Flysky handzender

Discussie in 'Model elektronica' gestart door H Vermaas, 22 jan 2020.

  1. H Vermaas

    H Vermaas

    Lid geworden:
    17 mrt 2008
    Berichten:
    6
    Locatie:
    westervoort
    Goede dag
    Ik heb een handzender 10 kan van flysky
    En 2 ontvangers van flysky 10 kan
    Gekregen van de kinderen voor de kerst
    Nu de vraag
    Ik heb een vrachtwagen met een trailer nu wil 1 ontvanger voor in de trailer en 1voor de vrachtwagen
    Kun je dezen koppelen en zo ja hoe gaat dat
    Graag hoor ik van jullie
    Gr Herman
     
  2. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.738
    Locatie:
    Boskoop
    Hallo Herman,
    Dat kan. Kies een modelgeheugen (waarschijnlijk 01 als je nog niets gebruikt hebt) en bind beide ontvangers aan de zender volgens de procedure in de handleiding. Goed opletten op de volgorde van het binden, wanneer stekkertje er in en er uit, wanneer inschakelen/uitschakelen enzovoort.
    Groet,
    Max.
     
  3. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    2.267
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Welke zender heb je, b.v de Flysky FS-i6X, 10CN?
    Indien ja, dan kan je op je zender 20 afzonderlijke toepassingen/modellen besturen.
    Het enige is, dat je op de zender een kanaal moet kiezen en de ontvanger op dit kanaal binden.
    Ik gebruik deze zender voor het besturen van 3 schepen.
    Laatste vraag. Wil je de vrachtwagen apart van de trailer of gelijker tijd besturen?
     
    Laatst bewerkt: 22 jan 2020
  4. H Vermaas

    H Vermaas

    Lid geworden:
    17 mrt 2008
    Berichten:
    6
    Locatie:
    westervoort
    Dank je Mac z
    En stoompijp
    Ik wil ze gelijk gaan gebruiken
    Voor de verlichting en Div bediening en zo als laadklep en pootjes trailer
     
  5. Dipp

    Dipp

    Lid geworden:
    15 jun 2020
    Berichten:
    24
    Locatie:
    Maarssen
    Nog een late toevoeging aan dit topic. Gebruik een Flysky-i6 zender met een fs10b ontvanger. Voor in de truck en dit werkt prima . Voor de aanhanger wil ik een fs6b ontvanger gebruiken voor de verlichting. Het kopieer verhaal kom ik nergens tegen en heeft er ook niets mee van doen.
    Verschillende talen duits/engels manual doorgenomen. Vele malen de betreffende Hobbyconcepts van Bob gezien. Techniek hoe het te doen is duidelijk. Het resultaat blijft steeds uit. Zodra de tweede wordt ge'bind' is de eerste weg en gebeurt er dus niets meer. En het ziet er zo simpel uit.....Grrrrr
     
  6. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    2.267
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Grrr. Leuke reactie.
    Elke ontvanger heeft zijn eigen ontvangstcode, daarom moet je deze op de zender aanmelden.
    De zender kan standaard 20 ontvangers aansturen. In mijn geval 14, daar ik de zender met behulp van @Edge deze van 6 naar 10 kan. heb opgewaardeerd.
    Ik heb op de zender verschillende ontvangers, in mijn geval schepen en een kraan aangemeld.
    Voor het kiezen van een andere ontvanger, dien je een nieuw kanaal te kiezen.
    Zet de zender aan, druk op OK, scherm MENU, zichtbaar.
    Druk op OK en ga naar "Model select".
    Kies een kanaal, b.v. nr 2.
    Zet de zender uit, start de bindings procedure, spanning op de ontvanger, zender aan, bind knop indrukken, de led op de ontvanger gaat van knipperen op branden.
    De ontvanger is nu gebonden op kanaal 2.
    Dus nu door kiezen op de zender, kan. 1 of 2 kan je ieder besturen.
    Indien nog vragen, dan lees ik dit wel.
     
  7. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    675
    Locatie:
    Winschoten
    Beiden koppelen aan de zender is geen probleem.
    Maar beide ontvangers tegelijk bedienen alszijnde 1 model zal niet mogelijk zijn.
    Ook al zijn er stemmen en yt video's dat het wel mogelijk is.

