Etsen printplaat

Hallo,
Voor mijn esc project moest ik printplaat voorzien van een sporenplan.
Normaal doe je dat met belichten en ontwikkelen maar de oplossing die ik gevonden heb is veel simpeler en het werkt!!.
het werkt als volgt:
1: Je drukt het sporenplan af op Fotopapier met een laserprinter.
2: In spiegelbeeld leg het papier op de schoongemaakte printplaat.
3: Met een strijkbout ( niet zo heet) strijk je met kracht over het papier, wel even het papier vastzetten met b.v. schilders tape. Ongeveer een minutt of 5 a 10.
4: Na een half uurtje in warm water met afwasmiddel kan je het papier verwijderen en Prest een sporeplan op de printplaat.

Na het etsen een prima printplaatje.
 
Wel opletten dat je het plan op de juiste manier afdrukt op het fotopapier. De meeste PCB programma's geven de mogelijkheid om af te drukken te kijken vanaf de componentenzijde. In het andere geval dien je eerst te spiegelen.

2e opmerking, opletten voor de vingers. De printplaat is heet! (spreek van ondervinding)

3e opm.: niet alle fotopapier is geschikt voor dit procédé.

Succes,
Luc
 
printplaat

Helemaal correct maar het werkt en dat is al heel wat.
Het beste resultaat is fotopapier van een goed merk ( het begint met een B). Inmiddels twee soorten esc schakelingen voor de testplank gereed. Het zal me benieuwen.

Henk:p
 
Vroeger op school etsten wij printplaten in een bad met ijzerchloride. Dat koop je bij de drogist, dat zijn korrels die je oplost in water. Het opgeloste koper van de printplaat kon je er ook weer uithalen met electrolyse, een gelijkstroom door dat bad sturen, aan de kathode bleef het koper plakken. Erg nuttig is dat niet. De baantjes op de printplaat kan je op verschillende wijzen aanbrengen : met een alcoolstift, plakband (te koop in alle formaten) of fotografisch, dan moet je wel lichtgevoelige printplaat kopen, en een UV-lichtbak. Door de opkomst van de SMD-electronische componenten is het haast onmogelijk om zelf nog printplaten te maken, véél te klein. In de fabriek maakt men een layout voor een printplaatje van 1x1cm, vergroot op 2m, en dat wordt daarna fotografisch verkleind naar die 1cm. Puur machinaal, daar kan geen mens nog iets aan doen. En dan nog te zwijgen van de 3-of 4-lagige printplaten. Dat is het geheim van de Chinese en Japanse industrie.
 
Het fijnetsmiddel zoals op Conrad is ook veel minder vervuilend dan ijzertrichloride, die laatste is heel belastend aangezien het heel moeilijk afgebroken wordt in waterzuiveringsinstallaties.
Er zijn mogelijkheden genoeg van etsmiddelen in ieder geval, ik werk als arbeider in een fabriek die gespecialiseerd is in prototypes van pcb's voor allerhande hoogtechnologische toepassingen.
Zoutzuur met waterstofperoxide werkt heel goed echter is het niet zo aangenaam om te hanteren. :wink:
 
Ik heb al 30 jaar niet meer geetst. Ik vraag mij wel af wat jullie gaan etsen. Ik heb hier nog staan : gestabiliseerde voeding, funktiegenerator, frekwentieteller, grid-diper, oscilloscoop, binaire teller, storingszender UHF-band (waarmee je destijds je buurman zijn TV stoorde), afluisterapparaat (FM-zender), digitale teerling, zwevende bal, enz enz...allemaal zélf gemaakt, maar nu enkel nog goed voor het museum. Ik zou eens graag weten wat jullie nog in elkaar steken.....????
 
Zelf etsen doe ik ook niet meer, dat vind ik ook niet de moeite en om een recente SMD component met 0,5mm pitch te kunnen solderen is een soldermask heel handig.
Voor mijn thuisprojectjes laat ik m'n printjes bij olimex maken (en er zijn er nog als je even zoekt). Voor €45 heb je een eurocard (100x160mm), dubbelzijdig, uitgesneden in kleine paneeltjes en geleverd. Als je de beperkingen (rechthoekig, niet helemaal state-of-the-art nauwkeurigheid, aantal gaatjes & diameters,...) mee in acht neemt kan je hier heel leuke dingen mee doen. Ik heb het laatst een interface tussen FrSky en EagleTree gemaakt, alsook een variometer. Nu komt er een multicopter controller aan. Dus Jempi, er wordt nog wel degelijk geknutseld.

En state-of-the-art moet je niet in china of japan zoeken, dat hebben we bij ons ook. 16 lagen print met baantjes van 75µm is geen probleem bij professionele printfabrikanten... (mits de nodige €'s uiteraard).
 
Het bedrijf waar ik werk als PLC-operator maakt zelfs tot 32-laags pcb's (komt wel zelden voor maar ze zijn er) tot spoortjes van 50µ, althans poging tot 50µ want een hele hoop factoren wilt niet altijd goed meewerken :-)
 
op school zijn we er nu ook mee bezig.
erg leuk en mooi om te doen, alleen valt de print van het fotopapier eraf tijdens het etsen?
zat er bijna aan te denken om een uv bakkie te bouwen.
 
Back
Top