Bouwverslag Fully Tuned (130x)

Discussie in 'bouwverslagen' gestart door Beek, 19 feb 2014.

 1. Beek

  Beek

  Lid geworden:
  19 aug 2013
  Berichten:
  9
  Locatie:
  Elst, Gelderland
  Al geruime tijd lees ik hier op het forum met veel plezier de discussies en projecten van anderen en vond het tijd zelf maar eens een draadje te openen.

  Na in het verleden met nitro autos en daarna met 1:5 benzine wagens gespeeld te hebben ben ik samen met een kameraad vorig jaar overgestapt naar de helicopter hobby. Eerst gestart met een raptor 50 maar al snel overgegaan op elektro en ik bezit inmiddels verschillende t-rexen. Maar omdat ik eigenlijk te weinig tijd heb om te oefenen en ik iemand ben die liever met een echte heli vliegt dan achter de sim te kruipen heb ik onlangs besloten een blade 130x aan te schaffen. De trexen zijn natuurlijk niet echt crashbestendig ;) Natuurlijk, met een blade is het ook niet de bedoeling te chrashen maar het gaat vaak goed en de re-built kosten zijn te overzien.

  Ik kocht hier op het forum een 130 die al voor een groot gedeelte getuned was. Een hoop aluminium, xtreme frame, spin 8000 motor.

  [​IMG]

  Na enkele vluchten was ik er echter al snel achter dat je behoorlijk wat moet sleutelen, wat ik opzich niet erg vind (bouw eigenlijk nog liever dan ik vlieg) maar de kwaliteit van de blade delen viel me toch wel tegen. Al een paar keer nieuwe servos geplaatst en ik hield nog problemen. Daarom heb ik besloten de hele machine om te gaan bouwen. Als hij dadelijk klaar is zit er op de servo pushrods na geen enkel origineel blade onderdeel meer op.
  De afgelopen weken heb ik alle onderdelen bij elkaar verzameld. Hier een overzicht:

  [​IMG]

  Stap 1 is het voor mij het uitkleden van de beastx. Ik ben bij verreweg geen 3d vlieger maar een standaard beastx is met zn 20grm zelfs voor mij te zwaar. De kale printplaat weegt slechts 4 grm en dat is 2 grm minder dan het moederboard van blade. Ik weet dat verschillende mensen zo vliegen maar om twee redenen heb ik besloten de beast toch te gaan beschermen:
  1. Bij het buiten vliegen wil ik de beast beschermen tegen vuil en vocht.
  2. De aluminium behuizing van de beast werkt volgens mij als een soort kooi van faraday en beschermt tegen elektro magnetische straling. Ik zag ook dat er op de printplaat een contactpunt zit met de alu behuizing.

  De volgende keer meer (fotos) over het beschermen van de beastx. Hierbij nog een foto van het uitkleden.

  [​IMG]

  grt MRTN
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
 2. Beek

  Beek

  Lid geworden:
  19 aug 2013
  Berichten:
  9
  Locatie:
  Elst, Gelderland
  Zo, vandaag weer een klein stukje verder gekomen. Zoals gezegd wou ik niet alleen de printplaat van de beastx gebruiken en simpelweg een krimkous er omheen vond ik ook niet heel wat. Daarom heb ik de standaard bovenkant gebruikt en zelf een kunststof bakje gemaakt voor de onderkant.
  [​IMG]

  Om dan gelijk ook maar iets tegen elektromagnetische straling te doen heb ik de binnenkant beplakt met alu tape. Geen idee of het een waardevolle toevoeging is maar mijn motto in deze, baat het niet dan schaadt het niet.
  [​IMG]

  Het geheel in elkaar geschroefd en toch maar even op de weegschaal gelegd. 2 gram zwaarder dan het originele systeem. (natuurlijk moet hier nog een esc en bec bijkomen ;)
  [​IMG]

  Ik heb gekozen voor een MicroHeli rotary frame. De andere keus was het frame van Rakonheli maar ik vond het MH frame beter geconstrueerd. De servos bijv zitten daadwerkelijk in het aluminium geschroefd terwijl het bij RK in het carbon zit. Bij een crash breekt dan wellicht de servo af maar het frame zal heel blijven, tenminste, dat is de theorie. Het frame bestaat uit twee delen en de beastx komt tussen het onderste deel van het frame te hangen.
  [​IMG]

  Op dit moment heb ik net niet genoeg ruimte om aan beide kanten van de beastx foamtape te plakken. Nu kan ik nog een heel klein beetje van de zijkanten afvijlen maar wellicht is het beter om aan beide kanten een ringetje tussen het alu en het carbon te zetten zodat het frame iets breder wordt. Ik krijg dan wel problemen met de bevestiging van mn cf landingsskid dus ga nog even verder prutsen. Ik heb het bakje van de beastx bewust zolang gelaten zodat ik een tray creëer waar ook de esc op gemonteerd kan worden. Ik heb gekozen voor een Scorpion 3-cell 11 Amp V2 ESC met ingebouwde BEC. Veel functies, governor modes en een gewicht van slechts 9 gram incl bekabeling. Dat wordt nog iets minder want de kabels zijn uiteraard veel te lang.
  [​IMG]

