Een thermiekbel begint op de grond?

Discussie in 'MBF Labs' gestart door Wubbe, 27 sep 2011.

 1. Wubbe

  Wubbe

  Lid geworden:
  22 mrt 2005
  Berichten:
  3.325
  Locatie:
  Haarlem
 2. PH-TVS

  PH-TVS verslagschrijvers

  Lid geworden:
  20 dec 2008
  Berichten:
  1.113
  Locatie:
  Lemmer
 3. skyhigh

  skyhigh

  Lid geworden:
  24 apr 2007
  Berichten:
  1.355
  Locatie:
  Utrecht .
  Ik herinner me een filmpje waar iemand een zwever zo op 3 meter hoogte de
  de bel in gooit, en daarmee vervolgens wegthermiekt, op modelbouw niveau
  heb ik geen ervaring met thermiek, fullscale wel, het is over het algemeen
  te zeggen dat hoe lager bij de grond, des te verspreid en "half" de bellen kunnen
  zijn, soms kan je op 230 nog een bel oppikken, soms begint het pas op 600..

  mvg. Odin
   
 4. serge pot

  serge pot Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  5.342
  Locatie:
  daar waar ik vlieg
  en het zijn inderdaad bellen (hoe raar van vorm dan ook ) die opstijgen en geen kolommen. hoe hoger je komt hoe groter de bel wordt door expanderen en of samen voegen met andere bellen , maar als de bel niet samenvoegt zal de temperatuur in de bel dus afnemen en krimpt de bel tot dat de temperatuur gelijk is (het opeens kwijt zijn van de bel als je er in zit )

  ik vergelijk het ontstaan altijd met de dampbellen in kokend water .
   
 5. Wubbe

  Wubbe

  Lid geworden:
  22 mrt 2005
  Berichten:
  3.325
  Locatie:
  Haarlem
  Deze begint op de grond, hoe kunnen ze hoger ontstaan?
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
 6. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  21.201
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Is een kwestie van nogal wiedus:

  Zonnestraling kan niet of slecht lucht opwarmen (en als dat al gebeurt zal ht gelijkmatig zijn, dus geen temperatuurverschil met omringende lucht en DUS geen opstijgende lucht)

  Zonnestraling kan wel een stukje aarde meer opwarmen dan het andere door kleurverschil (zwarte grond versus licht oppervlak) of verschillen in ondergrond (land warmt sneller op dan water) en dus MOET een thermiekbel aan de grond beginnen.

  Of hij op die lage hoogte bruikbaar in stijging om te zetten is is een ander verhaal, want hij zal waarschijnlijk tamelijk klein en vooral onrustig zijn.

  Je hebt dat wel eens, dat het nagenoeg windstil is, zonnige dag, maar op een meter of tien hoogte is het opeens ontzettend bokkerig en turbulent, zonder dat daar een duidelijke reden voor lijkt te zijn.

  Groet, Bert
   
 7. serge pot

  serge pot Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  5.342
  Locatie:
  daar waar ik vlieg
  dat is GEEN thermiek bel dat is een windhoosje die ontstaan door koude en warme luchtstromen die elkaar treffen in een draaiende beweging ,zie je regelmatig daar waar veel thermiek ontstaat in het klein inderdaad . de grote broertjes zie je in tornado alley in de u naait me steeds in amerika
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
 8. Rvanderee

  Rvanderee

  Lid geworden:
  10 jul 2008
  Berichten:
  116
  Locatie:
  Breda
  Volgens mij is dit wel degelijk ook thermiek, door de draaing van de aarde onstaan dit soort dustdevils die dus eigenlijk een draaiende kollom opstijgende lucht is en vaak sterker wordt omdat de feeders extra energie kunnen toevoegen. Hier in vliegen is niet aan te raden ;-)

  Thermiek kan in verschillende vormen bestaan en dat het echt een bel vorm is is niet altijd zo; meestal blijft hij aan de grond vast en blijft als een soort kollom staan. Mocht het toch los gaan dan ontstaat een bel die dus niet meer van die sterke feed inflow heeft.

  Zelf heb ik wel eens op op een paar meter hoogte tijdens de landing van mijn Radian een bel/kollom gepakt en tot meer dan 300m gestegen... wel kort draaien dicht bij de grond en zeer turbulent!

  gr
  Roeland
   
 9. Fotor

  Fotor Forum veteraan

  Lid geworden:
  10 sep 2006
  Berichten:
  5.691
  Locatie:
  Hillegom
  Thermiek begint altijd op de grond. De structuur van thermiek verandert wel met de hoogte. Op lage hoogte zijn er veel kleine kernen, als je hoger komt smelten vele kernen samen en wordt de thermiek pas bruikbaar (groot genoeg) voor mandragende zwevers. Voor onze modellen voelt het dan aan of het overal stijgt.
   
 10. Rvanderee

  Rvanderee

  Lid geworden:
  10 jul 2008
  Berichten:
  116
  Locatie:
  Breda
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
 11. serge pot

  serge pot Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  5.342
  Locatie:
  daar waar ik vlieg
  je toestel wat jij dustdevils noemt in windhosen sturen is niet verstandig en thermiek is nogmaals geen kolom ,dat is echt een fabeltje . net als dat fabeltje dat thermiekbellen rond draaien . dan zou je dat in vliegsnelheid terug moeten zien op je logger(dus de grondsnelheid daadwerkelijk op gps) (linksom en rechtsom).ikmerk geen verschil , wel dat je op 100 meter op de zelfde plek wel thermiek hebt en op 90 meter niet ,dus geen kolom dus .