    Wat wel haalbaar is, is het gewoon bekabeld te gaan doen.
    De één op één schaalmodellen ofwel in het echie zijn ze ook elektrisch verbonden met kabels.
    Zelfs met twee als je de abs meerekend.
    Dan heb je ook geen ontvanger nodig in je aanhanger.
     
  8. Dipp

    Dipp

    Lid geworden:
    15 jun 2020
    Berichten:
    24
    Locatie:
    Maarssen
    Dank voor de reactie. de bedoeling is dat 1 zender in de truck alles aanstuurt. bv sturen, en de richting aanwijzers gaan aan. No problemo. ZOU (als ik ze kan binden) ik de andere zender erbij gebruiken regelt deze alleen het licht van de aanhanger. Stuurt de truck, richtingaanwijzers aan en de richtingaanwijzers van de aanhanger, idem voor de remlichten. Het voordeel ervan vind ik er dus geen draden contact is tussen truck en aanhanger. Misschien is het niet mogelijk om een 10ch en een 6 ch te verbinden. ( zou niet weten waarom dan niet. Communicatie met de firma is helaas lastig)

    Tamiya heeft een mooie oplossing in de vorm van de mfc-01 ( american trucks) en een losse set voor de aanhanger. Verbonden met een dikke kabel.
    Beier heeft ook een dergelijke, uitbreidbare mogelijkheid.

    Maar is wil het los
    Ga het vanavond proberen. Laat horen wat eruit komt. Zal ondertussen Bob en zijn hobbyconcept ook mailen hoe hij het doet. Hij verandert niks aan zijn transmitter en het lukt hem wel.
     
  9. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    675
    Locatie:
    Winschoten
    Ik begreep de bedoeling wel.
    Ik ben nogal sceptisch voor wat gelijktijdige binding betreft tussen deze zender en meerdere ontvangers.
     
  10. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.738
    Locatie:
    Boskoop
    Hallo Herman,
    Ik had het dus duidelijk fout in mijn eerdere antwoord, sorry. Maar ik heb denk ik een verklaring voor het probleem, en een oplossing!
    Ik heb zelf een Turnigy TGY i6, maar deze is identiek en uitwisselbaar met de FlySky i6. Jouw probleem van het niet kunnen binden van twee ontvangers aan één modelgeheugen ontstaat mijns inziens door het feit dat de zender kan "zien" welke ontvanger bij welk modelgeheugen hoort, en dat dat gebeurt doordat de zender tijdens het binden de indentiteit van de ontvanger via telemetrie ontvangt en opslaat. Kennelijk is het dus zo dat er maar één ID per geheugen opgeslagen kan worden, en dat een al eerder opgeslagen ID gewist wordt, en dat daarmee de eerdere binding met een andere ontvanger ongedaan gemaakt wordt. Ik heb zelf een aantal i6A en i6B ontvangers, en die zijn ook voorzien van telemetrie, zij het dan dat de i6A geen externe sensoren kan hebben, en alleen de voedingsspanning en de ontvangstkwaliteit via telemetrie aan de zender kan doorgeven. Met deze ontvangers kan ik jouw probleem nabootsen en bevestigen.
    Bij mijn weten hebben alle FlySky ontvangers minimaal dit type telemetrie, maar ik heb ook een paar van DEZE ontvangers aangeschaft, zónder telemetrie. En ziedaar, die laten zich wél samen met een i6A ontvanger binden! Ik weet niet of de volgorde iets uitmaakt, maar ik heb eerst deze ontvanger gebonden, en daarna de i6A. Ik heb het ook getest met een servo op beide ontvangers (kanaal 3), welke dan beide prima functioneren. Je moet alleen niét beide ontvangers tegelijk inschakelen, de i6A heeft dan kennelijk moeilijkheden om zijn ID door te sturen en bevestigd te krijgen, en haakt daarom af (ledje knippert snel). Maar als je dan daarna beide apart inschakelt, in willekeurige volgorde, komt de binding weer automatisch tot stand.
    Ik hoop hiermee een bijdrage aan de door jou gewenste opstelling te hebben geleverd.

    Groeten,
    Max.
     
