Bouwverslag Smitwijs Singapore

Hoi allemaal,

EINDELIJK.... mijn lintzaag is binnen :banana: .

Vandaag natuurlijk metteen aan het uittesten geweest. Lintzaagje aanzetten, plankje eronder en zagen maar. Je kunt met die lintzaag echt prima latjes zagen om je romp mee te bekleden. En dat heb ik vandaag dus ook geddaan.

De Smitwijs Singapore is vandaag voorzien van de eerste paar huidlatten, ik zal binnenkort wel een paar foto's uploaden van het, voorlopige, resultaat.

Groetjes Danny.
 
Hoi Allemaal,

Goed :D en slecht :( nieuws over mijn Smitwijs Singapore,

Laat ik maar beginnen met het slechte nieuws, ik ga de romp die ik aan het maken was niet meer gebruiken. Zoals ik eerder al vertelde gebruik ik de tekeningen van de Smit Rotterdam (NVM) voor de Smitwijs Singapore. Ik wist dus dat ik zelf wat aanpassingen moest maken omdat er behoorlijk wat verschillen tussen de Rotterdam/London en Singapore zitten. Daar komt nog bovenop dat de spanten in de tekeningen van het NVM niet helemaal kloppen. De spanten zijn namelijk niet symetrisch. Ook zit het me niet helemaal lekker dat ik een Singapore aan het bouwen ben met een Rotterdam romp.

Het goede nieuws, er gaat een nieuwe romp gebouwd worden :D . Van het Nationaal Sleepvaartmuseum in Maasluis heb ik eerder al een algemeenplan en spantenplan opgestuurd gekregen. Ik heb dus perfecte tekeningen van de Singapore, maar ik kwam erachter dat op het spantenplan alleen maar het achterschip staat. Dus heb ik weer contact gezocht met het Nationaal Sleepvaartmuseum, deze hadden geen tekeningen van het voorschip, maar wel het spantenplan van de Rotterdam/London. Ik krijg dus nu een sleper met een Singapore kont en Rotterdam/London neus :? . Maar tussen het voorschip van de Rotterdam/London en Singapore zit geen verschil.

Nu moet ik alleen nog even de tekeningen laten verkleinen, ze zijn namelijk schaal 1:20. En een "model" van een kleine 4m 8O zie ik niet helemaal zitten, doe mij dan maar 1:50.

Groetjes Danny.
 
Danny ,

je sprak in een van je vorige berichten over het gebruik van hout van 1mm dik voor je beplanking...

Dat zou ik niet doen , jij hebt niet genoeg spanten , jouw beplanking zou :
1. teveel "knikken" vetronen
2. in geval van aanvaring zou je problemen kunnen krijgen...

Gebruik liever een hout dat 3mm dik is , de beste oplossing zijnde een plank van triplex laten zagen bij om het even welke "Do-It-Yourself" winkel...

Ik heb dat eens laten doen ( ik moest niet meer gaan :lol: ), een plank van 1500 X 1500 mm laten zagen in latten van 10 mm breed , de meneer was niet echt gelukkig ( stond op advertentie : zagen gratis ! ! :twisted: )

Ik gebruik altijd voor mijn rompen langer dan 1 meter gewone triplex van 3mm dik , het goedkoopste dat je kan vinden is hier genoeg , daar ik nadien mijn rompen met G4 behandel , zonder glasvezel.

Let op , sommige mensen lijmen gewoon hun latten aan de spanten zonder lijm aan te brengen tussen de boorden van de latten : niet goed ( voor de sterkte )

zo een manier van werken is genoeg indien je glasvezel aan je romp brengt , anders niet ( goed om te weten...)

ook aan te raden : gebruik een lijm die beantwoordt aan de D4 normen , het is geen witte houtlijm maar een polyuretane lijm , veel sterker voor de rompen , oppassen , het zwelt geweldig , je latten goed vast nieten of vast klampen en genoeg lijm aandoen , zodat het van overal "uitkomt" ( "spuigt" , "braakt" , whatever... )

Laurent
 
Hoi Laurent,

Ik ga 2,8mm dik triplex gebruiken, in tegenstelling tot wat ik eerder vermeldde. Omdat ik achteraf 1mm wel een beetje erg dun vond voor een romp van ruim 1,5m.

