Boekbesprekingen:

Discussie in 'NVM Nieuws' gestart door NVM Redactie, 9 jul 2020.

 1. NVM Redactie

  NVM Redactie

  Lid geworden:
  30 okt 2019
  Berichten:
  47
  Locatie:
  Nederland
  Frans Kamman
  Scheepshistorie, deel 27

  SH27 (500).jpg

  Onlangs verscheen deel 27 in de serie “Scheepshistorie”. Deze uitgave begint met veel aandacht voor zeeschilders. Aanleiding is o.a. een bijzondere tentoonstelling die dit voorjaar in het Brediusmuseum in Den Haag te zien was van de verzameling zeeschilderijen van een Engelse verzamelaar en de schitterende 4-delige catalogus die daarbij verscheen.

  Het bestaan van een onvoltooide versie en een voltooid schilderij van hetzelfde onderwerp is aanleiding om nader in te gaan op de werkwijze van de zeeschilder Van de Velde (de jonge).

  In het Amsterdamse Scheepvaartmuseum hangt “Gezicht op het IJ” van Reinier Nooms Zeeman. Dit schilderij blijkt een Schotse tweelingzus te hebben. Reden om daar eens nader naar te kijken.

  Ab Hoving neemt de lezer mee naar de ontwikkeling van de vuistregels die de vorm, grootte en de constructie van schepen in de 17e eeuw bepaalden en toetst deze aan een in de voormalige Zuiderzee aangetroffen scheepswrak. Hierbij bleek veel overeenkomst met de theorie, maar ook afwijkingen die vaak door het beschikbare materiaal (hout) verklaard konden worden.

  In 1779 verging het VOC-schip Woestduyn door een navigatiefout in de monding van de Oosterschelde. Een spannend verhaal over de redding van 87 van de 130 opvarenden, waarbij de gebroeders Naerebout een hoofdrol speelden. Van Frans Naerebout vinden we een standbeeld in Vlissingen. Twee schilderijen zijn weer de aanleiding voor een artikel over het “Bataafs Flottielje”, Een stukje Nederlandse maritieme geschiedenis uit de napoleontische tijd.

  Uitgebreide aandacht voor de Franse Kaapvaart, waar de Hollandse koopvaardij veel last van ondervond. Keurig gereglementeerd en gedocumenteerd, dat wel. Die uitgebreide documentatie is de reden dat we er nu zoveel van kunnen terugvinden.

  Het gaat te ver om alle artikelen uit deze uitgave te benoemen, maar voor Paul van Vlissingen, een van de pioniers in de Nederlandse scheepsbouw en stoomscheepvaart was maken we een uitzondering. Samen met Dudok van Heel richtte hij in Amsterdam de Fabriek voor Stoom- en andere Werktuigen op, veel later werd dat Werkspoor.

  Deze editie sluit af met de rol van het Nederlandse korvet Medusa bij de openstelling van Japan, nadat de Amerikaanse Admiraal Perry deze in 1853 had afgedwongen, maar die de Shogun een paar jaar later weer trachtte terug te draaien.

  Kortom ook nu weer een van bladzijde 1 tot en met 128 boeiend en zeer lezenswaardige uitgave.


  Scheepshistorie 27
  Uitgave Lanasta, Odoorn
  Redactie Graddy van Boven e.a.
  128 blz, rijk geïllustreerd in kleur.
  ISBN 978-90-8616-334-2
  Prijs € 24,95
   
 2. NVM Redactie

  NVM Redactie

  Lid geworden:
  30 okt 2019
  Berichten:
  47
  Locatie:
  Nederland
  Hydraulik in Modellbau
  Grundlagen für den Bau einer Modellhydraulik


  Boek hydrauliek001 (500).jpg

  Via de uitgever VTH kreeg ik het boekje Hydraulik in Modellbau, van Marcel Sigrist. Dit boekje beschrijft op duidelijke en gedetailleerde wijze de principes en werking van hydraulische systemen voor toepassing in modellen. Begonnen wordt met de grondbeginselen voor het ontwerpen van zo’n systeem, vervolgens wordt met goede tekeningen en foto’s de werking van verschillende uitvoeringen en onderdelen uitgelegd. Ook wordt de besturing, inclusief een automatische debietregeling (Load Sensing) beschreven. Het boekje eindigt met een complete set tekeningen voor het zelf bouwen van een hydraulisch systeem en een lijst met leveranciers van de benodigde componenten. Voor degenen die het Duits enigszins machtig zijn en de hierin geïnteresseerd zijn een waardvol naslagwerk.

  Hydraulik in Modellbau
  https://shop.vth.de/modellhydraulik-3102278/
  Auteurs: Marcel Sigrist
  Uitgave: VTH neue Medien GMBH
  Afmetingen 112 bladzijden
  ISBN 978-3-88180-492-9
  Prijs €32,90
   
 3. NVM Redactie

  NVM Redactie

  Lid geworden:
  30 okt 2019
  Berichten:
  47
  Locatie:
  Nederland
  Das Kutterbuch
  Fischereifahrzeuge im Modell


