Effect van schokdempers

Voor off-road of een zeer hobbelig on-road circuit kan het gebruik van downstops "tijdens" het rijden voor een "betere rijhoogte" zorgen en dit betreft "voornamelijk" achter. Het welbekende "springen" van de achterkant kan hiermee beperkt worden.

Wanneer je een "te lichte" olie/piston combinatie tozv de veer hebt gebruikt kan na een diepe kuil waarin je wiel te snel, te diep is ingezakt, niet snel genoeg inveren op de eerst volgende hobbel of de rand van de kuil. Hierdoor wordt de achterkant opgezweept. Door een downstop beperking aan te leggen, kan het wiel niet al te diep in de kuil zakken, waardoor hij wel snel genoeg de eerst volgende hobbel of de rand van de kuil kan absorberen, hierdoor zal hij niet zo hoog worden opgezweept, zodat de "rijhoogte" beter geneutraliseerd blijft.

Een goed voorbeeld hiervan: denk aan de kuil bij het ingaan van het binnencircuit bij de HFCC. Ook bij het verlaten van een jump kan een downstopbeperking gunstig invloed hebben. Maar dan heb je het hier wel over een "rijhoogte" met een :wink:

Als je de "Paris-Dakkar rally" volgt bij de trucks, dan kan je mooi het verschil tussen "conventionele vering" [lichte olie/piston comb. tozv de veer] en de meer "moderne" gedachten gang hierover [zware olie/piston comb. tozv de veer], en iets wat hier tussen in zit, zien functioneren. Conventioneel: De springerige truck's van Jan de Rooy. Modern: de "kart-setup" van Kabirov. Tussen in: truck van Hans Becks, en die japanner. [persoonlijk vindt ik die van Hans Becks de besten] Het aller, aller, aller, mooiste en modernste onderstel is de onafhankelijke ophanging van de van Ginkel truck [ik heb hier "stiekem" onder en bovendoor mogen kruipen nog voordat hij 1 meter er mee gereden had in de Dakkar] Super mooi, maar is nog in ontwikkelingsfase, en zal snel de toekomst worden met het oog op het "te vaak" omvallen van de truck's in het hedendaagse verkeer!!!!

m.vr.gr. Per.
 
Back
Top