    Laatst bewerkt: 20 nov 2020
  11. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    2.267
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Als mijn geheugen goed is, dan had Gerrit Volgers, hoofdredacteur van het blad de Modelbouwer, jaren geleden, zijn oplossing voor een overeenkomstig probleem beschreven.
    Hij heeft toen een optische link gemaakt tussen de vrachtwagen en de aanhanger.
    De link op zich was eenvoudig, in de trekker een stuur led en in de aanhanger een fotocel.
    Exact weet ik het niet meer, wel vond ik dit een mooie oplossing.
    De heer Volgers is op het forum naar mijn weten niet actief, maar misschien kan @Olaf Wevers je helpen.
    Groet, Henk
     
  12. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    7.725
    Locatie:
    Oostvoorne
    Hallo Herman, Heb even een testje gedaan met een op 2,4 Ghz omgebouwde MPX zender en daar 2 FrSky V8FR-II aan gebonden. En dat werkt gewoon. De zender is 7 kanaals en de ontvanger 8. Maak geen gebruik van telemetrie. Je kunt op beide ontvangers niet dezelfde kanalen gebruiken. Dus je moet misschien een beetje schipperen met het inzetten van de sticks.
    Ook mijn MPX Smart Flexx zender is aan 2 ontvangers te binden. Van die ontvangers is er eentje met een ID wat inhoudt dat de zender de indeling van de sticks daarop afstemt. Even een kanaal reversen werkt dan niet meer. Werkt er één van de servo's of regelaars verkeerdom dan zul je dat daarop hardwarematig moeten aanpassen. Maar dat is logisch toch? Hoop dat je er iets aan hebt. Gr. Klaas.
     
  13. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.738
    Locatie:
    Boskoop
    Herman, in mijn enthousiasme omdat ik er in slaagde twee ontvangers te binden heb ik even over het hoofd gezien dat de gelinkte ontvanger slechts de kanalen 1 t/m 4 kan leveren, en aangezien dat de "knuppelkanalen" zijn waarop de zender uitzend, kun je alleen dié maar in je aanhanger dupliceren. Maar ik neem aan dat je van plan bent van de verlichting op andere kanalen aan te sluiten, en met schakelaars te bedienen. De FlySky i6 heeft helaas niet de mogelijkheid om de kanalen vrij aan de knuppels en schakelaars/draaiknoppen toe te wijzen.

    Voor als je toch met zo'n 4-kanaals ontvanger aan de slag wilt:
    Je hebt in totaal 4 extra kanalen nodig voor achterlichten/remlichten/knipperlicht links/knipperlicht rechts. Aangenomen dat je 2 kanalen voor rijden en sturen gaat gebruiken, blijven er twee met een knuppel bediende kanalen over voor de verlichting. Een mogelijkheid zou zijn om aan de ontvanger daar een Arduino aan te hangen, geprogrammeerd om met die (combinaties van) knuppelbewegingen de verlichting te schakelen. Zo'n zelfde Arduino moet dan ook in de truck gemonteerd worden om de verlichting daar ook op dezelfde manier te bedienen. Een beetje als de Tamiya mfc unit schat ik in.
    Het is op die manier zelfs mogelijk om e.e.a. te koppelen aan rijden en sturen, bijvoorbeeld automatische remlichten, automatisch uitschakelende knipperlichten na een stuurbeweging, enz. De leds van de verlichting kunnen dan ook direct vanaf de Arduino gevoed worden zonder verder tussenliggende relaisschakeling of soortgelijke functiemodule, mits het stroomverbruik van de leds binnen de perken blijft, dus powerleds (koplampen?) hebben een extra versterkingstrap of relais nodig.
    Als je het wat vind wil ik je wel assisteren met het programmeren van zo'n Arduino.

    Groet,
    Max.
     
    Laatst bewerkt: 21 nov 2020
  14. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.738
    Locatie:
    Boskoop
    Misschien nog een mogelijkheid: mijn i6 zender heeft de mogelijkheid om per model het zendprotocol te wisselen tussen AFHDS 2A (normaal, met telemetrie) en AFHDS (bijzonder, zonder telemetrie). Jij hebt je zender naar 10 kanalen ge-upgraded, ik weet niet of die mogelijkheid behouden is maar dat kun je eenvoudig checken: Menu System > RX Setup > AFHDS 2A > Off. Uit het menu blijkt niet dat dan het AFHDS protocol ingeschakeld wordt, maar ik heb dat een keer getest met een AFHDS-ontvanger van een vriend.

