Coroplast modellen?

Hoi Allemaal,

Na het gezoek naar depron heb ik mischien een redder in nood gevonden. Iemand in een ander topic wees me erop dat er nog een alternatief was, namenlijk corroplast. Ik heb et spul een hele tijd geleden eens bij de gamma zien liggen, maar toen was ik nog niet met modelbouw bezig. Dus als et goed is kan ik prima aan dat spul komen. Dus nu ben ik opzoek naar de mogenlijkheden van coroplast.

Ik heb even een search gedaan, maar ik kwam alleen wat hele oude topics tegen waarvan alle gegeven links al dood waren, dus hoop ik meer succes te hebben met dit topicje.

Allereerst, even wat vragen over het materiaal zelf. Weet er iemand toevallig iemand wat zoiets kost? Scheeld mij weer n rit naar de bouwmarkt. ;) En hoe slagvast is het? Knapt et uit elkaar als plexiglas? Kun je er goed op spuiten? Het leek me namenlijk wel leuk om er een kleurtje op te zetten (ik neem aan dat et spul alleen transparant tekoop is?).

Verder heb ik natuurlijk plannen nodig. :) Ik heb er tot nu toe 2 kunnen vinden. De mugi, een leuke phibros achtige delta die bijzondere nightflight mogenlijkheden bied. En de Gnat, waarvan ik nog niet weet of et naar electro te verbouwen is, want het is eigenlijk een brandstof combat model.

Wie weet er nog een leuk model? Alvast Bedankt. :P
 
coroplast is er in meerdere kleuren, veel zie je groen en wit en transparant.
het "vouwt" om als je een klapper maakt en dan is het de stevigheid kwijt.

madeel vind ik dat het behoorlijk zwaar is, daardoor vliegen de modellen wat harder, maar heb je ook meer motorisering nodig om het te laten vliegen.

spuiten gaat wel.
 
het is in verschillende kleuren te krijgen, en kan goed geverfd worden, ook in de dikte van 3,en 6 mm.vroeger heb ik nog een bouwdoos gehad (Amerikaans, MAAR HET MERK ONTSNAPT ME NU.
 
Coroplast of in Belgie ook BIPLEX genoemd, gebruikt voor onder de dakpannen bij nieuwbouw.
Ik ben het gaan kopen bij Albintra, zitten net achter de hoek van mijn werk. Het is 3 mm dik en wit, er is nu ook nieuwe biplex die is grijs/zwart en geperforeerd :( dus ik weet niet wat invloed dat gaat hebben.

Het wordt ook gebruikt voor reklame borden die ze zo langs de weg zetten tussen twee palen.

Biplex verwerkt zeer goed, toen in de Mugi bouwde het koste mij meer tijd om het af te meten (ik moest em wat groter maken) dan het uiteindelijke snij en plakwerk.

Het is enorm stevig en licht van gewicht, je kan er alle kanten mee uit. Verlijmen is iets moeilijker, je moet met een klein vlammetje beide te kleven delen effe verwarmen zeg maar flamberen zodat de olie in de plastiek verdampt, dan is die klaar om te verlijmen.
Ik heb UHU POR lijm gebruikt, een nachtje laten drogen en dat zit echt goed vast.

In nederland is het vast ook te krijgen, de bouwmarkt of specialisten in isolatie materialen.

Prijs, wel eigelijk niet duur, denk dat het 2m50 lang was en een dikke meter breed, een heel gezooi om in de auto te krijgen. Vergeet geen cutter om ter plekke die plaat in twee of drie te doen, toen ik die in zijn geheel de auto in deed heb ik die moeten plooien, en het is niet fijn om te werken met een plooilijn achteraf in je model. Dus inkorten die hap en zien dat je het niet beschadigd.
Ik denk dat ik rond de 15 euro heb betaald voor zoon plaat.
Alternatief is gaan zoeken naar zoon reklame paneel, dat kan je ratten of vragen of ze het nietmeer hoeven.

De mugi zelf die ik heb gemaakt moet nog verfijnd worden, ailerons zijn te flexibel en moet ik verstevigen, probeer zeker de origineele mugi te bouwen ipv hem te upscalen. Foto volgt ...
 
Hier heb ik dat spul eens zien liggen, et was een transparant groen kleurtje, en al behoorlijk beschadigd. Ik hoop dat ze nu nieuwe hebben die niet al 10x zijn opgevouwen.

