Een electro technische vraag over een powerstation

Bertus

Vriend van modelbouwforum.nl
Forum veteraan
Wat ik nu vraag weet ik dat het niet veilig is maar ik wil graag weten wat er gebeurd.
Ik weet als de stroom uitvalt de omvormers en zonnepanelen ook uitschakelen.
Stel ik doe de hoofdschakelaar uit.
Ik pak een power station plug daar een stekker in en zet aan de andere kant van het snoer ook een mannetje ( levensgevaarlijk maar het gaat mij er even over qat er gebeurd) en steek die in een stopcontact van mijn huis.
Maar ik steek ook een stekker in het stopcontact om het power station op te laden.
Dus enerzijds zet ik 230 volt op mijn huis zodat de zonnepanelen weer aan gaan.
Anderzijds steek ik de laadkabel in een stopcontact van het huis en in de oplaadpoort van het power station.
Heb ik nu overal weer stroom in huis zolang de voorraad strekt en de zonnepanelen genoeg leveren?
Als het al werkt wat gebeurd er als de accu vol is en de zonnepanelen meer stoom leveren dan ik gebruik?

Nee ik ben dit niet van plan maar ik wil gewoon weten wat er gebeurd.
Graag een goede uitleg.
 
Het is gevaarlijk zoals je al aangeeft maar er is een ander probleem. De "stroom" die je huis binnen komt is drie fase ~400V. Tussen elke fase en de nul staat ~230V. Als de installateur het goed heeft gedaan zijn de groepen in je huis verdeelt over de drie fases om te zorgen dat de belasting van alle fases ruwweg hetzelfde is.
Wanneer je jouw power station aansluit op "een" stopcontact zal dat op één van de fases zijn. De zonnepanelen zijn, mits goed aangelegd, aangesloten op de drie fases voordat die verdeelt worden over de diverse groepen in huis. De omvormers van de zonnepanelen krijgen dus de drie fase spanningen binnen van het net. De omvormers maken zelf ook een drie fase spanning die ze op "het net" schakelen om zo je huis van energie te voorzien.
Wanneer jij met je power station spanning op één fase zet zullen de omvormers dat niet als een net spanning herkennen en niet inschakelen. Volgens mij zal het dus niet werken.
 
Nee ik ben dit niet van plan maar ik wil gewoon weten wat er gebeurd.
Er van uitgaande dat je een 1 fase zonnepaneel inverter hebt en alles op dezelfde fase zit aangesloten.

Je wilt eigenlijk een soort van parallel bedrijf draaien.
Een powerstation is niet ontworpen om een spanning op de uitgang terug te ontvangen.
Dus het kan goed zijn dat zo'n apparaat in rook opgaat of in het gunstige geval uitschakelt.

Maar stel het apparaat blijft aan staan.
Zolang de zon schijnt wordt de accu opgeladen door de inverter van de zonnepanelen.
Schijnt de zon niet, dan zal de accu zijn eigen accu gaan opladen.

Schijnt de zon en je gebruikt minder vermogen dan dat er opgewekt wordt, stijgt de spanning in je huis installatie tot ver boven de 230V, bij 253 Volt schakelt de zonnepaneel inverter uit.

En even later weer in omdat na het uitschakelen de spanning meteen weer inzakt tot de nominale spanning die uit het powerstation komt.
Het is dan gewoon een kwestie van tijd met de knipperlicht spanning die op en neer zwalkt tussen de 230 en 253Volt tot aangesloten apparaten stuk gaan.

Ja een netspanning mag +/- 10% afwijken van de nominale spanning van 230Volt, maar daar zitten wel wat spelregels aan vast qua maximaal toelaatbare variatie in een tijdsbestek.

Qua veiligheid, je bent op zo'n moment je eigen energie leverancier (netbeheerder) de aardlekautomaten in de gewone installatie zullen niet werken ja het test knopje werkt wel, maar je hebt geen aarding vanuit de voedende kant.
Dus bij een echte aardfout blijft er gewoon prik op de installatie staan.

Nu kan dat ook niet zo heel veel kwaad maar dat maakt het ook meteen weer heel gevaarlijk.

