Bouwverslag viskotter TX3

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door SMARFF, 13 sep 2019.

 1. SMARFF

  SMARFF

  Lid geworden:
  26 apr 2010
  Berichten:
  3
  Goedenavond,

  Thuis hadden we altijd een varende kotter die mijn vader zelf gebouwd had. Waar we zo nu en dan mee gingen vissen.

  Dat vond ik zo'n gaaf ding dat ik zelf ook wel zoiets wilde hebben. Een hele tijd heeft het idee in mijn hoofd gezeten om zelf om een kotter te bouwen maar de kennis en vrijgemaakte tijd ontbrak eraan.

  Na verschillende verslagen en fora te hebben doorgelezen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik juni dit jaar gaan bouwen.

  Ik wilde graag zelf een romp bouwen (leek me een uitdaging) en dat viel me nog niet tegen (op het moment van schrijven weet ik nog niet of ie waterdicht is). En de schaal waarop ik bouw is 1:50. Dat heeft puur met beschikbare ruimte thuis te maken.

  Hieronder staan alvast de eerste foto's en ik zal proberen regelmatig nieuwe te plaatsen, het gaat niet snel maar ik moet me eerst even inlezen voor ik aan een nieuw onderdeel begin.

  Ik hoop dat jullie in de reacties kritisch zijn maar bereid om tips te geven bij mijn eerste bouwproject.

   
  Marco_Polo, RoeBuilds, Bert V en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. modelvisserij.nl

  modelvisserij.nl

  Lid geworden:
  25 dec 2011
  Berichten:
  13
  Succes smarff.
   
  SMARFF vindt dit leuk.
 3. Kees de Mol

  Kees de Mol

  Lid geworden:
  20 aug 2007
  Berichten:
  742
  Locatie:
  Rijnsburg (ZH)
  Succes. Ik heb hetzelfde model gemaakt maar dan de KW88 (voorheen UK153) Ik heb er drie gemaakt in de schaal 1-50 als statisch model
   
  SMARFF vindt dit leuk.
 4. Macrabbit

  Macrabbit

  Lid geworden:
  16 mei 2010
  Berichten:
  1.805
  Locatie:
  Julianadorp
  Ziet er strak uit Smarff. Je hebt het over waterdicht dus ik neem aan dat je haar RC gaat maken. Gezien de bouw van je romp zou ik je aanraden om de binnenkant, nu kun je er nog goed bij, een aantal malen met G4 te behandelen. De buitenkant zou ik afwerken met epoxy en keeperdoek. Enerzijds voor het waterdicht maken, anderzijds voor de sterkte. Verder zie ik dat je wel hele dikke spanten hebt gemonteerd. Omdat je in de romp nogal wat apparatuur kwijt moet zou dit wel eens een probleem kunnen geven. Mijn rompen zijn allemaal gemaakt van Epoxy met keeperdoek. Datgene wat jij nu gemaakt heb, gebruik ik dan als "plug". Ik bekleed dus de plug met diverse lagen epoxy met keeperweefsel. Na het uitharden verwijder ik de complete plug. Op die manier houd je een mooie strakke romp over die binnenin helemaal leeg is. Bij mijn bouwsels is dit te bekijken. Ook zijn er meerdere op het forum die een romp op deze manier maken. In ieder geval veel succes met de bouw van je kotter.
   
  SMARFF vindt dit leuk.
 5. SMARFF

  SMARFF

  Lid geworden:
  26 apr 2010
  Berichten:
  3
  Bedankt voor je tips en advies macrabbit, de buitenkant heeft inderdaad inmiddels een paar lagen keeperdoek en epoxy gekregen.

  De binnenkant is nog niet behandeld en de spanten staan nog op de nominatie om eruit gesloopt te worden. Gaandeweg ben ik er al achter gekomen dat t allemaal niet zo lomp hoeft te zijn om ook degelijk te zijn.

  Groet, Mark
   
 6. Marc w

  Marc w

  Lid geworden:
  10 feb 2013
  Berichten:
  1.558
  Locatie:
  Turnhout belgie
  Mooi rompje , en voor het eerste zeker een proficiat waard.
  Zoals Sjoerd reeds aanhaalde zijn je spanten misschien wat aan de zware kant maar dat kan je best nog oplossen.
  Als je ze er uit gaat slopen, zou ik er gewoon overal 1 tussen uit halen en de andere helft met een dremel en schuurtolletje wat dunner maken.
   

Deel Deze Pagina