ESC voltage verlagen

Frits37

Vriend van modelbouwforum.nl
PH-SAM
Wat begon als een landingsgestelprobleem (3 x woordwaarde) lijkt nu een electronische oplossing te moeten/kunnen krijgen.

Ik heb een tweedehands FMS Mustang 1450mm gekocht, met landingsgestelprobleem. Het probleem is dat de sequentie niet goed gaat en de poten soms zelfs niet in- of uit willen klappen. Of er werkt maar een van beiden. Niet echt een goede uitgangspositie om te gaan vliegen. Het vreemde is dat het met een servotester allemaal wel goed gaat, zonder uitzondering.

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb van alles geprobeerd: UBEC bijschakelen, ander merk ontvanger, sequencer er tussenuit, nog meer wijzigingen, allemaal geen oplossing.

Wat mij bleef puzzelen was waarom het via de servotester wel goed ging. Die had ik aangesloten via een oude 7A ESC voor een brushed motor, los van de rest van het toestel. Toen ik de aansluiting van de 70A brushless ESC aan de ontvanger verving door het oude 7A exemplaar ging het opeens wel foutloos. Keer op keer. Het enige dat dan nog verschil maakt, is het voltage dat de ESC levert. Nagemeten: de 7A levert 4,9 volt, de 70A ruim 5,5. Dus heb ik het sterke vermoeden dat het in dat halve voltje zit.

Wat ik dus het liefst zou proberen, is de 5,5 volt van de ESC verlagen tot 4,9. Of dat simpel kan, weet ik niet. Anders wordt het een andere ESC, maar dan weet je vooraf nooit welk voltage hij aanbiedt, tenzij de winkel zo aardig zou zijn om het vooraf te meten en een voor dit toestel goede op te sturen. Is er een simpel schakelingetje te maken om het voltage iets te verminderen? Als leek denk ik 'weerstandje', maar dat zal wel te eenvoudig zijn.

N.b. ik heb wel een programmeerkaartje bij de ESC, maar die geeft geen mogelijkheid om het 5V gedeelte aan te passen.
 
Het is onwaarschijnlijk dat je die spanning zal kunnen verlagen. Meestal is de spanning in een chip vastgelegd. Er zijn regelaars waarvan je die spanning kunt instellen, meestal met een jumper. Met een programmeerkaart die spanning instellen heb ik nog niet meegemaakt.
Zonder kennis van de elektronica gaan "sleutelen" aan die regelaar raad ik je zeer sterk af. De kans dat je hem "kapot repareert" is namelijk nogal groot. Daarbij komt nog dat er zelden of nooit schema's van die regelaars worden vrijgegeven door de fabrikanten. Zonder zo'n schema is het een behoorlijke puzzel om uit te vogelen welke weerstand(en) je moet aanpassen om de spanning te kunnen veranderen.
Iemand met de juiste kennis, apparatuur en tijd zou je misschien kunnen helpen. Maar of het echt kan is dus nog maar de vraag.
 
Bedankt voor je reactie, gelukkig heb ik het zojuist op kunnen lossen. De losse UBEC levert 5,2 volt. Ik heb van een verlengsnoertje de rode ader doorgeknipt en die tussen de ESC en de ontvanger gezet, zodat de ontvanger alleen nog van de UBEC stroom krijgt. En die 5,2 volt is laag genoeg om het landinggesteld perfect te laten werken.

Pffff, na een dagje puzzelen is dit wel een prettige uitkomst :-)
 
Als mosterd na de maaltijd, maar mogelijk een idee voor anderen met soortgelijke problemen:

Er zijn nog wel andere mogelijkheden om dit probleem op te lossen.

- Een niet-elegante oplossing is het gebruik van een pull-up weerstand. Deze plaats je tussen puls en plus in het snoer van de retract(s). De waarde moet je experimenteel bepalen, als startwaarde neem je 3k3. Met deze weerstand wordt de puls van de ontvanger iets omhoog getrokken. Het nadeel is, dat de puls ook iets van het nulniveau wordt getild.
- Een eveneens niet-elegante oplossing is het opnemen van een diode in de plusdraad van de retract(s). Het nadeel hiervan is dat de voeding van de retract(s) minder stabiel wordt. Een 1N4007 diode kan 1 Ampere verwerken, een 1N5402 zelfs 3 Ampere.
- Het opnemen van een pulsversterker in het snoer van de retracts. Deze bestaat uit twee transistoren, die achter elkaar zijn geschakeld. Tekenen kan ik niet, dus een schemaatje kan ik niet geven.
 
Back
Top