Betaalbare 2,4 GHz zender

Discussie in 'Algemeen scheepsbouw' gestart door MikeMohawk, 14 feb 2016.

 1. MikeMohawk

  MikeMohawk

  Lid geworden:
  26 nov 2014
  Berichten:
  547
  Locatie:
  Groningen
  Goedendag allen :)

  Met het doorlezen van talloze draadjes hier merkte ik op dat er behoefte is aan een betaalbare 2,4 GHz zender die genoeg kanalen ondersteund zodat de schepen met veel toeters en bellen (soms letterlijk) uitgebreid kunnen worden.

  Sinds een week of wat zie ik steeds vaker reviews op youtube over een 10 kanaals zender van HK.
  Deze zender is zonder al te veel moeite en kosten uit te breiden naar een 26 kanaals zender en heeft ook nog betaalbare telemetrie opties. Ook heeft het een full-color touchscreen en heel veel switches.
  Het blijft natuurlijk een zender die vooral geënt is op vliegmachines maar het draaid op zogenaamde firmware, en firmware is altijd aan te passen dus misschien staat er vroeg of laat iemand op die er sjoege van heeft en een firmware ontwikkeld speciaal voor schepen.
  Zelf gebruik ik een verre voorvader van deze radio, een 6 kanaals zender, en kan met een beetje boerenverstand het prima werkend krijgen om mee te varen.

  Painless360, een youtuber die vooral filmpjes maakt over (FPV) vliegtuigen en multirotors heeft er onlangs een review aan gewijd:  Laat het duidelijk zijn dat ik geen aandelen HK heb en alleen maar mensen hier attent op wil maken ;)
   
 2. articcie

  articcie

  Lid geworden:
  13 feb 2011
  Berichten:
  339
  Locatie:
  Vlijmen
  Bijzonder gunstige prijs inderdaad.. maar wat ik mij afvraag.. wat is het bezwaar als het een zender is die gemaakt is voor vliegen? Je kan toch uiteindelijk een zender gebruiken voor wat je maar wilt? Het zend een signaal en de ontvanger van (vliegtuig/boot/truck) zet dat om in een signaal naar een servo oid toch?
   
 3. MikeMohawk

  MikeMohawk

  Lid geworden:
  26 nov 2014
  Berichten:
  547
  Locatie:
  Groningen
  Het mooie van een gespecialiseerde zender(menu) is dat je specifieke functies standaard erop hebt zitten. Mixers voor boegschroeven bijvoorbeeld of 3 dubbelle aandrijving waarbij de linkermotor tegengesteld draaid aan de rechter met bochten maken.

  Dit is natuurlijk ook prima te doen in b.v. "vliegtuigmodus" maar dan moet je zelf wat werkbare oplossingen bedenken en met een speciale "navy modus" is het allemaal wat simpeler te realiseren.
   
 4. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.277
  Locatie:
  Betuwe
  Tja... Ik gebruik zowel een Futaba als een Graupner 2,4 GHz zender, en met beiden kan ik, zonder al teveel moeite, schepen met meer dan 12 functies besturen en hun functies bedienen.
  Oké, met hele ouwe technieken zoals voorwaarde-schijven en micro-switches, maar het werkt.

  En een andere zender, de "Taranis", waarover (ook hier) heel veel wordt geschreven, draait op "Open source software".
  Met hele fora vol tips en tools voor het ding...
  Niks firmware die je moet kraken.
  En goedkoop.
  Dus...
   
 5. MikeMohawk

  MikeMohawk

  Lid geworden:
  26 nov 2014
  Berichten:
  547
  Locatie:
  Groningen
  Kan inderdaad allemaal, alleen kost een kale Taranis 249€... en met 26 PWM kanalen nog wel een beetje meer. 16 PWM kanalen is niet al te lastig maar daar ben je dan wel weer wat extra hardware voor nodig om het hele zaakje te laten doen wat jij wilt, wat je dan ook nog weer moet om-programmeren omdat het niet echt iets standaards is waar je dan mee bezig bent. Die taranissen worden veelal met S-bus en PPM ontvangers uitgerust, PWM is bijzaak.
  Ook de "hele oude technieken" zijn prima te doen natuurlijk maar als je naar iets uitgebreiders op zoek bent is dat meer een lapmiddel (no offense maar het is 2016) dan een oplossing. En dan 26 kanalen?

  Wordt er ook bootjes-software ontwikkeld voor de Taranis trouwens? Da's dan wel weer interessant natuurlijk :) Ik dacht dat die zender voornamelijk door vliegend volk werd gebruikt.

  Moraal van het verhaal blijft dat deze zender een goedkope oplossing is voor als je (op een simpele manier) veel PWM kanalen zoekt voor weinig euro's. En dan heb je nog (simpele) telemetrie functionaliteit ook.
   