  Kutterbuch001 (500).jpg

  Vissersvaartuigen zijn als model geliefd. Dit geldt in het bijzonder voor kleine kotters, zoals men die in de talrijke havens aan de Noord- en Oostzee aantreft, maar ook tijdens vakanties aan de Middellandse zee kan bewonderen.
  In dit boek geven de auteurs de lezers de nodige informatie om natuurgetrouwe en attractieve modellen van kleine vissersvaartuigen te bouwen. Ingegaan wordt op het vissen met verschillende soorten schepen, de havens en werven en de codering, in dit geval van Duitse schepen. Bij de beschrijving van de bouw van de modellen wordt uitgegaan van de vele bouwdozen die in de loop der jaren zijn uitgebracht door Aeronaut, Graupner, Krick, Billingboats en Robbe. Er is een overzicht van op de markt verkrijgbare bouwdozen opgenomen, evenals een tabel met daarin een overzicht van bouwtekeningen. (NB. Die van het NVM Tekening Archief ontbreken hierin, maar daarvoor kunt u terecht op: https://www.modelbouwtekeningen.nl/search/Kotter/). Meer dan 400 afbeeldingen tonen zowel de originele vaartuigen als de gebouwde modellen. Hierin wordt bijzondere aandacht geschonken aan de detaillering, die juist bij deze schepen ‘het neusje van de zalm’ vormen. Wat te denken aan bijvoorbeeld een kist garnalen in model…? Voor de modelbouwers die deze vorm van scheepvaart een warm hart toedragen een waardevolle bron van informatie. Gelet op de vele foto’s is het niet beheersen van de Duitse taal geen onoverkomelijke hindernis.

  Das Kutterbuch - Fischereifahrzeuge im Modell
  Auteurs: Jürgen Behrendt/Stefan Schmischke
  Uitgave: VTH onder nummer 3102276
  Afmetingen 23x17cm, 176 bladzijden, 400 afbeeldingen
  ISBN 978-3-88180-489-2
  Prijs €32,90
  https://www.vth.de/vth-buecher
   
 4. NVM Redactie

  NVM Redactie

  Lid geworden:
  30 okt 2019
  Berichten:
  47
  Locatie:
  Nederland
  Gerrit Volgers
  Mikromodellbau-Baumaschinen

  IMG_1825.jpg

  VTH brengt in deze periode van het Corona-virus verschillende nieuwe boekjes over modelbouw uit, in de serie Mikromodellbau is nu een boekje verschenen over voertuigen die in de bouw worden gebruikt. Vrachtwagens voor zwaar-transport, bulldozer, graafmachines en een telescoopkraan is een greep uit de behandelde modellen. En allemaal werkend met radiobesturing in schaal 1:87! Beschreven wordt de mechanisch uitvoering, meestal gebaseerd op het ombouwen van in de handel verkrijgbare modellen, de inbouw van de benodigde elektronica en de besturing. Bij dat laatste worden de benodigde onderdelen met hun leveranciers besproken, ook worden schema’s toegevoegd. Vastgesteld moet worden dat dit geen boekje is voor beginners in deze materie. Zelfs als ervaren modelbouwer op het gebied van functionerende modellen is het moeilijk om uit de tekst af te leiden hoe de schrijver e.e.a. gerealiseerd heeft. Weliswaar heeft het boekje honderden foto’s, maar dit zijn merendeel opnames van het model dat klaar is. Door de uiterst compacte inbouw van de componenten is dit niet altijd goed herkenbaar. Meer foto’s tijdens de bouw zouden welkom zijn geweest. Dit neemt niet weg, dat het boekje voor geoefende modelbouwers, ook voor grotere schalen, een bron van inspiratie is om dergelijke voertuigen te bouwen.

  Mikromodellbau -Baumaschinen
  Alexander Aufschläger
  VTH onder nummer 3102282
  ISBN 978-3-88180-4969-7
  Afmetingen 23x17cm
  176 bladzijden, 400 afbeeldingen
  Prijs € 29,90
  https://www.vth.de/vth-buecher
   
 5. NVM Redactie

  NVM Redactie

  Lid geworden:
  30 okt 2019
  Berichten:
  47
  Locatie:
  Nederland
  Oliver Bothmann
  3D Druck-Praxis
  3D Druck-Praxis klein.jpg

  De laatste tijd verschijnen van VTH regelmatig nieuwe uitgaven of worden oude uitgaven opnieuw onder de aandacht gebracht, waaronder dit boekje over 3D-printen. In dit boek wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen op het gebied van deze techniek die een razendsnelle ontwikkeling doormaakt. Ingegaan wordt op de verschillende technieken van printen, de materialen en de instellingen voor het verkrijgen van een goed resultaat. Uitgebreid wordt ingegaan op de verschillende softwarepakketten, zowel voor het ontwerpen als het aansturen van een printer. Ook de printers zelf komen aan bod, van bouwpakketten tot uitvoeringen met twee printerkoppen. Voor degenen die zich willen oriënteren op dit terrein, biedt het een inzicht in de basisgegevens van deze techniek, de meer gevorderde kan hieruit informatie halen voor het optimaliseren van zijn werkstukken. Een beperking is dat deze uitgave van 2014 al gedateerd is, hoewel de basis niet is veranderd. Het Duits kan voor Nederlandse lezers een handicap zijn bij het lezen en begrijpen van dit boek.

  3D Druck-Praxis
  ISBN nummer 9788-3-88180-460-8
  Het boek is verkrijgbaar bij VTH Medien onder nummer 3102245 voor €24,80
  https://shop.vth.de/3d-druck-praxis-3102245/
   

Deel Deze Pagina