Dynamic Soaring

  • Topicstarter Topicstarter Bob
  • Startdatum Startdatum
B

Bob

Guest
Hallo allemaal,

zijn er al mensen op dit forum, die ervaring hebben met het zogenaamde Dynamic Soaring in Nederland? Misschien met EPP modellen, misschien andere (bijv. Cfk/Gfk) modellen?
Ben erg benieuwd naar goede lokaties, aangezien ik die zelf nog niet direkt in Nederland gevonden heb. Volgens mij moet de kustlijn zowiezo kunnen, maar die hebben we hier niet in Apeldoorn :( ... misschien een goede dijk of boomrij?


Groeten uit Apeldoorn,

Bob
 
Hallo daar.
Kijk even op de site van www.biggs.nl daar vindt je onder de rubriek foto & film een filmpje van de eerste vlucht van mijn ASH. Dat is puur dynamisch vliegen met een bak van 4.5m De duin is die van Domburg en niet eens een hoge. Maar als je onervaren bent is het toch beter een hogere te nemen. Minstens 6 m hoog. Bij een rechte windinval en ong 3à4bf haal je snel een meter of 12. Normaal 2 x de hoogte van de duin.
Bij een duin van 6m kan je enkel niet ver weg vliegen. Het dynamiche stuk is vrij smal. Bij hogere duinen, zoals zoutelanden kan je al snel spectaculaire hoogtes halen en zeer ver van de duin wegvliegen. Het vliegt aangenamer en veiliger. Later dit jaar komt er zeker een verslag over hellingvliegen op de BIGGS site te staan. Hou dus de site in je favorieten en kijk regelmatig of er updates zijn....
Hopenlijk heb je hier iets aan
Groeten Martin
 
martin zei:
Bij hogere duinen, zoals zoutelanden kan je al snel spectaculaire hoogtes halen en zeer ver van de duin wegvliegen. Het vliegt aangenamer en veiliger. Later dit jaar komt er zeker een verslag over hellingvliegen op de BIGGS site te staan. Hou dus de site in je favorieten en kijk regelmatig of er updates zijn....
wil je even melden als jullie weer naar zoutelanden gaan??

dat is hier namelijk dichtbij, en ik wil daar toch wel eens gaan kijken 8) En dan is het natuurlijk wel handig als er wat ervaren vliegers bij zijn :twisted:
 
Hoi Martin,

ik had net vanochtend die filmpjes van onder andere jou al bekeken... het is zeker wel dynamisch vliegen, maar niet het Dynamic Soaring (DS'en) zoals ik het bedoel.
Dat wat ik bedoel doe je ook aan de helling, maar dan eigenlijk aan de lee-zijde van de helling. Je vliegt dus omhoog op de hellingwind (zoals op jou filmpje Martin) en duikt erna achter de helling naar beneden. Nou is het de bedoeling om aan de lee-zijde cirkels te gaan draaien waarbij je bij het bovenste gedeelte van cirkel net weer boven de helling uit komt. Hierdoor krijg je een 'zet' in de goede richting en duik je des te harder weer de lee-zijde in! Door dit zo te herhalen zijn snelheden van tegen de 250km/h te behalen!! Je kunt je voorstellen dat je erg (torsie) stijve modellen nodig hebt om deze krachten te kunnen op te vangen.

De volgende links kunnen wat verduidelijking geven hoop ik:
- http://www.northcountyflyingmachines.com/videoclips.htm van allerlei met EPP modellen
- http://www.bolamoba.de/Produkte/DSDII.htm helemaal onderaan wat filmpjes.
- http://www.zanonia.de/dizzy.php een Gfk peil 'nurfluegel'

Dit kan dus ook aan de helling en dus ook in de duinen, maar niet overal, omdat je wel een soort scherpe overgang op de bovenkant kant van de helling nodig hebt voor een optimale aanblaas. Een ander goed voorbeeld is om te DS'en op een weiland (met uitgestrekt voorland en dus goede aanblaas) waar een hele dichte rij bomen staat. Je katapulteerd je model de lucht in, tot plus minus een metertje of 30-40, aan de 'lee-zijde' (dus achterzijde) van deze rij bomen. Ook nu kun je cirkels draaien en aan de bovenkant van de cirkel net boeven de bomenrij uitkomen, dan krijg je dezelfde energie als aan de helling.

