Bouw van Smit Nederland in Zuid-Afrika

SMIT NEDERLAND 2024-10-28 ma 10.16.JPG

Foto van de ankerkluizen onder het dek van m'n SMIT NEDERLAND.
De 2 BB messing pijpjes F638 hebben een diameter van 10 m/m en zijn 60 mm lang.
De ankers kunnen zo niet in de kluisgaten opgeborgen worden zoals het eigenlijk hoort te zijn.
Op de 2 onderstaande foto's van een kennis is te zien hoe hij de ankerkluizen van z'n SMIT DUITSLAND heeft aangepast en de ankers hierdoor wel erin passen
ankerkluizen onder dek 2024-10-27.jpg
DSCN9788.JPG
 
Laatst bewerkt:
Hier nog een plaatje na de ingreep op Smit Finland. Nu van de achterkant genomen om beter te zien hoever het anker nog uitsteekt. Ben er zo wel tevreden mee. De ankers een beetje getordeerd om beide vloeien tegen de romp te laten vallen. En een plaatje van de binnenkant. Knapt niet erg op met die zwarte kit. Maar die was nog bruikbaar. Het rode slangetje is van de watermonitor. Wordt even pielen om daar het klembeugeltje/armpje om te bevestigen. Schroefje vinden en aandraaien is spiegeltjeswerk. Rode en zwarte draad gaan naar hoofdschakelaar in het voordek. Inschakelen d.m.v. een 3,5 mm messing buisje aan de lierconsole. Gr. Klaas.

Schermopname (43).png


Schermopname (45).png
 
Laatst bewerkt:
Kluisgat verbinding maken
We zijn inmiddels weer een week terug en heb ik weer tijd gehad om verder te gaan.
Het verbinden van de kluisgaten met het dek moest nog gedaan worden, dus dat eerst maar eens rustig overdacht.
De koperen pijpjes leken me geen goed idee ivm met het lijmen van metaal op hout en PVC en het mooi pas maken.
Dus twee oude balpennen gezocht en deze ervoor gebruikt. Het idee van Hans om er een kraag omheen te maken onderaan het dek is geweldig, het lost in een keer het probleem op hoe je dit goed onderaan het dek vastkrijgt terwijl je er niets van kunt zien als je het monteert. Pijpjes met L530 in de romp bevestigd, zit er mooi strak in.
Nadat de pijpjes goed op zijn plaats zaten snapte ik het probleem waarom de ankers er niet goed in passen, de buis loopt te schuin voor de steel van het anker, het anker is aan de grote kant en de uitsparing in de romp te klein. Dus het anker onder handen genomen en zodanig uitgevijld dat de steel een veel grotere hoek kan maken en nu zit het voor mijn gevoel zo goed als het zou kunnen. In een later stadium een keer zwart spuiten.




Na dit onderwerp, nu het aanpassen van de dwarsverbindingen en het inzet dek maken.
 
Laatst bewerkt:
Mooi dat het allemaal een beetje lukt Bert. In deze fase is het gemakkelijker dan met een afgebouwde boot. Het losse deel van het dek heb ik aan de voorkanten voorzien van een paar "tanden" die onder het voordek gaan. Midscheeps een paar doorzichtige werveltjes gebruikt om het dek te fixeren. Op die manier kan het dek niet weg tijdens het slepen en het blijft mooi in model. Succes verder Gr. Klaas.
 
Weet iemand een methode om een standaard te maken voor de boot?
Ik bedoel daarmee, hoe krijg ik de vorm van romp op papier/hout zodanig dat ik dat precies mooi pas kan uitzagen en de boot dan mooi past in de standaard.
Ik zie diverse foto's van mooie standaarden, maar geen idee hoe die gemaakt zijn.
 
Weet iemand een methode om een standaard te maken voor de boot?
Ik bedoel daarmee, hoe krijg ik de vorm van romp op papier/hout zodanig dat ik dat precies mooi pas kan uitzagen en de boot dan mooi past in de standaard.
Ik zie diverse foto's van mooie standaarden, maar geen idee hoe die gemaakt zijn.
Ik heb van de bouwtekening, (het vooraanzicht) met carbonpapier het overgetekend op hout. Beetje schuin geschuurd zodat de romp er mooi invalt. En een soort van tocht strip rubber als bescherming erin gelijmd.
 

Bijlagen

  • IMG_4560.jpeg
    IMG_4560.jpeg
    533,4 KB · Weergaven: 43
Ik maak gebruik van een profielmal , kan dan zo de vorm overbrengen op hout
 

Bijlagen

  • profielmal.png
    profielmal.png
    175,4 KB · Weergaven: 51
Bert, Zal vanmiddag op mijn tekening kijken. Meen daarop twee profielen te hebben gezien, die ik heb gebruikt voor een stander. En anders maak ik een omtrek van de twee steunen en meet de tussenruimte. Tekening op 5 mm ruitjespapier. Gr. Klaas.

20241115_100838.jpg
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Reactions: ozy
Hier een schermafbeelding tekening met de dwarsdoorsnedes Twee ervan heb ik gebruikt voor de stander. Heb de 6 tekeningen in PDF, dus als je belangstelling hebt stuur dan even per conversatie je mailadres. Groeten, Klaas.