Een zonnepaneel inverter, als ook een powerstation zijn van het type IT stelsel, zij leveren een zwevende spanning, daar zit geen aardpotentiaal in.

Nu is dat er wel aan te koppelen door bij het powerstation de 0 aan aarde te leggen.
Om een zogenaamde PEN leiding te creëren, om in de meterkast dat weer uit te splitsen naar een TN-SC stelsel, maar dan moet je wel gaan in voeden vanaf de zijde waar ook de netspanning binnen komt en dus niet via zo'n foute stekker.

Wil je veilig in voeden met zo'n foute stekker, heb je een ander soort beveiliging nodig.
Dat noemen we een isolatiebewaking met de parameter instelling, bij 1 fout uit.
Met zo'n beveiliging wordt continue de impedantie gemeten tussen de leidingen fase, 0 en aarde.
Maar dat is specialisten werk.
 
Laatst bewerkt:
Als ik het goed begrijp wil je een manier vinden om onafhankelijk van het net te draaien.

Zoals ik het zie, heb je daar een aparte inverter voor nodig die vanaf je accupakket een 3-fase op de kabel NA de openstaande hoofdschakelaar zet.
Ik heb namelijk zo het vermoeden dat het uitmaakt WAAR die spanning gepresenteerd wordt, want anders zou het systeem immers zichzelf al in standhouden omdat je panelen, accu's en inverters op dat moment al leveren aan je stopcontacten? De boel schakelt toch af, dus dat betekent dat het systeem niet reageert op de spanning die op de stopcontacten staat.
Er moet spanning en frequentie aanwezig zijn op de inkomende kabel om het systeem in te laten schakelen, spanning en frequentie op een willekeurig stopcontact zal ongetwijfeld spectaculaire effecten hebben, maar niet het gewenste effect.

Ik heb géén idee wat er gebeurt als je panelen meer leveren dan verbruikt wordt, maar ik heb zo het idee dat er eigenlijk gewoon helemaal niks gebeurt: Er gaat immers ook niks kapot als je die hoofdschakelaar uitzet? Alles valt dan stil, maar die panelen liggen nog steds voluit te bakken in de zon. Daar ontploft niks of wat dan ook.
Da's net zo iets als de waterkraan dicht draaien: De druk blijft op de leiding staan maar er gaat niks kapot.

Gewoon mijn boerenlogica niet gehinderd door enige feitelijke kennis van zaken.
 
Ik heb trouwens 1 fase hier in huis.
Nogmaals ik ben dit helemaal niet van plan maar omdat ik erg weinig verstand van elektra heb wil ik gewoon weten wat er gebeurd.
Het jojo-en kan ik begrijpen en de aarde nog niet helemaal zit de aarde voor de meterkast dan?
 
Ik heb trouwens 1 fase hier in huis.
Het schijnt nog voor te komen...
Als het goed is ligt de kabel er al wel (tenzij het een hééél oud huis is) en kun je vrij eenvoudig een 3-fasen aansluiting aavragen.

en de aarde nog niet helemaal zit de aarde voor de meterkast dan?
Het heeft te maken met of de stroombron aan aarde ligt of niet.
Simpelste manier om uit het leggen: Als je een accu neemt, dan heeft die twee polen. Geen van beide polen ligt aan aarde. Ongeacht wat de spanning van die accu is, zolang je maar EEN pool aanraakt, kun je geen schok krijgen: Er is geen gesloten stroomkring.
Leg je nu één van beide polen aan aarde, en je staat met je blote voetjes op een natte ondergrond, dan kun je opeens WEL een optater krijgen als je de niet aan aarde liggende pool aanraakt, want nu is er wel een stroomkring.

Bij het stroomnet zijn er drie fasen en een nulleider, en ligt de nulleider aan aarde. dat houdt in dat op de fasedraad een spanning staat ten opzichte van het nulpotentiaal van aarde... Raak je de nulleider in het stopcontact aan, gebeurt er niks, maar raak je de fasedraad aan, krijg je een opdonder.
Sluit je een defect apparaat aan op zo'n stopcontact, en dat apparaat is niet geaard, kun je een optater krijgen, omdat er spanning (t.o.v. aarde) op de behuizing kan staan. Is het apparaat geaard, dan vliegt de aardlekschakelaar er uit. Maar zelfs als de aardlekschakelaar niet tript, kun je van het aanraken van het apparaat geen optater krijgen, omdat de behuizing via de randaarde aan het nulpotentiaal van aarde ligt.