Groet Bob
 
Bob zei:
Dat wat ik bedoel doe je ook aan de helling, maar dan eigenlijk aan de lee-zijde van de helling. Je vliegt dus omhoog op de hellingwind (zoals op jou filmpje Martin) en duikt erna achter de helling naar beneden. Nou is het de bedoeling om aan de lee-zijde cirkels te gaan draaien waarbij je bij het bovenste gedeelte van cirkel net weer boven de helling uit komt. Hierdoor krijg je een 'zet' in de goede richting en duik je des te harder weer de lee-zijde in! Door dit zo te herhalen zijn snelheden van tegen de 250km/h te behalen!! Je kunt je voorstellen dat je erg (torsie) stijve modellen nodig hebt om deze krachten te kunnen op te vangen.

dit doe ik ook wel eens, alleen dan niet expres, en kom ik ook niet meer boven die dijk uit :cry:
 
Ik heb weer iets bijgeleerd want die vorm van hellingen kende ik dus nog niet. Wij zijn altijd op onze hoede om niet toevallig achter de bovenrand van de helling te komen. Downwind en rolwinden zijn funest als de snelheid niet hoog genoeg ligt. Velen hebben op dergelijke wijze minder goede landingen gemaakt. En ja hoor...Als ik nog eens ga hellingen op Zoutelanden zal ik dat posten. Het ideale is een zw wind vanaf 4 bf. Wegens tijdgebrek ben ik nog niet gaan hellingen, maar het komend voorjaar zal ik dat zeker en vast weer doen.
Groeten....Martin
 
Meer filmpjes van Dynamic soaring
Zeer spectaculair
Radar snelheidsmetingen:
http://www.northcountyflyingmachines.com/images/Opus162.mpg
http://www.terrortoons.com/jan03ds1.mov rechts klikken om te downloaden (quicktime nodig) 280 km/h let op het geluid !

Het record staat op 186 mph, maar zal dit jaar ongetwijfeld verbeterd worden.
Wel een dure hobby:
Voor: http://www.mapleleafdesign.com/icon.html
Na: http://radiocarbonart.com/Pages/dsfestgallery.html
Let ook op de foto van de Jury in een stalen bunker!

Dit wil ik ook! ik heb dan ook de Bluto besteld:
http://www.northcountyflyingmachines.com/bluto.htm
Ik sta op de wachtlijst en hoop snel bericht krijgen !
Dit is het de snelste EPP-zwever die er is en bijna onverwoestbaar.
De Bluto in actie:
http://www.northcountyflyingmachines.com/images/56BlutoTooClose.mpg

Ondertussen oefen ik op CRRCsim zie ook: http://www.liftzone.com/articles/2003/jan/ds/ds.shtml.
Niet makkelijk!

Om ervaring op te doen met hellingzweven ga ik ook deze bestellen:
http://www.epp-fun.de/frame.htm?/weasel1.htm

Toch zal het nog wel even duren voor ik m'n eerste cirkeltjes draai. Maar als het lukt laat ik weten waar het kan.
 
ik woon in hellevoetsluis dat ligt aan het haringvliet en vlak bij de noordzee met duinen en dijken van ca 8 meter hoog is dit goed om met een klein helling zwevertje te vliegen zonder zweef ervaring?

greetz peter
 
Jawel hoor :D Gewoon een kleine Pibros delta nemen ofzo, of een Zagi achtige!

Maar deze thread gaat over een andere soort hellingzweven... ;) Het z.g. Dynamic soaring!

