Bulb/Kiel Lengte

  • Topicstarter Topicstarter Stijnzeil
  • Startdatum Startdatum
S

Stijnzeil

Guest
Beste iedereen,

Ik en een vriend van mij zijn bezig een radiografischbestuurbare zeilboot voor ons PWS te maken. Wij vroegen ons echter af wat een goede verhouding is tussen het gewicht van de bulb en het gewicht van de boot, same goes voor de kiellengte en die van boot etc. Wij hebben al wat research gedaan maar dit gaat helaas vaak over 'echte' zeilboten en die verhoudingen gaan in onze ogen niet meer op bij RC-bootjes. Ook willen wij weten wat goede maten zijn voor zeilen van een modelbouw zeilboot. Indien jullie het niet weten, weten jullie iemand dit dit misschien wel weet?

Met vriendelijke groet,

Stijn Roorda & A. Tanis
 
Met de hoeveelheid informatie die jullie geven, kan niemand jullie helpen. Alles hangt volledig af van de grootte van het model, het type romp, het type tuigage.... is het een klassiek jacht, een moderne racer,.....

Algemeen kan je stellen, dat elke boot een bepaald gewicht nodig heeft om op zijn goede waterlijn te liggen. Dat gewicht heb je zowieso nodig. Beste is dan om je boot zelf zo licht mogelijk te bouwen, zodat je het extra gewicht allemaal in de kiel/bulb kan steken.
Kiellengte is ook weer afhankelijk.... hoe langer de kiel, hoe minder gewicht je nodig hebt in je bulb. Maar een langere kiel is ook niet altijd goed, omdat dit ook de vaareigenschappen beinvloed. Dus dat is wat afwegen/experimenteren....

En voor de zeilen... tja wat zijn goede maten, dat hangt ook weer af van je boot. Een moderne racer met een lichte romp en grote bulb zal meer zeil kunnen voeren dan een klassiek jacht met korte vinkiel.

Dus als jullie wat meer specifiek kunnen zijn over het model dat jullie willen bouwen, dan zal er vast wel beter advies gegeven worden ;)
 
Beste STIJNZEIL,

Dat verhoudingen tussen een zeilboot en een schaalmodel niet kloppen komt door kwadraat en derdemachts regel. Wanneer men de verhoudingen verdubbeld is de stabiliteit X 8 en zeiloppervlak X 4 . Door deze regel zal een zuiver schaalmodel veel te veel zeil hebben om nog met meer dan windkracht 2 BF te kunnen zeilen. Als je mijn weblog bekijkt heb je een basis vaar nog tot 4 BF . Bulb moet zo zwaar mogelijk zijn ,dus zo licht mogelijk bouwen. Ge kunt ook de verschillende eenheids klassen eens bekijken kunt ge je een idee vormen. Nog iets over diepte kiel hoe dieper ,hoe meer stabiliteit MAAR !!! wanneer te diep heeft het model de neiging zijn boeg onder water te drukken ,dat gebeurt ook bij sommige extreme eenheids klassen deze hebben dan ook 3 afmetingen van mast en tuigage om deze aan de windomstandigheden aan te passen. Bij de bouw speeld ook het buget een rol:confused:

ISOLA2
 
Wij vinden onze boos vrij licht. Wij hebben hem gemaakt van polyester en de mast van carbon, de kiel en het roer zijn van hout en het enige wat echt gewicht heeft is de elektronica (2 cervos, batterijen etc). Ik zal later deze dag iets meer info geven over de afmetingen van de boot. Wij hebben een redelijk lange kiel gemaakt en we wouden onze bulb nu ongeveer 500g maken.
Groeten,

STijn
 
Hoi Stijn,
Dat is nog geen informatie waar we iets mee kunnen!! Als je serieus advies wil zal je toch wat maten moeten opgeven en misschien wat foto's toevoegen!!

Gr Remco
 
Foto's en maten

L.S.

Hieronder hebben we enkele foto's geplaatst van de boot. Het ontwerp hebben we ontleend aan een database van delftship: Delftship Site - Designs Om dit ontwerp te bekijken kan eerst gratis het programma worden gedownload. De bootlengte in het programma is 15 meter, wij hebben hier een model van gemaakt met een lengte van 0.5 meter.
Gegevens van de boot:

Lengte: 0.50 m
Breedte max: 14.0 cm

Foto's:

431930445_5_4ybr.jpeg


431931225_5_Am0S.jpeg


431931807_5_jBmm.jpeg


Gr.,

Stijn en Arthur
 
beste pompebled,

wij hebben dit al vele malen gedaan. enkele stukken van het beslag komen ook direct uit de shop voor micro magic. Het verschil is echter dat onze romp veel degelijker is (sterker) en een andere vorm heeft. Daarnaast moeten wij voor het praktische deel van deze schoolopdracht kunnen verantwoorden waarom wij zus en zo doen. Alleen namaken levert niets op.

Groeten,
Stijn en Arthur
 
Hallo Stijn en Arthur,

Zoals hoger in deze thread al is gezegd, moet het gewicht van de bulb en de lengte van de kiel in evenwicht zijn met de rest van het ontwerp.
Je zegt nu, dat jullie romp veel degelijker/sterker is dan de ABS romp van de MM.

Eigenlijk zou 'ie dan lichter gebouwd moeten zijn, vooropgesteld, dat je in epoxy/glas hebt gewerkt; dat heeft namelijk bij dezelfde materiaaldikte een aanzienlijk hogere sterkte en stijfheid dan ABS.

Als jullie de romp nu dikker en zwaarder hebben uitgevoerd, gaat dat ten koste van het zeildragend vermogen en/óf de boot zal dieper steken door de benodigde diepe kiel, of minder diepgang hebben (korte kiel), maar een zwaardere bulb nodig hebben, om overeind te blijven.
Met een kiel en bulb, zoals de MM, zal jullie boot zeker zeilen, alleen ligt 'ie onnodig diep door de zware romp.

Als je voor de praktische kant van jullie opdracht geen empirische oplossing mogen aandragen (trial & error, gewoon proberen wat werkt) moet je hydrodynamica gaan studeren.

Groeten, Jan.
 
Graag zouden wij informatie ontvangen over verhoudingen mbt tuigage. Onze boot is NIET dezelfde als een micromagic. Hij is even lang, maar de breedte max. bedraagt 14 cm. De waterlijn etc. is hierdoor anders. Daarnaast is ook de rompvorm anders, zoals te zien is in het ontwerp dat hieronder gepost is.

Groeten,

Arthur
 
ik geloof dat het onderwaterschip (inclusief kiel en roer) een 6 keer kleinere oppervlakte had dan het oppervlak van de zeilen. En dan het lateraal punt 6-11 % voor je zeilpunt.
 
Back
Top