Schermopname (55).png
 
Laatst bewerkt:
Standaard voor de boot
Eerst maar eens een standaard gemaakt. Jammer genoeg kon ik niet 123 een profielmal krijgen hier in de bouwmarkt, dus maar met de hand geprobeerd een mal te maken.
Is voor 95% gelukt, op een klein stukje iets een kiertje tussen de romp en de standaard.
Ook de twee kimkielen op de romp gemonteerd.
Ik zie bij foto's van de echte boot boven de kimkielen nog een randje lopen, welke niet op de BB boot zit. Wat is dat voor een randje, en waar kan ik dat het beste van maken. Is de afstand tussen het kimkiel en het randje belangrijk, of kan je dat gewoon een beetje inschatten a.d.h. van foto's?

 
Laatst bewerkt:
Standaard is goed gelukt. Dat randje boven de kiemkiel, heb ik erop gelijmd van halfrond plastic van het merk Evergreen. Die verkopen allerlei profielen, Google daar maar eens op
 
Hallo Bert,
De standaard die je gemaakt hebt daar past je SMIT NEDERLAND goed op.:)
Deze standaard lijkt veel op de mijne...:)
Zag vanochtend pas je vraag over foto's van m'n standaard van de SMIT NEDERLAND anders had ik al eerder erop gereageerd met foto's van m'n standaard voor de SMIT NEDERLAND.

Zover ik weet is de benaming van de strip op de romp een kim kiel.
Heb op internet gekeken en meer info erover gevonden:
Een kimkiel is een nautisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de neiging van een schip om te rollen te verminderen . Kimkielen worden in paren gebruikt (één voor elke zijde van het schip). Een schip kan meer dan één kimkiel per zijde hebben, maar dit komt zelden voor. Kimkielen verhogen de hydrodynamische weerstand, waardoor het schip minder rolt.

Hierbij wat foto's ervan zoals ik de beide kimkielen heb gemaakt op m'n SMIT NEDERLAND...
groetjes: Hans
11sd0.jpg
[/ATTACH]
04a SMIT DUITSLAND  1985 P.G. (1) Bahrain.jpg
P1041496 - 2020-10-27 17.19.JPG
P1041497 - 2020-10-29 14.34.JPG
P1041525 - 2020-11-25 15.52.JPG
SMIT NEDERLAND 1a.JPG

P1380223 2024-11-19 09.53.JPG
P1380224 2024-11-19 09.53.JPG
P1380225 2024-11-19 09.53.JPG
P1380226 2024-11-19 09.54.JPG
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Reactions: ozy
Mooi dat het allemaal lukt zo Bert! Mijn ervaring is dat de romp vrij week is en in het water een iets andere vorm krijgt. Een en ander afhankelijk van de gewichtsverdeling in het schip. Op zich is dat geen ramp, maar bij mij liepen de schroeven aan in de straalbuizen. Die hebben een vrij nauwe passing. Heb binnen in de romp, waar de uithouders van de schroefassen vastzitten een paar dikkere platen styreen gelijmd. Verder geen spanten in de romp. Alleen de kielbalk en de bodemplaat. Op die styreen platen staan de motorregelaars. Tussen motor en schroefas een dubbele kruiskoppeling Gr. Klaas.

20180422_102925.jpg
 
Hallo Bert,
Met de vele foto's heb je echt een mooie verzameling en goed overzicht hoe ze eruit gezien hebben.
Er zijn in de loop der jaren wel wat veranderingen erop geweest op de 1800's ook met de kleuren.
Tijdens de doop in 1979 is het dek van de SMIT NEDERLAND en de SMIT ZWEDEN helemaal zwart geweest.
Dit "weet" ik ook pas sinds een paar weken terwijl ik de foto's al vele jaren heb...
Wat later omdat het dek te glad was is het veranderd naar groen.....
groetjes: Hans
08b= doop van SMIT NEDERLAND en SMIT ZWEDEN op 10 jan. 1979.jpg
14= SMIT NEDERLAND - sleepbootstaking aan Willemskade.jpg
49a= SMIT NEDERLAND 1989-12.jpg
49d= SMIT NEDERLAND 1989-12.jpg
49e= SMIT NEDERLAND 1989-12.jpg
50= SMIT NEDERLAND.jpg
 
Laatst bewerkt:
Hallo Bert. Die rand boven de kimkiel is een stuk halfrond en dient om de romp vrij te houden van iets waar je langs glijdt. Kan een dieper liggend schip of bak zijn, waar je berghout (op dekhoogte) net boven valt of een langs schurende hijskabel of ankerketting. Je zou daarvoor een stuk koperdraad kunnen gebruiken en de keep tussen draad en romp kunnen vullen met epoxylijm. Heb ze in schaal 1:50 ook wel gemaakt van 1 mm rond RVS. Gefixeerd met een paar druppels CA lijm en de verf vulde uiteindelijk de keep. Gr. Klaas.
 
Back
Top