 6. setsunakaede

  setsunakaede

  Lid geworden:
  19 jun 2011
  Berichten:
  2.489
  Locatie:
  Zoetermeer
  Zou deze werken met Turnigy T6A / 9X receivers? If so: hmmmm.... nice.
   
 7. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.277
  Locatie:
  Betuwe
  Ja, het is 2016. So what? Houdt dat in dat ik achterloop en heel rap "het nieuwste van nieuwste" moet gaan gebruiken? Mijn kinderen roepen ook wel eens iets in die richting:
  "Pa, waarom heb je nog geen smartphone en blijf je die ouwe Nokia gebruiken?"
  Heel simpel: het ding doet wat ik ervan verwacht: ik kan ermee bellen, gebeld worden en smsjes versturen. (en mijn baas betaalt de rekening.)
  Internet kijk ik wel op de PC, en een navigatiesysteem heb ik standaard in mijn auto.

  Het voordeel van een systeem met voorwaardeschijven en microswitches is dat, als er iets defect gaat, ik het zelf kan repareren. Dus: "lapmiddel"? ik denk het niet. Het voldoet aan mijn wensen.

  Een multiswitch van Robbe/Futaba met de bijbehorende decoder is prachtige techniek, maar als daar iets mee fout gaat, moet hij toch naar Jan van M te M. Niet dat ik Jan geen klandizie gun....
   
 8. setsunakaede

  setsunakaede

  Lid geworden:
  19 jun 2011
  Berichten:
  2.489
  Locatie:
  Zoetermeer
  Amen, zegt deze "hopeloos ouderwetse zak" van 35. Internetten op zo'n klein schermpje... Huuuuu. En ja, ik heb een smartphone en ja, ik gebruik hem ook, maar ik blijf het internetten en mailen er op toch maar irritant en traag vinden.

  Terug naar de zender-discussie dan: Ik ben wél geinteresseerd in een 2,4ghz zender met idioot veel kanalen, ik zie daar wel brood in.
   
 9. articcie

  articcie

  Lid geworden:
  13 feb 2011
  Berichten:
  339
  Locatie:
  Vlijmen
  Dus als ik het goed begrijp... is zo'n 10 kanaals zender zoals besproken wel direct in te zetten voor een schip, maar is het niet handig bedienen? Want meer kanalen voor minder geld, ik zeg doen :D
   
 10. Helicor

  Helicor

  Lid geworden:
  28 aug 2009
  Berichten:
  1.979
  Locatie:
  Drenthe
  Roel, je bent een man naar mijn hart :friends:

  Cor
   
 11. Puffin

  Puffin Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  7 dec 2006
  Berichten:
  5.669
  Locatie:
  Eck en Wiel
  Heb sinds kort de Taranis X9E en is 16 kanalen en je kan er gruwelijk veel mee. Dat vlieg spul valt reuze mee, alles is vrij te programmeren. Ik denk een winnaar. Ja het kost meer dan een oude FC16 ombouwen naar Jeti, maar is het echt wel waard. Ik werk nu aan een arduino multiswitch van 14 kanalen. Daar kom ik half mei mee naar buiten. Ik kan al wel melden dat de multiswitch betrouwbaar werkt met de Taranis als ook op andere zenders. Even geduld nog, we zijn aan het perfectioneren.
   
  MikeMohawk vindt dit leuk.
 12. Helicor

  Helicor

  Lid geworden:
  28 aug 2009
  Berichten:
  1.979
  Locatie:
  Drenthe
  Alle zenders voor vliegtuigen zijn te gebruiken voor bootjes, dacht ik zo, alleen, vliegtuigzenders hebben allerlei mix functies die lang niet allemaal gebruikt gaan worden in bootjes.
  Zoals iemand anders het recentelijk zei (bij de truck afdeling): Het is alsof je met een MPV of 4-wheel drive elke dag naar je werk gaat: heel veel functies die je dan niet gebruikt, maar het rijdt wel fijn....
  Zelf gebruik ik een DX7 bedoeld voor helies, maar gebruik hem voor boten en trucks; gaat uitstekend wat mij betreft.
  Cor
   
 13. MikeMohawk

  MikeMohawk

  Lid geworden:
  26 nov 2014
  Berichten:
  547
  Locatie:
  Groningen
  Ik zei daarvoor "no offense" ;) dus ik val je niet aan ofzo. Als je dingen wil doen op een andere manier, more power to you! Wat ik bedoelde, en waar ik ook mee eindigde, was dat dit gewoon een mooie uitgebreide en simpele radio is voor weinig geld; voor als je iets nieuws zoekt. Met de nadruk op "nieuw", dus anno 2016 met (inderdaad priegelige) touchscreens en plug&play apparatuur.

