Hee eigenwijz,
Toch niet zo eigenwijs. mooi nieuw draadje gestart ...
De lift/weerstandspolaire zet in één grafiek de lift (op de y-as) uit tegen de weerstand (op de x-as).
De weergegeven waardes zijn zgn. dimensieloze waardes.
1 kg, 2,3 m2, 5,11 Newton, 220 Volt zijn waarden (1 / 2,3 / 5,11 / 220) met een dimensie (kg / m2 / Newton / Volt). Die lift- en weeerstandsgetallen zonder dimensie zijn dus een soort verhoudingsgetallen. Ze krijgen hun dimensie pas als de rest bekend is (vleugelgrootte, vliegsnelheid, ..)
Het liftgetal wordt veelal geschreven als
Cl (Clift, NL, Engels), Ca (Cauftrieb, Duits).
Het weerstandsgetal als
Cw (Cweerstand, NL resp. Cwiederstand, Duits), Cd (Cdrag, Engels).
De polaire beschrijft altijd de situatie voor één Reynoldsgetal.
Zoals al uit het verhaal over het Reynoldsgetal duidelijk is geworden is dat getal (min of meer) een constante (70.000) vermenigvuldigd met de snelheid (in m/s) en de koorde (in mm).
We noemen dit de statische polaire.
Eigenlijk is dat niet praktisch, wij zijn meer geïnteresseerd in de dynamische polaire (komt verderop), maar dit komt vanuit de windtunnel waarbij men een proefstuk (1 vaststaande koorde) in een konstante luchtstroom (één snelheid) meet. Re-getal is dan dus konstant, en men meet voor de verschillende aanvalshoeken de lift en de weerstand van dat profiel. Eigenlijk is de polaire twee grafieken ineen geschoven. Nl. de lift/aanvalshoek en de weerstand/aanvalshoek.
Je kunt dus aan een polaire zien hoe de lift en de weerstand zich tov. elkaar gedragen. En dat is interessant. Heeft een profiel een hoog of minder hoog maximale Cl, Hoe verloopt de weerstand. Is die erg laag bij kleine Cl's (vliegt dus efficient hard), hoe is die bij negatieve Cl's (op z'n kop vliegen), etc. etc.
Je kunt er het kritisch Reynoldsgetal uit afschatten ....
Kortom heel veel dus.
Nog even over de dynamische polaire.
Als ik met mijn zwever langzaam vlieg met een heel hoge Cl, vlieg ik met een klein Reynoldsgetal. Naarmate ik harder ga vliegen (kleinere Cl = kleinere aanvalshoek) neemt het Re-getal toe. De dynamische polaire loopt dus door al die statische polaires heen!
Omdat elke vleugel anders is (qua koordeverdeling en spanwijdte) en elke romp anders is, is de vliegsnelheid (en de verandering van vliegsnelheid) bij verschillende aanvalshoeken anders, en dus het Re-getal. Ergo, een dynamische polaire is vliegtuig-specifiek. Het heeft geen zin om die te publiceren, want alleen geldig voor 'mijn' kist. De statische polaire daarentegen is alleen afhankelijk van het profiel, en daardoor wel voor velen bruikbaar.
Dirk.
N.B.
Uit jouw grafiek:
"beta = 9,13d" betekent de welving van het profiel in %.
"
Cm0" (cee-emm-nul) = is het (draai)moment van het profiel bij nul-lift.