner er af gehaald.

@Terence: mooi dat die van jou het wel doet... Die van mij soms. Gisteravond heb ik nog 3 starts gemaakt en bij 2 van de 3 ging het goed. Initialisatie op 0 meter en de start vanaf 2 meter. Dus het kan wel!

@Superior, mbt de plaatsing. Altis ligt bij mij ook vlak achter de motor en op de regelaar. Dus mogelijk verstoring van luchtdruk én electronica. Daarom nu de ALtis zo ver als mogelijk achter in de romp thv de vleugelopening geplaatst. Bijkomend voordeel is dat ik de hoogte direct kan aflezen door mijn transparante folie :D

@Rick_NL, jij als vliegprof hebt me op het idee gebracht om het maar eens systematisch aan te pakken, daarover zo meer.

@Wimh, ja weet ik. En ik laat hem zeker zo lang met rust omdat de regelaar ook die ongeveer nodig heeft.

@Frans46. Mede vanwege jou opmerking en die van Superior heb ik hem nu naar achteren verplaatst.


De Proef

Op mijn bouwzolder heb ik de Climaxx van zijn prop en turbospinner ontdaan en de vleugel gemonteerd op de romp. Vervolgens de F5J firmware in de Altis en vervolgens 5 keer de volgende procedure doorlopen:
1. spanning aansluiten
2. twee minuten wachten
3. motor 10 seconden laten lopen
4. twee minuten wachten
5. spanning er af

De romp heb ik niet van zijn plaats gehaald en is gesloten na het aansluiten van de spanning.

Laat de grafieken voor zich spreken:

F5J Firmware

test1.png

test2.png

test3.png

test4.png

test5.png



Vervolgens heb ik hetzelfde gedaan met de firmware waarmee je kunt oefenen:

Identieke proef met Firmware 1.7

test17_1.png

test17_2.png

test17_3.png

test17_4.png

test17_5.png


De enige voorlopige conclusie die ik trek is dat er een constante is die per initialisatie verschilt en die er voor zorgt dat de hoogte langzaam oploopt.

Ik ga hem zo eens een uur laten liggen, kijken wat ie dan doet..

Verder lijkt het of de 1.7 firmware er minder last van heeft, de bereikte hoogtes zijn minder hoog.

Wat kunnen jullie concluderen uit deze logs? En wat zou ik nog eens kunnen testen. Wat ik zelf al bedacht heb is om dit ook buiten te herhalen. Hoor het graag!

JB
 
oooo da's een makkelijke. Luchtdruk en temperatuur hangen met elkaar samen. Ook de barometrische druk verandert altijd langzaam.
Een vario calibeert zich tijdens de initialisatie. Als daarna (dus tijdens bedrijf) de temperatuur en/of de luchtdruk veranderen ontstaat er een meetfout.
Dat bij elkaar levert dat verloop van een meter of twee wel op.
Het mooie tijdens een wedstrijd is dat iedereen te maken heeft met hetzelfde temperatuur- en barometrische drukverloop.

Die grotere verschillen kunnen ook ontstaan zijndoordat je Altis opwarmt of afkoelt na het initialiseren. Bijvoorbeeld als je hem vlak achter de motor hebt zitten of doordat je het toestel in de zon laat liggen. Tijdens het vliegen heb je van het laatste minder last en het eerste heb je opgelost door hem uit de warme lucht net achter de motor weg te halen.

Dit hele verhaal staat volgens mij op de site van die poolse knakker (waar we eerder die vario van hadden) duidelijk beschreven.
 
Kijk, mijn dag is goed want hij voldoet weer aan mijn lijfspreuk "Leven is Leren". Mijn dank!

Met deze kennis vind ik het toch wel bijzonder dat de verschillen zo groot kunnen zijn. Maar dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat deze kennis voor mij heel vers is... En dan heeft een uurtje laten liggen ook geen zin.. ik koppel nu af.

Even hypothetisch om het scherp te krijgen: stel dat mijn Altis heel gek doet en dus al vrij snel op 20 meter zit terwijl hij nog op de grond ligt. Dan volgt de start en ik stop keurig op 195 meter (werkelijke hoogtemeters). Wat doet de Altis? Registeert die een verschil tov de start, dus 195 meter meer dan de starthoogte waarbij dan op het display 215 meter als F5J hoogte getoond wordt. Of registreert de Altis de werkelijke hoogte en toont dus 195 meter.

In het eerste geval moet ik al 45 seconden meer vliegtijd hebben dan de rest om dat goed te maken terwijl het niet nodig zou zijn, nu is dat voor mij niet zo spannend maar voor de Lyckeles/ Adries / Henks / .... van deze wereld wel!

JB
 
Back
Top