Zoals eerder vermeld heb ik de Sydney Star ook eens gebouwd en nog steeds in mijn bezit.
Ik ga de uitspraken over wel of niet van nut zijnde (zij) thrusters niet tegenspreken of bekritiseren, maar ben - ondanks de extra kosten hiervoor - blij dat ik deze (van Raboesch) destijds bij mij wel ingebouwd heb (ze zijn zoals Roel al aangaf, voor het inparkeren in een volle containerhaven).
Voor mij hoorde dit gewoon bij dit schip.
Het is een schaal 1:200 bouwpakket met een - door de containers - hoge opbouw en dat zorgt in mijn ogen voor de (zij)windgevoeligheid, ik weet ze zo even niet, maar misschien zijn er (om)rekenformules om een windvergelijking tussen de 1:1 en de 1:200 (of de meer voorkomende 1:50 / 1: 25) schaal, waarbij ook de verhouding van golfhoogtes in meegenomen worden, te maken.
Zo'n vuistregel of formule zal er ongetwijfeld wel ergens zijn en ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe dit scheepje en zijn vormen van voort- (of zij) stuwingen er dan uit zou komen.
Ik heb inmiddels aardig wat (vaarklare) scheepjes hier op de plank staan en kan ze nooit allemaal gelijk mee naar de waterkant nemen, maar bij mij is de Sydney Star een leuk scheepje om mee naar een vaardemo met vaarbak te nemen en daar gebruik ik haar dan ook het meeste voor.
Het is mijn enige scheepje in de schaal 1:200 en nee, ik zal niet snel nog een scheepje op deze kleine schaal bouwen.
Groet, Bert