  Morgen hopelijk weer een beetje verder bouwen maar voor nu nog 1 plaatje van hoe het er uit komt te zien.
  [​IMG]

  Grt Mrtn
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
 3. de79

  de79

  Lid geworden:
  22 feb 2012
  Berichten:
  75
  Mooi! Deze ga ik volgen. Heb zelf ook een 130x. Wel olledig standaard. Zeer tevreden van
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 14 nov 2015
 4. Beek

  Beek

  Lid geworden:
  19 aug 2013
  Berichten:
  9
  Locatie:
  Elst, Gelderland
  Weer wat verder gekomen met de electronica tray. Het frame iets verbreed zodat de beastx er netjes met foamtape tussenpast. Daarna was de esc aan de beurt. Ik heb een krimpkousje verwijderd voor een iets betere passing en net als ik de kabels vast wil gaan lijmen breekt er een draad van de printplaat af. Geen probleem zou je zeggen, ff weer vast solderen, klaar. Nou mooi niet. Het lijkt alsof er een stukje van de printplaat is losgekomen. Ik heb geprobeerd te solderen maar krijg geen grip. Er zitten slechts 5 heel kleine gaatjes op het verbindingspunt waarvan de randen van koper zijn.
  [​IMG]
  [​IMG]

  Normaal zou ik een nieuwe bestellen maar de enige leverancier in nederland van deze esc heeft m niet op vooraad en het kan als ik pech heb weleens 5 maanden gaan duren. Zolang wil ik natuurlijk niet wachten.

  Ik ga morgen even proberen ergens een potje zilverlijm op te pikken en het daarmee proberen. Alhoewel ik weinig hoop heb dat dit nog te repareren is...
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
 5. Beek

  Beek

  Lid geworden:
  19 aug 2013
  Berichten:
  9
  Locatie:
  Elst, Gelderland
  Afgelopen week erg druk geweest met offertes maken maar tussen de bedrijven door toch nog kans gezien een beetje aan de heli te werken.
  Bij Eilander in Ede heb ik een buisje zilverlijm opgepikt om de draad weer aan de esc te lijmen. Eerst het contactje weer aan de draad gesoldeerd en vervolgens geprobeerd het contactje op de printplaat te lijmen. Nou..... het mag de naam "lijm" niet dragen! Drie pogingen gedaan, zilverlijm erop, op de printplaat, plat geslepen kroko erop en 24 uur laten drogen. En telkens als ik de kroko los haalde (ook met aandrukken van de verbinding) schoot het contactje weer los van de printplaat.

  [​IMG]

  Vervolgens maar iets anders geprobeerd. Eerst het contactje ingesmeerd met zilverlijm. Toen op de printplaat gedrukt en daarna een druppel secondenlijm er bovenop gelegd. Nu zat het geheel natuurlijk wel vast! Na droging de hele handel ingesmeerd met kit. Verdiend niet de schoonheidsprijs maar het werk. Ik ben blij!

  [​IMG] [​IMG]

  Volgende stap was het inbouwen van de electronica tray in het onderste gedeelte van het frame. Zoals gezegd is de beastx met foamtape net iets te breed om fatsoenlijk in het frame te passen. Daarom heb ik het frame zowel onder als boven iets verbreed. Ik had nog een cf staartje over waar ik opvulblokjes van heb gemaakt. Aan beide kanten van het frame heb ik 0.8 mm verbreed, nu past het geheel er netjes in.

  [​IMG]

  Niet vergeten de diode terug te solderen die ik van de signaaldraad heb afgeknipt en dan kan ik nu eindelijk beginnen met het opbouwen van de overige componenten. Nog even twee fotos van de onderkant en de bovenkant van de electratray in het onderframe

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
 6. Mezelluf

  Mezelluf

  Lid geworden:
  1 feb 2014
  Berichten:
  83
  Locatie:
  Torhout [.be]
  Ziet er goed uit! Maar.. hoe is het ermee?:p
   
  Laatst bewerkt: 8 apr 2014
 7. Beek

  Beek

  Lid geworden:
  19 aug 2013
  Berichten:
  9
  Locatie:
  Elst, Gelderland
  Afgelopen tijd erg druk geweest met mn bedrijfje dus weinig tijd voor de 130x.... En het lijkt wel of er een vloek rust op alle electronica die ik aanraak. Wou mn spin 8000 installeren maar kwam er achter dat een van de motor kabel mantels bloot lag. De motor geprobeert te demonteren om te kijken of ik het kon fixen maar helaas de lagers gesloopt. Inmiddels is er een nieuwe spin 8500kv onderweg uit amerika. Hopelijk eind vd week binnen en dan kunnen we verder bouwen. Binnenkort nieuwe update.
   
 8. Mezelluf

  Mezelluf

  Lid geworden:
  1 feb 2014
  Berichten:
  83
  Locatie:
  Torhout [.be]
  Oke, ik wens je in ieder geval veel succes & hopelijk geen tegenslagen meer hé!:eek:

  Groetjes,
  Dylan
   
  Laatst bewerkt: 8 apr 2014
 9. Helifreak

  Helifreak

  Lid geworden:
  2 aug 2014
  Berichten:
  25
  Locatie:
  Groningen
  Mooi project, is die al klaar?

  mvg mike
   

Deel Deze Pagina