Groet Bob
 
Bob,

Denk je dat je bij de zeedijk dynamisch kunt zweven?
Als je hier ervaring mee hebt ga ik dit ook zekers eens proberen :P

Wouter
 
Hoi Wouter,

je kan zeker ook bij hellingen/dijken van 8-10m al DS'en ik heb er videomateriaal van gezien, weet helaas de URL nu even niet, maar ik zal eens kijken of ik dat kan achterhalen... Je kunt het namelijk ook achter een rij bomen, maar het beste dan wel een dijk met stijle flanken.

Groet Bob
 
Bob zei:
het beste dan wel een dijk met stijle flanken.
Welke stijl had je hier op het oog?
De oude monnikenstijl uit de 11e eeuw, de laat-renaissancestijl met kleine kiezeltjes naar italiaans voorbeeld of misschien de robuuste, naoorlogse Zeeuwse Deltastijl? :wink:
 
DS-en

Met zo'n kistje zou het op de zee-dijk moeten lukken...
Licht, sterk en ailerons... :twisted:
afb669.jpg


Volgens mij gaat het erom dat de "lee-zijde" van de helling zo steil
mogelijk is. De "voorkant" van de helling maakt niet zoveel uit, de rand
van vlak naar afgrond moet alleen goed scherp zijn, denk ik...

Dat is goed te zien bij dit filmpje:
http://www.northcountyflyingmachines.com/images/Opus162.mpg

maareh, wel "extreme" dat Dynamisch soaring... 8)

Groeten Wouter
 
Mooie DLG, maar ik ben bang dat je wel op moet passen dat die DLG vleugels waarschijnlijk niet stijf genoeg zijn voor DS'en al niet te spreken over de staartvlakken! En een geschikt DS Vliegtuig is meestal vrij zwaar uitgevoerd, ik heb een vliegende plank (klinkt langzaam maar is erg snel) de Bluto en die vlieg ik met een spanwijdte van 1,2m (met ballast) op bijna een kilo! En dan kun je met een relatief dun profiel de opgebouwde energie ook weer goed in hoogte omzetten. Tevens moeten daardoor ook 'relatief' zware servo's genomen worden. Ik weet niet wat jij op je rolroeren hebt, maar in die plank van mij zitten 3,0kg/cm servo's!
En om te beginnen zou ik liever een (onbreekbaar) EPP-modelletje nemen, de eerste paar keer duik je zeker weten met volle snelheid de achterkant van de dijk/duin in!

Groet Bob
 
Bob zei:
Mooie DLG, maar ik ben bang dat je wel op moet passen dat die DLG vleugels waarschijnlijk niet stijf genoeg zijn voor DS'en al niet te spreken over de staartvlakken!

Dit kistje is ook niet van mij hoor! :)
Maar ik wil wel zoiets gaan bouwen, inderdaad allemaal wat sterker.
Ik denk aan zoiets als een mini-ellipse:
afb670.gif


Bob, met wat voor windkracht kun je vliegen met die
plank van je? 10 en hoger :wink: ?

Groetjes
 
Hoi Wouter,

in die klasse heb je een hele hoop modellen die kunnen voldoen. mini-ellipse, micro-spark, fredy, focus, sambal, blade, mini-dragon, gilette, mini-pike, opusV noem de 1-2m klasse Gfk modellen maar op. Stuk voor stuk goed belastbaar!

De 48" Bluto vlieg ik al vanaf 3Bft. zonder balast maar hij komt pas echt los bij 5Bft. of meer :D

Groet Bob
 
Dynamic Soaring Friesuh Dijk'n Poging#1...

@BOB

Gister voor het eerst even DS geprobeerd op de Friesuh Dijk'n..
Ook al is het maar 1 rondje, het is een begin! :P

www.extremeflight.nl/images/hlghelling.avi

Het kistje is hier ook niet geschikt voor, geen ailerons en te licht
voor Dynamic Soaring (dus ook te weinig "doorzettingsvermogen"
zeg maar)

Maar goed, het begin is er en er is een andere kist in aanbouw... 8)

Ik hou je op de hoogte van toekomstige DS-pogingen. :roll:

Greetz Wouter
 
Back
Top