  Haha Ik heb precies hetzelfde hoor, ben onlangs wel overstag gegaan simpel omdat m'n Nokia van voor de oorlog niks meer liet zien op het schermpje en Whats-App me wel wat leek. Nou, dat leek zo. Whats-App is vooral een ding om gigantisch veel gelul (vooral van anderen) te typen. Ik ben lid van een groep waar ze echt waar in 1 maand tijd het presteren om dik over de 5000 berichten te appen. En er zitten zo'n 15 lui in die groep... ik kijk daar dus ook niet echt meer naar want het is vooral "ruis" ;)

  Kijk dat is wel interresant nieuws Maarten!
  En ik zie ook zeker het potentieel van Tanaris zenders alleen de gebruikers-interface, auw! Het lijkt wel Linux, heel krachtig maar zo onbegrijpelijk als een Chinees die Engels typt. Ik denk dat Frsky er goed aan zou doen om iemand van Apple binnen te halen die ze wat gaat bijbrengen op dat punt.
  Druk voor de grap eens iemand een Tanaris in de handen en vraag hem om iets simpels in te stellen als Expo voor de ailerons... 100€ erop dat hem dat niet gaat worden binnen 2 uur ;)

  Is er in OpenTX net zo'n ontwikkel structuur als in Cleanflight trouwens?
  Cleanflight zelf gaat lekker stabiel (en langzaam) door met ontwikkelen terwijl ondertussen er mensen/groepjes zijn die een bepaald ding (Betaflight voor race-quads bijvoorbeeld) eruit lichten en optimaliseren. Draait dat stabiel dan kan de code weer terugvloeien in Cleanflight uiteindelijk en profiteert iedereen ervan.
   
  MicropropSport vindt dit leuk.
 14. kajoe

  kajoe

  Lid geworden:
  20 aug 2013
  Berichten:
  72
  Locatie:
  bij de sluis van terherne fryslan
  wat ik zo jammer vind in deze tijd ,dat de fabrikanten van zenders niet met losse door de gebruiker verwisselbare modules gaan werken ,zodat de bootjes mensen er een vaar module in kunnen zetten enz .
  ik heb nu het idee dat er alleen maar vlieg zenders bij komen ,en de vaar mensen een beetje vergeten worden .
  het is tenslotte de tijd van de moderne elektronica .
  en voor klunzen als ik zou dat waarschijnlijk een uitkomst zijn.
  groet wout .
   
 15. k-k

  k-k Forum veteraan

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  7.404
  Locatie:
  Oostvoorne
  Wout, Hangt er vanaf wat je er mee wilt (kunnen). Er worden schepen gebouwd met heel veel functies en dan loop om dat allemaal te bedienen gauw vast. Ook ik heb moeite om aan het water gauw iets om te zetten. Werk met een drietal Multiplex zenders (2 oude en 1 nieuwe) en alle drie hebben ze een ander menu om de boel te programmeren. Niet echt moeilijk, maar het ontbreekt me aan routine. De nieuwe Multiplex Smart SX is eigenlijk een vliegtuigzendertje met 4 kanalen, maar goed bruikbaar via 3 kanalen om mijn coastertje bedienen. Het gaskanaal is min of meer onbruikbaar, maar op het 3e kanaal kan ik nog wel het een en ander schakelen.
  Er is van Multiplex voor de vaarders wel een alternatief in de vorm van een Smart SX Flexx. Die heeft op de zender 9 kanalen (4 proportioneel en 5 schakel). Nadeel is dat er in de basisset maar een 4 of 5 kanaals ontvangertje bij zit en als je meer kanalen wilt gebruiken er een duurdere ontvanger moet bijkopen. Op het eerste gezicht lijkt de zender uit een gameset te komen, maar kwalitatief zou het best mee kunnen vallen. Multiplex heeft toch een naam op te houden. Voor een 140 Euro heb je een startersset. (zender, ontvanger, schakelunit en programmeerkabel). Ben benieuwd of er Forumleden zijn met ervaring. Lijkt me wel iets voor simplisten zoals Wout en mij.
   
 16. bel10

  bel10

  Lid geworden:
  28 jun 2012
  Berichten:
  370
  Locatie:
  Oost Vlaanderen
  Hey, ik heb nu Spektrum Dx 6i en wil voor (klein)Zoon ook zoiets aanschaffen.Nu is er aanbieding van Spektrum Dx 6 dsmx ,deze is goedkoper als 2 de hands dx 6 i ,is dit wat ! Iemand ervaring delen,grtz Bel10:bye:
   
 17. setsunakaede

  setsunakaede

  Lid geworden:
  19 jun 2011
  Berichten:
  2.489
  Locatie:
  Zoetermeer
  Oi, dat klinkt wel héél interessant!
  Wordt dat een module die we kunnen bestellen, of een project op internet dat we kunnen downloaden en in onze eigen arduino's zetten?
   

Deel Deze Pagina