Electro motor vervangen?

eh. waar ik naar toe wil, ik ben even de naam kwijt, en hoe dat kreng werkte eigenlijk ook :P (zoals wel meer dingen die ik op school leer:P)

eh.. 3...(??) dinges motor

iets met 3 spoelen op 1 as. en.. ik zoek het wel even op ;)
trouwens idd misschien "op het moment" niet zo relevant voor modelvliegers. maar wie weet zien we dit over enkele jaren (of eerder) wel in ons formaat verschijnen.. :)

iig. was het zo dat het enige wat aan deze motoren sleet, de lagers waren.

is dat met de borstelloze motoren van ron ook zo?

mvg
Rico.
 
:)
Rico,

Volgens mij bedoel je 3 fase motoren. In wezen zijn die vrijwel hetzelfde als de borstelloze motoren. Deze motoren hebben alleen geen magneten maar een kortsluitanker. Dit soort motoren zijn redelijk sterk maar hebben vrij laag aanloopkoppel waardoor ze minder geschikt zijn voor de modelvliegers. Het toerental is afhankelijk van de frequentie van de voedingsspanning en dus lastig te regelen. Mogelijk dat het met een aangepaste regelaar voor borstelloze motoren te doen is?

Dan nog even over coreless of klokanker motoren. In de modelbouw worden die toch wel toegepast maar op een beetje verborgen plaats. Ze zitten namelijk in de heel snelle, en dus dure, servo's. Omdat het gewicht van het anker heel gering is kan de motor heel snel op toeren komen. Door een heel hoog toerental te gebruiken en dat met tandwielen terug te brengen krijg je toch nog een hoog koppel aan de uitgaande as van de servo.

Ernst Grundmann
 
ok, een electromotor is dus na verloop van tijd onbruikbaar door de zwakkerwordende magneten.
nou wil ik dit dus zo lang mogelijk uitstellen :twisted:

magneten houden niet van hoge temperaturen, en je moet ze ook niet laten vallen/ er op slaan...

mag je wel 2 (of meer) electromotoren tegen elkaar aanleggen (lees 'aanplakken')?
heeft dit effect op de magneten?
(op dit moment zit er bij mij namelijk een brok elkaar aantrekkende motortjes in een pot)
 
Joost zei:
... een electromotor is dus na verloop van tijd onbruikbaar door de zwakkerwordende magneten...
Nee, maak je geen zorgen. Magneten verliezen hun permant magnetisme als ze boven een bepaalde temperatuur komen, de Curie-temperatuur. Verder is het ook niet verstandig op erop te tikken of te slaan. Bij normaal gebruik niets aan de hand.
 
Joost zei:
ok, dat is dan duidelijk.... maar gaan jouw oude motoren dan de kliko in?

Nee, dat nooit! :evil: :evil: :evil: Ze gaan hooguit in een bakkie met ander overtollig metaal, dat van tijd tot tijd geleegd wordt bij ons recyclingstation.
Logisch toch? :wink:
 
Back
Top