Digitale en analoge servo's samen gebruiken

Discussie in 'Algemeen modelvliegen' gestart door helmond, 12 mrt 2017.

  1. helmond

    helmond

    Lid geworden:
    18 sep 2011
    Berichten:
    27
    Geeft het problemen als je digitale en analoge servo's in een vliegtuig plaatst.
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.132
    Locatie:
    Woerden
    Normaal gesproken nee. Het enige is dat je alleen met een frame rate van rond de 20msec (50Hz) kunt werken. De meeste digitale servo's kunnen ook met frame rates van 10msec (100Hz) werken. Sommige kunnen zelfs nog sneller. Daar kunnen analoge servo's absoluut niet tegen. Probeer het dus ook niet want je kan je servo's er mee opblazen!
    Een ander puntje van aandacht is dat digitale servo's meestal meer stroom nodig hebben. Zorg er dus voor dat je BEC of ontvanger accu die stroom probleemloos kan leveren.
     
  3. Rick NL

    Rick NL The First Aviators

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    3.400
    Locatie:
    Gouda
    Geen probleem.
    Als je een moderne RC hebt die kan kiezen tussen een hoge en lage 'frame rate' moet je er op letten dat je ivm de analoge servo's voor de lage frame rate kiest.
    De frame rate is de herhaal frequentie van de pulsen die de zender naar de ontvanger stuurt. Voor analoge servo's mag dit niet meer zijn dan zo'n 45 à 55 x per seconde, wat neer komt op een herhaal tijd van 22 à 18 msec. Moderne systemen kunnen worden ingesteld op kortere herhaaltijden die je alleen met digitale servo's kan gebruiken. Veel analoge servo's kunnen kapot gaan van een te hoge herhaal frequentie.

    PS: Ernst was blijkbaar al eerder klaar met typen :bye:
     
  4. onno10

    onno10 The First Aviators

    Lid geworden:
    28 sep 2013
    Berichten:
    2.008
    Locatie:
    Rosmalen
    Rick, voor de analoge servo's bedoel je denk ik de hoogste frame rate..
    B.v. in een Spektrum zender kan je kiezen voor 22ms of 11 sm.
    22 ms daar kan je analoge en digitale servo's meer aansturen. 11 ms is alleen voor digitale servo's.
     
  5. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.411
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    11 en 22ms is zijn (herhalings)tijden, geen rates. Een herhalingstijd van 11ms geeft een (herhalings)rate van 45frames per seconde, 11ms geeft een framerate van 90Hz.
     
    Laatst bewerkt: 12 mrt 2017
    onno10 vindt dit leuk.
  6. pieter M

    pieter M

    Lid geworden:
    7 sep 2014
    Berichten:
    269
    Locatie:
    Amstelveen
    Waar gaat dit over??: Behalve servo snelheid?

    Inputinputinput!!??
     
  7. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.411
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Laatst bewerkt: 13 mrt 2017
  8. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.695
    Locatie:
    Boskoop
    Het gaat niet over servo snelheid (in de zin van hoe snel beweegt die), maar over hoe vaak krijgt hij z'n stuurpuls.
     
  9. hobbyist

    hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    3.443
    Locatie:
    Noord Brabant
    Het gaat in ieder geval niet over servo snelheid.

    het gaat over de tijdsduur die minimaal tussen de informatie van de stelposities voor een servo hoort te zitten.
    De informatie van de stelpositie voor een servo, uitgedrukt in tijd, ligt tussen de 1 en 2 milliseconden.
    Een analoge servo werkt alleen goed, als er vanuit de ontvanger ongeveer 50 x per seconde de stelpositie naar de servo wordt gestuurd.
    1 seconde / 50 = 0,02 seconde

    Digitale servo's kunnen vaak overweg met de helft van de herhalingstijd of nog korter.

    Met analoge en digitale servo's gemengd, moet de herhalingstijd op zo'n 20 milliseconde staan.
     
  10. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.411
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Tijd wordt gemeten in seconden.
    Rate, of frequentie, in Hz. 1Hz = 1/s = één keer per seconde.
     
    Laatst bewerkt: 13 mrt 2017
  11. pieter M

    pieter M

    Lid geworden:
    7 sep 2014
    Berichten:
    269
    Locatie:
    Amstelveen
    Herhalings tijd moet op 20 mil/sec, kan/moet je dit dus kunnen beïnvloeden/afregelen?
     
  12. Rick NL

    Rick NL The First Aviators

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    3.400
    Locatie:
    Gouda
    Kijk de handleiding van je zender er op na.
    Bij veel merken kan je kiezen voor normale of korte herhaaltijd. Zo niet is en blijft het een normale tijd van rond de 20 msec. (milli seconde)
    Als je aangeeft welke zender je gebruikt kan het advies wat duidelijker zijn.
     
  13. helmond

    helmond

    Lid geworden:
    18 sep 2011
    Berichten:
    27
    Futaba t8fg super is de zender
     
  14. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.411
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    En wat zegt de handleiding over al of niet instelbaar zijn van de pulsherhalingstijd/framerate?
     
