Een zender kiezen

Discussie in 'Beginners' gestart door bdoets, 2 sep 2010.

  1. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    8.803
    Locatie:
    Hilversum
    In principe zijn dat dezelfde zenders als voor vliegtuigen gebruikt worden.
     
  2. johnny.

    johnny. Guest

    Futaba FF-9

    Hallo Lui,
    Ik wou hier graag even mijn probleem bij toe voegen.
    2 weken terug mijn hype 2meter zwever de lucht in gegooit.
    In dit toestel een futaba ontvanger pcm 1024 R149Dp.
    Mijn zender, een futaba FF-9.
    Nooit geen problemen gehad! Ik vlieg naar een hoogte van zo'n 150 meter.
    Het toestel gaat in 1 keer op volle toeren, totaal niet meer te besturen, er vandoor! gevolg; totaal naar zijn grootje gecrasht! Snap er niks van!
    Heb een paar servo's aan de ontvanger gekoppeld en ben met de zender weg gefietst, 250 meter totaal geen bereik meer. accu spanning van de zender was op de display 10,4 volt. moet toch goed zijn??! Wou graag weten of je ergens DB of zendvermogen kon meten?? Wil graag een nieuw toestel kopen. De Robbe arcus sport. span. 2.60 m. Durf het bijna niet I.V.M totaal vertrouwen weg in de FF9 zender.
    Als iemand raad heeft, hoor ik het graag!
    BVD Johnny,
     
  3. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    8.803
    Locatie:
    Hilversum
    Geen enkel systeem is 100% safe. Maar met de "klassieke" frequenties als 35 en 72 mhz kan je natuurlijk altijd de pech hebben, vooral als je hoog komt, dat er nog ergens iemand anders bezig is met hetzelfde kanaal. Dat specifieke risico kan je met een 2,4 Ghz systeem uitsluiten.
    250 meter op de grond is niet slecht. In de lucht zal dat zeker veel gunstiger uitpakken.
     
    Mugen MRX-3 vindt dit leuk.
  4. johnny.

    johnny. Guest

    Beste Bart,
    Mijn neef heeft een graupner mx-12 zender.
    Die hebben we ook geprobeerd, met liniaal opgoogle earth na gemeten,
    en een werkelijke 2400 meter nog geen probleem, servo's begonnen een beetje te schudden, maar goed. toen ik mijn zender net had, ook geprobeerd. Haalde ik nog een mooie 1600 meter op google earth. Zou het aan mijn accu kunnen liggen?
    Wel volage maar geen ampere's? En wat gaat verder, PPM? of PCM?
    Bedankt voor je reactie.
    Gr. Johnny,
     
  5. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    8.803
    Locatie:
    Hilversum
    Tja, of die accu deugt... kan ik hiervandaan natuurlijk niet zien. En ik zou niet weten of PPM of PCM verschil maakt (ik denk het niet, maar ik laat het graag aan anderen over daar uitspraken over te doen).
     
  6. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.400
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Probleem is off-topic en in verkeerde subforum Johnny. Beter nieuwe discussie starten in elektronica subforum, meer input.
     
    Laatst bewerkt: 7 apr 2011
  7. johnny.

    johnny. Guest

    Zal ik doen.
    Bedankt voor de reacties
    Gr. Johnny
     
  8. stefan787

    stefan787

    Lid geworden:
    28 jul 2010
    Berichten:
    296
    Locatie:
    heemskerk
  9. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    8.803
    Locatie:
    Hilversum
    Een zinvolle toevoeging aan het artikel over zenderkeuze zou kunnen zijn, dat de zenders zoals die o.a. leverbaar zijn uit China, weliswaar veel waar voor hun geld geven maar daartegenover staan twee nadelen:
    a. globaal gesproken hebben producten uit die regio minder zorgvuldige eindcontrole dan Europese producten. Er is dus misschien wat meer kans dat ergens in de complexe electronica een foutje zit; en bovendien dat, als dat het geval is, je er niet mee naar de plaatselijke hobbywinkel kan, maar het (op eigen kosten) moet opsturen naar je leverancier.
    b. Officiëel mogen in Nederland alleen zenders gebruikt worden met een CE keurmerk. Of je daar voor jezelf een punt van wil maken moet je zelf weten; sommige clubs verbieden, ten overvloede, het gebreik van niet- CE gecertifiëerde apparatuur. Een "wildvlieger" zal geneigd zijn hier zijn eigen oordeel over te hebben.
    Voor België ligt de zaak nog iets anders, het schijnt dat de douane daar een niet-gecertifiëerde zender in beslag kan nemen.

    Een Chinese winkel als HobbyKing, die veel naar Europa verkoopt, vermeldt het in de specificatie van een zender als deze CE keurmerk heeft. Als dat er niet bij staat, mag je rustig aannemen dat hij niet gecertifiëerd is. Een zender die wél van uit Hong Kong, maar niet vanuit Hamburg geleverd kan worden zal, daar kan je rustig van uit gaan, géén CE hebben.
     