Ik hoef de zagerij van de bouwmarkt gelukkig niet lastig te vallen, want ik heb pasgeleden een lintzaagje gekocht dus dat komt wel goed :D .

Ik heb tot nu toe altijd gewone witte houtlijm gebruikt, maar ik ben nu ook van plan om het type lijm te gebruiken wat jij hierboven beschrijft. Als ik je goed begrijp kan ik dus bijvoorbeeld Bison Konstruktielijm gebruiken.

Maar hoeveel latten kun je dan tegelijk lijmen? Ik kan me zo voorstellen dat je niet al te veel latten achter elkaar kunt vastmaken omdat de lijm uitzet (en dus druk gaat uitoefenen op de latjes).

En dan nog een vraag, wat is nu precies G4? ik ben op het forum deze afkorting (?) al een paar keer tegengekomen, maar wat is het precies? Is het polyesterhars, epoxy of iets anders? :?

Groetjes Danny.
 
En dan nog een vraag, wat is nu precies G4? ik ben op het forum deze afkorting (?) al een paar keer tegengekomen, maar wat is het precies? Is het polyesterhars, epoxy of iets anders?

G4 is een eencomponent Polyurethaanlak. Het hard uit door vocht op te nemen uit de lucht.
Chemisch gezien is deze lak verwant aan bijvoorbeeld PUR schuim dat ook uithardt door vocht uit de lucht op te nemen. Hout behandelt met twee of drie lagen G4 is absoluut waterdicht.
Bovendien wordt het spul zo hard dat je er met moeite krassen op krijgt. Nadeel, het verkleurt geel. Dus helaas niet geschikt om de romp mee af te lakken. G4 wordt ook wel gebruikt om houten vloeren mee af te lakken.

P.S. Er bestaat ook nog G8, dit is helemaal retehard.

Succes met de Smit Singapore, ben zelf bezig met de Nederland dus iets dichter bij huis zal ik maar zeggen. :P
 
Hoi Wiggie,

Het is me nu helemaal duidelijk :D . Het lijkt me inderdaad een goed idee om G4 te gebruiken. Ik was eigenlijk van plan om epoxy te gebruiken, maar dit lijkt me beter.

Is G4 gewoon bij de "doe het zelf" winkel te krijgen of moet je daarvoor naar een speciaalzaak?

Groetjes Danny.
 
G4 is beschikbaar bij elke Polyestermateriaalverkoper , het is gemaakt door "Vosschemie" en kost ongeveer 15€ de fles van 1 liter.

Het is vloeibaar als water , je mag wel na het gebruik je borstel in de vuilbak smijten , het is niet proper te krijgen , tenzij je "Acetone" ( ken niet goed het woord in het nederlands ) gebruikt , en dan nog...

Ik specialiseer mij meer in het bouwen van stoomschepen met geklonken rompen , ik gebruik daarvoor bristol karton voor de platen , die ik nadien bedek met G4 , niet kapot te krijgen

Er is een verschil tussen G4 en G8 , G4 is een polyurethane hars terwijl G8 is een vernis , ik denk dat G4 meer geschikt is voor onze hobby

G4 is ook geschikt voor een erste laag aan een houten voorwerp , vooraleer men het lamineert met polyester hars en glasvezel...

Daarom mijn raad om de latten aan mekaar te plakken , zo heb je geen glasvezel nodig , G4 is meer dan voldoende , van binnen en van buiten uit

Voor de beplanking gebruik ik nietjes , ik niet de lat tegen elke spant , heel gemakkelijk af te krijgen eens alles droog is , het laat je toe om een tiental latten aan te brengen aan elke kant van je romp , vooraleer je van moe wordt en een dutje wil gaan doen.
De latten zijn wel een beetje beschadigd , maar het is niet zo erg...
 
je mag wel na het gebruik je borstel in de vuilbak smijten , het is niet proper te krijgen , tenzij je "Acetone" ( ken niet goed het woord in het nederlands ) gebruikt , en dan nog...