  15. Rick NL

    Rick NL The First Aviators

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    3.400
    Locatie:
    Gouda
    Op pagina 11 van de handleiding staat dat de R6208SB ontvanger een High Speed mode kent. De omschakeling gebeurt op de opntvanger die vanaf fabriek op normale mode staat. Als je wilt kan je de R6208SB omschakelen op high speed mode. In dat geval moet je op de kanalen 1 t/m 6 digitale servo's of een ESC gebruiken.
    Alle andere passende ontvangers hebben alleen een normale mode, dus geschikt voor analoge servo's.
    Alles te lezen in de handleiding van zender en de R6208SB ontvanger. Maar als je de achtergronden niet goed kent is het niet meteen duidelijk, dat snap ik.
     
  16. pieter M

    pieter M

    Lid geworden:
    7 sep 2014
    Berichten:
    269
    Locatie:
    Amstelveen
    T6J & T10J
     
  17. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.132
    Locatie:
    Woerden
    Dat was ik vergeten te melden. Er zijn merken waarbij je de frame-rate "in" de ontvanger kunt instellen. De zender kan dan op 20msec (normal) staan maar de servo's krijgen toch 10msec (high) of nog sneller.
     
  18. Banaanhangwagen

    Banaanhangwagen

    Lid geworden:
    8 mrt 2017
    Berichten:
    39
    Locatie:
    Area51
    Naar mijn mening wordt het iets te simpel gesteld hier. Er zijn ook analoge servo's die hoge pulserates wél kunnen hebben. Gemiddeld kun je er vanuit gaan van niet, maar dus ff goed de handleidingen controleren wat er in staat.

    De uitleg is wat vervuild omdat het ouderwetse systeem met een echte pulstrein, niet overal meer zo in gebruik is, maar voor een uitleg is het goed.

    Hoe weet een servo waar hij moet staan? De servo krijgt een puls, plat gezegd hij krijgt 0v, dan even een hoger voltage (3-5v) en dan weer 0v. Hij meet hoe lang hij dat hogere voltage krijgt (de pulsbreedte) en dát bepaalt de positie van de servo.

    Aan zender kant werd er vroeger een pulstrein gebouwd (tegenwoordig nog wel, afhankelijk van de zender). Je kreeg dan bv. 8 pulsen achter elkaar, 1 voor elk kanaal. De ontvanger scheidde dan de pulsen per kanaal.

    Dat geheel van alle kanalen bij elkaar (de pulstrein voor alle kanalen) wordt ook wel een 'frame' genoemd. De mate waarin die frames herhaald worden, de frame rate.

    Aan ontvangerkant heb je geen frames, althans, aan de uitgaande kant niet, allen pulsen. Een frame is een verzameling van pulsen achter elkaar.

    Aan ontvangerkant stel je dus niet de framerate in, maar de pulsrate. Hoe vaak wordt een puls herhaald.

    Nu wordt het wat lastiger, want het is afhankelijk van wat je ontvanger doet. Je hebt domme ontvangers, die domweg uit een frame de puls pakken en die doorzetten naar servo. Hierbij zal de framerate gelijk zijn aan de pulserate. Het kan echter ook zijn dat een ontvanger buffert, en dan hoeft de framerate niet de pulserate te zijn. Zo zou je tussen zender en ontvanger wél hoge framerates kunnen gebruiken, maar dan toch de 'ouderwets lage' pulserates aan servokant.

    Hierin kun je mixen en matchen. Dit is allemaal afhankelijk van welk merk en type ontvanger en servo je hebt.

    Zuiver zeggen 'digitaal kun je op high speed setten, analog niet', is te eenvoudig gesteld.
     
    Laatst bewerkt: 14 mrt 2017
  19. hobbyist

    hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    3.443
    Locatie:
    Noord Brabant
    Ik ben altijd wel geïnteresseerd in leuke dingetjes. Met welke merken of typen ontvangers kun je per servo aansluiting de pulsrate instellen?
     
  20. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.391
    Locatie:
    Maasland
    Bij Futaba zijn er enkele FASST-multi ontvangers, waarbij je de eerste zes kanalen op 'digitaal' kunt zetten. Bij andere merken kun je de herhalingstijd via de zender instellen, maar bij Futaba is dit bij de vlieg-zenders niet mogelijk.

    De T6J en T10J van Pieter M kunnen uitsluitend Futaba FHSS ontvangers aansturen, dus voor hem is dit niet van toepassing.

    De T8FG van de draadstarter kan naast FASST 7 ook FASST-multi ontvangers aansturen. Bij de FASST-multi ontvangers, die de voorziening 'digitaal' hebben zijn de eerste zes kanaalnummers oranje, de overige wit. Vanaf fabriek staan alle kanalen op de normale herhalingstijd en kun je dus digitale en analoge servo's door elkaar en op alle kanalen gebruiken. Als je recreatief modelvlieger bent is het raadzaam om deze instelling niet te veranderen. Dit voorkomt vergissingen en het verschil merk je toch niet bij het vliegen.

    Als je de eerste 6 kanalen wél op 'digital' zet staat er uitdrukkelijk bij 'digital servo's only'. Dit is niet voor niets. Analoge servo's zijn namelijk niet berekend op een veel kortere herhalingstijd dan zo'n 20 milliseconde. Hierin zit wel wat speling, maar dat moet niet te gek worden. Zo heeft bijvoorbeeld Graupner HoTT standaard een herhalingstijd van 17 ms en dat vinden alle servo's prima. Wordt die herhalingstijd echter nog korter, dan wordt een analoge servo heet, vaak bromt-ie dan ook en uiteindelijk gaat ie stuk.
     

Deel Deze Pagina