  dan zou bij kokend water de damp ook een kolom vormen ,en dat doet deze ook niet . is echt allemaal pure natuurkunde .
  en thermiek begint op de grond . de opgeheven lucht daarboven stroomt langs de bel naar beneden of op een andere plaats (naar een wat kouder gelegen gebied ) wat we daalwind noemen ,maar over het algemeen niet ver van elkaar .(een groot voorbeeld van daalwind afgelopen maand in hasselt ). buien kunnen ook opwaartse stromingen veroorzaken ,maar dit zijn turbulentie stromingen en geen thermiek .

  een windhood is een draaikolk van lucht maar dan opwaarts (voorbeeldje vind je vaak bij rivieren waar 2 stromingen elkaar treffen )zo moet je dat ook zien met 2 luchtstromingen warmeluchtstroom botst op koude luchtstroom en laat de wind plaatselijk circuleren waardoor een windhoos ontstaat .en deze beginnen niet op de grond .
   
  Laatst bewerkt: 28 sep 2011
 12. fireforx309

  fireforx309 Guest


  wat dan gezegd van de bepaalde draairichting van het toestel in een thermiekbel? men draait vaak een bepaalde richting (linksom) in de bel, maar klimmen niet hard genoeg, dus gaan ze de richting veranderen (rechtsom) en merkbaar gaan ze feller klimmen....

  wat ik hier uit kan opmaken is dat een thermiekbel een draairichting heeft...
  wat is dan een thermiekbel of een "warme" windhoos?  uit de meerdere antwoorden, en nog meerdere vragen die hier opduiken, blijkt het wel eens dat mijn visie hier over zou kunnen kloppen ;)

  ook aan de hand van erkende filmpjes (de F3J piloot die zijn zwever handlaunched) zien we dat het toch al erg laag te doen valt!

  ikzelf hebt het met een cumulus xxl ook gedaan, en ik gooide minder hoog dan die F3J kist.

  de kans dat dit lukt is klein omdat ik vermoed dat thermiekbellen vaak te klein zijn aan de grond om enige lift te krijgen (de diameter is erg bepalend)
  want anders draai je gewoon maar half in de bel, en half er langs.
   
 13. N.P.S.

  N.P.S. Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 jun 2007
  Berichten:
  8.255
  Voor zover ik weet, (maar wie ben ik), draait een thermiekbel altijd en in een vaste draairichting. Dat wil zeggen dat de draairichting op het zuidelijk halfrond de andere kant op is. Dit wordt veroorzaakt door het "corolis-effect". Corioliseffect - Wikipedia Dit zorgt ook voor de draaikolk boven de afvoer van een gootsteen die hier ook altijd dezelfde kant heen is.
   
 14. fireforx309

  fireforx309 Guest

  deze theorie is al lang onderuit gehaald ;) ik denk zelfs 20j terug al!
   
 15. serge pot

  serge pot Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  5.342
  Locatie:
  daar waar ik vlieg
  en ook door mythbusters onderuitgehaald
   
 16. de materiaalverzamelaar

  de materiaalverzamelaar

  Lid geworden:
  27 sep 2006
  Berichten:
  1.237
  Locatie:
  Rotterdam
  Raymond,

  Dit is min of meer wat ik ook heb geschreven. Thermiek ontstaat idd altijd op de grond, maar Wubbe schreef dat thermiekbellen altijd op de grond ontstaan en dat is dus volgens mij niet zo, althans niet altijd, de echte bellen ontstaan volgens mij boven 50 meter....
  Cheers,

  Bart
   
 17. PH_AJH

  PH_AJH Forum veteraan

  Lid geworden:
  16 feb 2007
  Berichten:
  12.079
  Locatie:
  away
  Dat kan eenvoudigweg niet. Tegen de wind in klim je exact even snel als met de wind mee. Zie Dit Draadje.
  Wat wel kan is bijvoorbeeld dat je door het omkeren ineens beter centreert óf dat je door de andere kant op te vliegen minder last hebt van het feit dat je airspeed moeilijk is in te schatten vanaf de grond.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 24 dec 2015
 18. knife-edge

  knife-edge

  Lid geworden:
  11 jan 2006
  Berichten:
  4.398
  Locatie:
  Zutendaal
  Laatst bewerkt: 27 sep 2011
 19. bdoets

  bdoets Forum veteraan

  Lid geworden:
  6 aug 2006
  Berichten:
  8.681
  Locatie:
  Hilversum
  Hier is natuurlijk wel iets anders aan de hand... ik weet niet of het in de praktijk uitmaakt, maar stel een bel draait linksom, jij draait met je model ook linksom; dan zal je meer centrifugaalkracht ondervinden dan wanneer je rechtsom draait; je model "weegt" namelijk meer dan als je rechtsom zou draaien.
  Nogmaals, ik weet niet of het verschil meetbaar is, maar theoretisch is er wel een verschil.
   
 20. bdoets

  bdoets Forum veteraan

  Lid geworden:
  6 aug 2006
  Berichten:
  8.681
  Locatie:
  Hilversum
  Overigens: in de zeilvliegerij (deltavliegerij) zijn er wel een paar voorbeelden bekend van mensen die een dust devil in vlogen en daarmee hoogte wonnen. Overigens zijn er veel méér voorbeelden bekend van mensen die hun geparkeerde toestel over de kop zagen waaien (ikzelf o.a.) of op zagen stijgen, of tijdens een start of landing het slachtoffer werden van een dustdevil...
  Een dust devil is niet wezenlijk anders dan een thermiekbel, maar erg geconcentreerd. Ik ken plekken in de Alpen (met name startplekken voor zeilvliegers) waar ze vaak ontstaan, door samenspel van de specifieke vorm van het gebergte en de wind.
   

Deel Deze Pagina