    Aangezien het AFHDS protocol geen terugmelding naar de zender toelaat lijkt het mij aannemelijk dat er hiermee dus wèl 2 ontvangers tegelijk gebonden kunnen worden. Maar testen kan ik dat dus niet.
    Een 10 kanaals ontvanger kan ik niet vinden, wel 8 kanaals, DEZE. Voor de goede orde: je hebt er dan wel 2 nodig, want jouw AFHDS 2A ontvangers kun je niet binden als de zender het AFHDS protocol uitzend.

    Groet,
    Max.
     
  15. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    675
    Locatie:
    Winschoten
  16. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.738
    Locatie:
    Boskoop
    Edge, de eerste link zegt inderdaad dat je twee ontvangers tegelijk moet binden, en dat ze dan allebei gebonden blijven, maar er wordt nergens genoemd over welke ontvangers ze het hebben, of welk protocol. Maar in beide links wordt er gesproken over het AFHDS protocol waarmee het wel zou lukken, precies wat ik in mijn vorige post veronderstelde.

    Maar ik ga straks wel testen of het met AFHDS 2A gaat lukken als je ze simultaan bindt.

    Groet,
    Max.

    Edit: getest met 2x i6B, individueel binden geen probleem, samen lukt het niet, ook niet bij tegelijkertijd inschakelen.
     
    Laatst bewerkt: 21 nov 2020
  17. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    675
    Locatie:
    Winschoten
    Dus probleem opgelost?
     
  18. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    2.267
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Het enige, dat ik nog kan toevoegen is, dat je de schakelaars aan elk kanaal kan toewijzen.
    Ik heb dank @Edge de zender opgewaardeerd, zie onder:
    SAM_3378 verkleind.jpg

    Op de display zijn de tien kanalen, te zien.
    De schakelaars: SWA, SWB, SWC, SWD en de draaiknoppen, VRA, VRB, zijn individueel toe te wijzen aan een ontvangst kanaal.
    Volg menu pad: Setup: Aux. channels : en je komt in een menu, waarin je per kanaal de schakelaar kan toewijzen.

    Ik gebruik in mijn stoomsleepboot de 10 kanaals ontvanger: Flysky 2.4g 10ch fs-ia10b receiver ppm output with ibus port Sale - Banggood.com
    Deze gebruik ik, daar deze o.a. de keteldruk terugmeld op de zender.
    Groet, henk
     
    Laatst bewerkt: 21 nov 2020
  19. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.738
    Locatie:
    Boskoop
    Ter completering: alleen aan kanaal 5 en hoger, tenminste bij mijn niet-geupdate i6. Kanaal 1 t/m 4 blijft voorbehouden aan de knuppels.
    Groet,
    Max.
     
  20. Dipp

    Dipp

    Lid geworden:
    15 jun 2020
    Berichten:
    24
    Locatie:
    Maarssen
    Dank voor alle suggesties. Met een hoop geleende spullen en een goede kennis, waarvoor veel dank.
    Ja het kan: een flysky i6 zender met 2 ontvangers binden. deze ontvangers zijn de 6 kanaal ia6 (Geen B). ook verkrijgbar in 10 ch, maar die is bijna niet meer te verkrijgen en konden we niet testen.
    Het binden gaat op gewone manier, Niet tegelijkertijd. AFHDS 2A mag gebruikt worden. Resultaat: een beweging, dmv controller stick en de servo's ( wel in hetzelfde ch op de ontvangers en beiden onder stroom (4,8V) is voldoende) draaien tegelijkertijd. Doel bereikt!
    Doel: lichten van de Truck mn li/ re worden gekopieerd naar de ontvanger in de aanhanger, en ook daar, geheel draadloosdus, li,re op commando. Nice!

    Voor alle zekerheid: hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Werking tot nu toe alleen op mijn fs-i6 en 2x ia6
     
    Stoompomp en Edge vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina