Die krullen zijn ideaal om je BBQ aan te steken. Nu misschien beter je open haard. 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Inmiddels aangeschaft. Ben benieuwd. Best spannend. Je kunt het maar één keer verknallenMet een David schaafje gaat het gemakkelijk en snel.
![]()
Hugo
Haha, ik dacht hetzelfde. Hé handig voor de houtkachel!Die krullen zijn ideaal om je BBQ aan te steken. Nu misschien beter je open haard.![]()
Keeeeeuuuuurig! Jaja... balsastof tot nadenken
Romp niet uit een plank, maar uit twee? Dan de planken kops met een V-inkeping... of gewoon een schuine kopse velijming. Kops rechtoe, recht aan aansluiten heet minder sterk te zijn.
Bij het bouwen van de romp... de nerf... flanken in de lengte richting. Bodem en bovendek, in de breedte. Dat geeft de grootste stijfheid. Net als bij de webbing in je vleugel eigenlijk.
Even een plaatje van de Svenson Westerly als voorbeeld...
Nog gebouwd op m'n 14e of 15e... Hoei, da's heel ver terug hoor! Staat nog even mooi bij op zolder.
Bekijk bijlage 184240
Best handig om wat gewicht in de buurt te hebben tijdens de bouw van de romp. Om te stutten.
Als die gewichten mooi haaks staan, zoals oude model-lood-accu's, kan je er langs ook de romp mooi haaks bouwen. Blijft de bende mooi op positie gefixt.
Wat winkelhaken van de bouwmarkt zijn ook zeer handig. Kan je alles prachtig mooi recht stellen op de bouwplank...
dank voor de tips. Met dat plakband ga ik zeker doen. Heb op mijn werk al wat stalen strippen en gewichten gevonden. De vleugel krijgt een triplex verbinding. Staat op tekening. Als dat vast zit zal ik kijken of versteviging nodig is. Ik meld me nog voor de romp, want is me nog niet helemaal duidelijk. Maar eerst nog effe schuren aan de vleugels. Stof stofHeel goed!
De plankjes verlijm je tot grote plaat die past op de af te dichten delen...
Snijdt de stukken die je nodig hebt, met de nerf net zo dwars als op de westerly, dus alles plankjes zij aan zij, de nerven dus parallel. De stukken balsa tape je goed sluitend aan elkaar met blauwe Tesa schilderstape. Door de tape heb je als het ware een tapescharnier gekregen. Klapt het open, verdeel je een weinige hoeveelheid witte houtlijm tussen, klapt het scharnier dicht het laat dat geruime tijd drogen met wat massa er op, het mooi vlak blijft, tot het fix is.En heb je zo je plankje compleet om in te dekken. Neem de maat wat ruimer, de rest gaat met de schuurlat na verlijming.
Met CA kan het ook, maar dan moet je heel snel werken, en gaat het niet altijd even lekker, is alles verlijmd -je tengels meestal-, behave het balsa. Kan ook met PU bruislijm, maar dat schuimt alles weer vast aan je werkblad en alle kanten uit. Een plastic vuilniszak werkt dan wel... of een stuk bakpapier dat gewaxed is.
Met de witte vinyl houtlijm, waterbasis, droogt het mooi in en zit het tevens goed gehecht... en watervast.
Overigens...balsa wordt zeer buigzaam als je het behandeld, dept met keuken-amonia. Zet in gewenst model, nachtje laten drogen... en het houdt z'n vorm vast. Kan je weer de meest mooie dingetjes mee bouwen...
Nog een ding... straks gaan de vleugelhelften tegen elkaar. Als de vleugel geen verbindende ligger geeft. Dan zal alleen de verlijming met epoxy niet sterk genoeg zijn. Een wikkel van glasdoek en epoxy heb je dan nodig om sterkte in te brengen. Het werkt als een mof.
Je hebt dan glasweefsel nodig, geen glasmat, wat je vaak bij de bouwmarkt ziet liggen.
Glasmat is verlijmde glasvezel waarbij die lijm alleen oplost in polyester. Polyester blijft overigens altijd pikkerig en plakkerig.
Met epoxy wordt glasweefsel gelamineerd. De epoxy lamineer je zeer, zeer spaarzaam. Glas geeft de sterkte, de epoxy dient voor de stabiele verlijming. Veel epoxy geeft veel gewicht, geen sterkte.
Bij dit soort groottes zou je ook kunnen werken met parketlak. Alleen zou ik dan met lak op solvent basis werken, zoiets als G4, daar het water in de watergedragen lakken je balsa krom kan doen trekken. Zorg dat bij het verlijmen de instelhoeken gelijk blijven, anders het je wharp in je vleugel, en dat vliegt voor geen meter.
Gr Bas
Beste Ferdy,
ik zie dat je uit Ede komt, ben je wel eens bij ons op de vereniging geweest (edese luchtvaart club)?
altijd handig om je bouwwerk tussendoor eens te laten controlleren
Groet, Dennis