De prijs voor genoeg materiaal voor 5 mugi evo's is inderdaad totaal niet duur. Ongeveer 3 euro per vliegtuig. :) Hoeft ik me eindelijk eens niet druk te maken of er een gat in klapt. :P Mischien leuk voor combat. :P

De mugi Evo heb ik zitten bekijken, erg fraai en schoon model, zonder rare rommel buitenboord. :P Ik weet alleen 1 ding nog niet helemaal zeker. de 'score fold', moet ik de coroplast zegmaar half doorsnijden, en dan met de opengesneden kant naarBINNEN vouwen? Of juist open vouwen?

Ik heb nog wat Pacer Z-poxy (5min. Formule) liggen, kan ik em daarmee lijmen? Et opstoken van de lijmranden zal ik onthouden. :)

Ik vraag me ook af hoe et kan dat hun aanraden een S400 6v motor te gebruiken met 8cells NiMH of zelfs 3Cell Lipo! Dat kan die motor toch helemaal niet hebben? In mijn 750gr. Elebee flying wing in ieder geval niet..
 
scoring bedoelen ze, indrukken op de plooilijn aan de binnekant.
dus met zoon pizza roller die bot is, ik heb gewoon een metalen meetlat gebruikt, je drukt zachtjes in, zo plooit die makkelijk.

Epoxy, dat zal wel gaan. Als die dichtgeplooid is en de lijm zit eronder, zie dat je alles samenhoud met lijmklemmen op de rand van een tafel, aangeraden is een plankje te nemen en tussen de biplex en lijmklem te plaatsen. Dat verdeelt de aandruk kracht, daarna als droog is snij je met een scherpe cutter een mooi rechte achterkant af waar je de rolroeren op gaat bevestigen.

Mugi is echt simpel om te bouwen, als die gelijmd is werp hem maar eens door de kamer, die zweeft mooi naar de grond toe.
Ik denk zelfs dat je met biplex makkelijk zelf iets kan bedenken, zie dat je span een 60 a 80 cm is en je genoeg vleugel profiel hebt, ik denk dat alles zo wel zal vliegen, je kan ook de afmetingen en vorm afpikken van de picojet, of zo iets bouwen als de microjet. .... mogelijkheden genoeg. vliegt die niet => vuilbak
 
Indeuken? Maar je moet hem toch dwars op de "naaf" vouwen? Deukt dat dan zo gemakkelijk? Ik dacht dat het meer een soort harde policarbonaat plaat was dat bij verkeerd vouwen versplinterd? Is et dan eigenlijk gewoon n iets taaiere variant van et gewone boxkarton? Vreemd goedje. :P Ik zal eens kijken of ik morgen even de gamma kan plunderen. ;) Kan ik et goed snijden met een stanleymes? Ik heb gelukkig een flinke SUV waar ik zo n vierkante meter in kan schuiven, dus dat is hopelijk geen probleem. :)

Ik zit nog wel n beetje met de motor. Op mijn 750gram zware elebee van 120cm wingspan kan mijn 400 6v motortje met 8cellen totaal zijn werk niet doen. Kokend heet na 3 minuten gematigd gassen. Dus ik twijfel HEEL erg aan die 3cell lipo.

Ik heb nog wel ergens een stuk of 10 regenboog LEDjes liggen trouwens. :P En et printje om ze te laten faden is klein en licht. Past denk ik gemakkelijk. Dus ik denk dat ik dr nog hele leuke spielberg tafereeltjes mee kan uitspoken. :P

En hoe doe je de elevons eigenlijk? Gewoon een strip van 3mm op de 6mm dikke rand plakken met n stuk scharnier tape?
 
coroplast is redelijk soepel, ziet eruit als karton, heeft 'flutes' inwendige ribbeltjes die de twee delen aan elkaar bevestien.

Met een stanley mes of ne cheapo cutter kan je het zo snijden, voorzie wel een metalen lat om tegen te snijden en een stuk vloer of ondergrond waar je met die cutter in moogt gaan. Ik heb een stuk op mijn parket gedaan en die kras krijg ik er niet uit.

rolroeren, ik heb de mugi vergroot volgens de berekeningen, 3 mm zou zwaarder zijn dan die 2 mm plaat, ik heb alles berekend met als gevolg dat mijn rolroeren te slap zijn, ze plooien makkelijk, ben op de moment van dit schrijven een tweede biplex roer aan het uitsnijden en dat ga ik er tegen aan lijmen, zo is het dikker en minder buigzaam.