    Laatst bewerkt: 8 mei 2011
  10. grand-01

    grand-01

    Lid geworden:
    26 sep 2011
    Berichten:
    27
    Locatie:
    Ahlden/Aller(Duitsland)
    een heel mooi stukje,
    is zeker een les voor als ik een zenderset ga kopen (heb nu chineese zender)
    ondankt dat ie op 7-800 mtr werkt

    gr bart
     
  11. Johaver

    Johaver

    Lid geworden:
    19 aug 2011
    Berichten:
    1.968
    Locatie:
    Aarschot.
    De hobby King zenders hebben dacht ik niet het CE keurmerk.

    Dit zijn nochtans copieen van spectrum.
    Vind het wel jammer, had mij anders al een 8 kanaals aangeschaft.

    Johan.
     
  12. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    8.803
    Locatie:
    Hilversum
    De Turnigy zender heeft inderdaad geen keurmerk, de eigen merk Hobby King zenders ook niet, maar ik heb nog nooit ergens gehoord / gelezen dat dat een Spektrum kopieën zouden zijn.
     
  13. Frank Stevens

    Frank Stevens

    Lid geworden:
    17 sep 2002
    Berichten:
    2.004
    Locatie:
    Soerendonk, het leukste gat van Nederland!
    Bart, niet onaardig om te melden is dat je in leraar-leerling bedrijf gewoon twee verschillende modes door elkaar kunt gebruiken. Leerling wil op mode 2 leren vliegen terwijl de instructeur op mode 1 controle houdt. Geen probleem.
    Wel handig als je 2 zenders gebruikt van hetzelfde merk..

    Grtz Frank
     
  14. bdoets

    bdoets Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    6 aug 2006
    Berichten:
    8.803
    Locatie:
    Hilversum
    Is toegevoegd, bedankt...
     
  15. dzwings

    dzwings

    Lid geworden:
    7 mrt 2011
    Berichten:
    13
    Locatie:
    Sibiu Roemenie
    Bert bedankt voor deze mooie en goede uiteenzetting. dzwings
     
  16. Jens.

    Jens.

    Lid geworden:
    24 jul 2009
    Berichten:
    407
    Locatie:
    Oudemirdum, Friesland
    Een MX-12 doet het ook goed... (graupner)
     
  17. Burp

    Burp Administrator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 jan 2005
    Berichten:
    14.212
    Locatie:
    Zaandam
    [mod]En op verzoek even wat geveegd[/mod]
     
  18. eriklatin

    eriklatin Guest

    Mooi artikel Als nieuweling ben ik in elk geval iets wijzer. Meer artikelen over andere onderwerpen zie ik graag verschijnen!

    Een paar vragen waar ik mee blijf zitten:
    - Welke van beide systemen geeft de grootste actie radius?
    - Hoe is dat eventueel te vergroten tot 35 mijl.
    - Hoe storingsgevoelig zijn die systemen voor (scheeps)radar en marifoon signalen?
    - Kan er ook andere data mee verstuurd worden? (GPS, Weer, Beeld)

    Alvast bedankt!

    Eriklatin
     
  19. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    12.015
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Beide systemen hebben ongeveer hetzelfde uitgangsvermogen, dat is wettelijk vastgesteld.
    De winst zit in een betere ontvanger.
    Vergroten naar 35 mijl mag niet, ook al worden dit soort systemen wel aangeboden.
    Storingsgevoeligheid op radar.
    Radar werkt volgens mij ook op 2,4 en met enorme vermogens, net als magnetrons.
    Ik zou niet met mijn model in de buurt van radarsystemen gaan vliegen.
    Met de huidige systemen kan je data verzenden, als je weet wat het protocol is kan je natuurlijk alles verzenden.


    GJ
     
  20. eriklatin

    eriklatin Guest

    Hmm, GJVO, dank je wel voor je reactie.

    Als het zo gevoelig is voor radar dan heb ik sowiezo een probleem, want ik wil het aan boord op zee gebruiken. En radar, marifoon en meestal ook andere comm apperatuur staan echt ALTIJD aan. Vandaar ook de vraag naar een 35 mijls radius, een beetje moderne radar gaat tot 25 mijl. (50 diameter) En we zien zo vaak dingen op dat scherm waar we wel nieuwschierig naar zijn maar waarvan we niet weten wat het is. Vliegtuig met camera dus!
    De wettelijke beperking is in dit geval waarschijnlijk niet relevant omdat in Internationaal water andere regels gelden. Binnen de 200 mijls zone moet er gewerkt worden en is er geen tijd voor spielerij. En ik zie oom agent ook niet even langsfietsen om een bonnetje uit te schrijven.
    Dus, ik ga eersty maar eens kijken of 2.4ghz inderdaad de frequentie is die radar ook gebruikt.
     

Deel Deze Pagina