Maar neem je een 220 generatortje uit de bouwmarkt, en je stelt dat ding volledig geïsoleeerd op, dan heb je weer een "zwevend net". Zolang je slechts één van beide draden aanraakt, niks aan de hand, en sluit je op zo'n ding een defect apparaat aan, dan kun je daar in principe ook geen optater van krijgen.
 
Maar neem je een 220 generatortje uit de bouwmarkt, en je stelt dat ding volledig geïsoleeerd op, dan heb je weer een "zwevend net". Zolang je slechts één van beide draden aanraakt, niks aan de hand, en sluit je op zo'n ding een defect apparaat aan, dan kun je daar in principe ook geen optater van krijgen.
In principe niet, maar als je dus zo'n generatortje/powerbank met een stoute stekker op een huisinstallatie aansluit, dan hoef je niet te denken dat er ook maar enige beveiliging zijn werk zal doen.
Het is nog veel gevaarlijker, alle aardaansluit lipjes van alle stopcontacten en alles waar de woonhuis aarding aan gekoppeld is wordt een potentieel gevaar dat worden spanningvoerende delen.
 
In principe niet, maar als je dus zo'n generatortje/powerbank met een stoute stekker op een huisinstallatie aansluit, dan hoef je niet te denken dat er ook maar enige beveiliging zijn werk zal doen.
Het is nog veel gevaarlijker, alle aardaansluit lipjes van alle stopcontacten en alles waar de woonhuis aarding aan gekoppeld is wordt een potentieel gevaar dat worden spanningvoerende delen.
Deze begrijp ik niet.
Hoe kan er op de aarde lip spanning komen te staan?


Maar de zonnepanelen zijn we het daar over eens dat die gaan jojo-en of kan daar nog meer fout gaan?
 
dit heeft raakvlakken, met het opstarten en/of synchroniseren van centrales en gebieden van electriciteits netten. uiteindelijk heb je dan thuis voor dit geval, een "referentie" nodig dat zich gedraagt als de zware as van een
generator in een centrale. met een lage electrische impedantie (sterker, meer "piekstroom", dan de andere dingen). het kan ook een soort "eindtrap" zijn met een signaalbron die zich op een bepaalde wijze gedraagt, instelt. sommige inverters eindtrappen zijn in feite gewoon een audio versterker die 230V 50Hz geeft. dit element van de huisschakeling dan, hoeft in principe geen continu vermogen te geven als er een powerbank is of iets anders dat vermogen geeft.
dit is weleens gedaan, in industriele toepassingen met hoge sporadische piekstromen. een driefase motor met een vliegwiel en evt. condensatoren voor magnetisatiestroom. of een synchrone driefase machine.

ik vermoed dat het uiteindelijk slechts een kwestie van software is (niet de hardware) of een inverter er mee overweg kan. en dat is weer wettelijk gereguleerd.
in principe kan het met een beetje code, maar mag niet (als ik me niet vergis)
 
Hoe kan er op de aarde lip spanning komen te staan?
Alle aardlipjes in een woning, zijn met elkaar verbonden via de geel/groene draad.
Als je ook nog een koperen waterleiding hebt en gasleiding, dan zit dit er ook nog aan geknoopt, net zoals ook het aardingsmatje, welke onder de tegelvloer in de badkamer ligt en zelf het metalen afvoerputje in de douchebak.

Er hoeft maar één niet dubbel geïsoleerd apparaat in huis (b.v. een kookplaatje) een aardsluiting krijgen, dat is als één van de 2 spanningvoerende draden contact maakt met het omhulsel in dit geval het metalen kookplaatje.
Dat hoeft niet een losliggende draad in het apparaat te zijn, het kan ook het verwarmingselement zelf zijn.

Bij een zwevend in voeding vanuit b.v. een powerstation, werken je aardlekschakelaars niet meer, de stroom komt niet vanaf de wijktrafo er kan zo nooit een gesloten stroomkring ontstaan bij een sluiting naar aarde.

Nu is het wel zo dat op het aardlipje een zwevende spanning komt te staan, dus je merkt er niets van of als een ander beetje elektra lekkend apparaat in de buurt staat, een kleine tinteling, het kan zelfs ook nog zo zijn dat het kookplaatje gewoon blijft door werken.
 
Aha nu begrijp ik het

Van Lecram gaat me boven de pet eerlijk gezegd maar als ik het goed begrijp zou het wel moeten kunnen als je er verstand van hebt zeg maar;) los van of het mag of niet.
Alleen begrijp ik nooit wat er met de teveel opgewekte stroom gebeurd.
Waar laat je dat dan als je de omvormer niet iedere keer af wilt laten slaan als de spanning te hoog wordt?
 
Alleen begrijp ik nooit wat er met de teveel opgewekte stroom gebeurd.
Waar laat je dat dan als je de omvormer niet iedere keer af wilt laten slaan als de spanning te hoog wordt?
Het te veel aan opgewekte stroom kan niet afgeleverd worden, waardoor de netspanning in je huis installatie gaat stijgen, tot de max 253 Volt.
Omdat de inverter, altijd een iets hogere spanning wil maken dan wat er aan netspanning binnen komt.
Er komt geen spanning binnen, behalve dan uit het powerstation, waardoor de inverter zijn eigen opgewekte spanning als spanningsreferentie ziet en daar boven wil gaan zitten om energie terug op het net te leveren terwijl er geen vraag is, daardoor stijgt de spanning in de installatie.

Wil je dit voorkomen, dan heb je een ander type inverter nodig, eentje die een vaste uitgangsspanning levert.
Dan wordt er mits de zon voldoende schijnt, energie geleverd naar gelang de vraag.

Veel powerstations met een accu aan boord, hebben de mogelijkheid om zonnepanelen op aan te sluiten.
Dan hoef je alleen de zonnepanelen om te stekkeren van de inverter van het terug leveren, naar het powerstation om daar de accu's in op te laden.

Dat is ook een gebruikelijke methode en qua rendement zonnestroom zo efficiënt mogelijk in te zetten, helemaal toppie.
Van de gelijkspanning uit de zonnepanelen via een MPPT laadregelaar de gelijkspanning in de accu laten vloeien.
Om daarna na 1 omzetting weer 230V wisselspanning te maken.

In de minder efficiënte methode wordt van de zonnepanelen via de zonnestroom teruglever inverter, daar eerst een wisselspanning van gemaakt.
Deze wisselspanning wordt in het powerstation omgezet in een gelijkspanning om de accu in zo'n station op te laden.
En als 3e stap wordt die accu gelijkspanning weer omgezet in een 230V wisselspanning die vervolgens gebruikt wordt om de thuis apparaten te voeden.
 
dit heeft raakvlakken, met het opstarten en/of synchroniseren van centrales en gebieden van electriciteits netten. uiteindelijk heb je dan thuis voor dit geval, een "referentie" nodig dat zich gedraagt als de zware as van een
generator in een centrale. met een lage electrische impedantie (sterker, meer "piekstroom", dan de andere dingen). het kan ook een soort "eindtrap" zijn met een signaalbron die zich op een bepaalde wijze gedraagt, instelt. sommige inverters eindtrappen zijn in feite gewoon een audio versterker die 230V 50Hz geeft. dit element van de huisschakeling dan, hoeft in principe geen continu vermogen te geven als er een powerbank is of iets anders dat vermogen geeft.
Dit is een beetje moeilijk leesbaar.

dit is weleens gedaan, in industriele toepassingen met hoge sporadische piekstromen. een driefase motor met een vliegwiel en evt. condensatoren voor magnetisatiestroom. of een synchrone driefase machine.
Ook dit is een beetje moeilijk leesbaar en gaat ver buiten de vraagstelling om, de techniek die je beschrijft wordt alleen toegepast om netspanningsdipjes van meer dan 15% onder de nominale netspanning te voorkomen.
 
ik bedoelde, ter vervanging van een stroomnet qua aangeven van de frequentie enz. en dat dit alleen is, omdat de solar inverter in huidige toestand, zo geprogrammeerd is. dat die een "master" nodig heeft om te functioneren.

inderdaad, ook dat afslaan van de omvormer als de spanning te hoog wordt, is omdat die zo geprogrammeerd is. het zou ook kunnen dat die netjes 230V aanhoudt zelf, maar weinig stroom uit de panelen haalt.
dit zou prima te programmeren zijn met de huidige hardware (solar omvormer enz) "island mode"
die dingen bestaan zo ook wel, dan hoeft men geen "kunst net" te maken. met "geen-energie centrale" als vervanging van het net.

ik probeer steeds zo duidelijk mogelijk te zijn dat wel.
het zou inderdaad kunnen met een aantal extra apparaten, maar mooier zou zijn,
een omgeprogrammeerde solar omvormer (ik kan dat niet en het mag niet zomaar)
of anders, als men nu de inverter een situatie aanbiedt die niet te onderscheiden is van
een stroom net, werkt ie.
men kan ook 1 naar 3 fase omvormen met zo'n motor installatie (ik weet de naam zo niet).
uiteindelijk kan men het voor elkaar krijgen dat wel.
zo'n ding is in feite een generator, maar zonder de turbine. vliegwiel effect.
dit kan tegenwoordig heel mooi met halfgeleider en microcontroller. maar zoals
ik zei die hardware is al de solar inverter. nagenoeg identiek. het programma is anders.

ah zo heet zo'n machine: https://nl.wikipedia.org/wiki/Synchrone_compensator (generator zonder aandrijving)
 
Laatst bewerkt:
Het is me nu aardig duidelijk.
Later bedacht ik me dat het bij een camper ook kan.
Ik heb weer wat geleerd.
Bedankt voor jullie uitleg.
Het meest makkelijk en veilig zou zijn door de stekkers van je koelkast en vriezer in een powerstation te steken en daar zonnepanelen in steken.
Maar om daar nu zoveel geld in te steken is onzin natuurlijk, die paar pakken melk nieuw kopen is goedkoper;)
 
Ik heb mij laten "wijsmaken" bij de installatie van mijn zonnepanelen en opslagbatterij, dat er een "toestel" bestaat die de techniekers kunnen aansluiten, zodanig dat je bij een uitval van het stroomnet, automatisch overgeschakeld word op
je eigen opslagbatterij. Daardoor kan je wel nog de poort, rolluiken, ed. bedienen. Het was wel een dure voorziening voor iets wat heel weinig zal gebruikt worden.
 
Ik heb mij laten "wijsmaken" bij de installatie van mijn zonnepanelen en opslagbatterij, dat er een "toestel" bestaat die de techniekers kunnen aansluiten, zodanig dat je bij een uitval van het stroomnet, automatisch overgeschakeld word op
je eigen opslagbatterij. Daardoor kan je wel nog de poort, rolluiken, ed. bedienen. Het was wel een dure voorziening voor iets wat heel weinig zal gebruikt worden.
Dat noemen ze een UPS (Uninterruptible Power Supply).
 
Het ging mij er eigenlijk om wat er gebeurde als je de boel aansloot zoals ik in de opening beschreef.
Natuurlijk snap ik dat het mogelijk is om een eigen stroomnet te maken ( mits je weet waar je mee bezig ben, dus niet ik;))

Om de rolluiken dicht te doen kan ook met een powerstation met 2 mannetjes stekkers.
Hoofdschakelaar uit ook die van de zonnepanelen
En dan even de stekker in het stopcontact en de rolluiken bedienen.
Ik weet het het mag niet maar zo gaat er niets kapot toch?
Als alles open is via verlengsnoeren de vriezer en koelkast aansluiten.
Maar ik ga geen 1000 euro uitgeven voor iets wat ik in 53 jaar nog niet heb meegemaakt.
Ik bedoel dat de stroom er zo lang af was dat de vriezer ontdooide.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top