Algemeen denk ik niet dat het echt nodig is om de mugi groter te maken dan het origineel. De biplex 3 mm woog zelfs minder dan de originele 2 mm die de mugi gebruikt.

een speed 400 7.2V ga ik monteren met lithium ion cellen, die zijn wat zwaarder, bij mijn eerste test had ik een lipo erin en die woog te weinig, kreeg het toen niet goed. Nu wat meer vlieg en bouw ervaring probeer ik gewoon opnieuw. En er gaat een gunter push on propje op.
 
7.2 V op 12V lipo, niet zo snel als op 6 V, dat sneuvelt op 3 a 4 vluchten.
en als die nu sneuvelt op de mugi, tja who cares, die biplex is erg sterk.
er worden zelfs gigantische brandstofkisten mee gemaakt. bye bye balsa.


de rolroeren zet ik met tape vast, zo van die tape met vezeldraad in.
gebruik ik ook op de easystar mee aan elkaar te houden. Ook perfect om de onderkant van een buiklander mee te verstevigen, bv picojet, easystar, space scooter. Zo blijft het ook schoon, gras gaat niet goed af op die tape.
 
Dat nylon fillament heb ik ook overal op zitten, geniaal spul. :P

Maar een 3mm dikke elevon, op een stuk van 6mm dik. Zie je het probleem? :P Gaat dat zomaar?

En die motor, als ik een rechthoekje uit die "spine" snijd, en er een soort balsa houten "L" in plak, daar die outrunner op schroef, en dan met coroplast een soort 3hoek dakje erop lijm voor et zicht, gaat dat werken denk je?

OR2.jpg

OR1.jpg


Of gaat zoiets een lelijke up thrust opleveren omdat et zo schuin oploopt?
 
Dat dakje is mooi, kan prima met de biplex.
net nog opgemerkt met cyano valt niet te kleven op die plastic, de HUH POR lijm is de beste. Patex werkt ook niet.
 
Ja heel die setup zit goed, het is modelbouw knutselen.
tieraps zijn ook handig, daar zitten de servo's mee vast.
 
HUH POR. :P Wat een naam. Koop je dat bij de gamma ook, of is et spul van de modelshop?

En hoe ga jij een buitenloper monteren met tiewraps? ;)
 
UHU lijm bij de modelbouw shop.

Tiewraps hmm, dat motor balsaplankje lijmen met cyano, schuur voor de zekerheid de plastic wat op zodat het grof is, dan effe vlammen (niet verbranden) en dan kicker en cyano.

Ik heb mijn motor houder met cyano gelijmt, dat is een PE schuim stukje.

zal ne keer foto's maken.
 
Ben benieuwd, Artie. Is jouw mount ook bedoeld voor Outrunners?

Die motor die ik liet zien haalt 600gram thrust met 13A current. Weet iemand of die ook genoeg pitch speed kan ophoesten voor n lekkere snelheid?

Ik moet ook nog even uitzoeken hoe ik een outrunner moet laten lopen als pusher. :P Kan dat zomaar?
 
600 gram bij 13 ampere, als dat op 12 V loopt een ruwe 150W is goed.

pusher, 2 polen opdraaien van de motor en dan draait die andersom, bv midden met een zijkant, 1 pool laten zitten, vergeet je prop ook niet om te draaien.

Typhoon zou last hebben met pushen... ergens gelezen in het forum.
 
oei, goed dat je et zegt dan. Hier zijn wat specs van et motortje: http://www.balsapr.com/catalog/motors/BPBrushlessView.asp?ProductId=U422859

Kun je daaruit zien offie kan pushen? (mechanish bedoel ik) En welk draadje ik omdraai moet niks uitmaken dan? Dus bijvoorbeeld de 2 buitenste omdraaien is etzelfde? Maf spul zeg. :) Met brushed is et een no-brainer.

Snelheid maak ik me ook n beetje zorgen om. Die motor haalt nu wel een dikke thrust met dat propellortje, maar als de mugi dr gewoon op stalld heb je nog niks. ;)
 
gewoon een van de twee omdraaien.
neem een buitenste en een middenste, heb ik zo gedaan en dat werkte.
 
Back
Top