Thinner is ook een alternatief, je kan daar de kwast in bewaren, voor de lagen onderling, helemaal schoon krijg je het er niet mee maar het scheelt in ieder geval veel kwasten kopen. :lol:
 
hallo



ik gebruik ook die polyerethane lijm
smerig spul
je ziet meteen wie een romp aan het bouwen is kijk naar zijn handen die zijn altijd zwart
met of zonder handschoenen
maar zoals gezegd niet te vergelijken met iederander soort lijm
bere sterk spul
als het lost dan is niet de lijm maar de plank stuk
triplex is heel goed te gebruiken en die G4 is uitstekend
eerst G4 en je kunt daarna nog polyester zetten en plamuren .
of aleen plamuren
wel een water bestendige plamuur gebruiken

met die G4 kun je ook je boven bouw aflakken voor het verven dan is die meteen ook water vast
als je G4 wilt schuren amaj haal maar dikke pakken schuurpapier want het is verdomd hard

daar krijg je spieren van ;-)

sportieve groeten raf
 
Hoi Laurent, Wiggie en Raf,

Bedankt voor jullie reactie's het is me nu echt helemaal duidelijk. Het gaat een houten romp worden die met behulp van polyuretane lijm ik elkaar geplakt wordt en daarna wordt voorzien van een laag (of meer) G4 :D .

Als het zover is zal ik natuurlijk foto's plaatsen, maar dat kan nog even duren. Eerst ga ik mijn Amsterdam helemaal afmaken, want de laatste onderdelen komen binnenkort binnen.

Groetjes Danny.
 
hallo


Een klein vraagje
Waarom willen jullie een schip AFMAKEN :?: :?:
dat schip heeft toch niets misdaan om afgemaakt te worden .
je kan het niet eens af maken want het leeft niet.
alleen een levend wezen kun je afmaken.
een schip is geen levend wezen dus ??????????

je zou het beter AFWERKEN dan komt het ooit eens tot voltooing.:-)



sportieve groeten Raf.
 
Hoi Raf,

Een schip afmaken kun je inderdaad op twee verschillende manieren lezen, maar een schip afwerken is ook weer een beetje dubbelzinnig :? .

Zullen we het dan maar houden op het schip verder voltooien :) ?

Groetjes Danny.
 
Hoi Allemaal,

Even wat rechtzetten, in één van mijn eerdere berichten schreef ik;

Daar komt nog bovenop dat de spanten in de tekeningen van het NVM niet helemaal kloppen. De spanten zijn namelijk niet symetrisch.

Daar moet ik nu even op terugkomen, de tekeningen kloppen inderdaad niet helemaal, maar dit is niet de schuld van het NVM. De werftekeningen die ik bij het Nationaal Sleepvaart museum heb besteld vertonen namelijk precies dezelfde afwijking. De maker van de tekeningen van het NVM is dus waarschijnlijk ook uitgegaan van diezelfde tekeningen. Ik denk dus dat er ergens iets met kopieëren is fout gegaan (ik kan me niet voorstellen dat de romp van de echte Smit(wijs) London, Rotterdam en Singapore ook deze afwijking hebben).

Deze afwijking komt omdat de middellijn van de spanten niet zuiver recht loopt (er zit een bocht in), dus ik denk dat tijdens het kopieëren (waar dan ook) de tekeningen niet helemaal netjes onder het kopieerapparaat hebben gelegen en deze tekeningen hebben zich vervolgens verder verspreid en zijn bij de maker van de tekeningen van het NVM en bij het sleepvaartmuseum terecht gekomen.

Maar goed, met deze tekeningen kun je prima een model maken van de slepers, zolang je maar rekening houdt met de afwijking.

Groetjes Danny.
 
Back
Top