Frsky X-lite Pro en r4 ontvanger registreren/binden

Discussie in 'Model elektronica' gestart door max z, 18 jul 2021.

  1. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.762
    Locatie:
    Boskoop
    Ik heb een gebruikte Frsky X-lite Pro aangeschaft, en daarbij een nieuwe Archer R4 ontvanger bij AliExpress gekocht. Nu heb ik geprobeerd deze ontvanger in de zender te registreren (ACCESS protocol, in tegenstelling tot het ACCST protocol vereist dat eerst registratie, daarna op afstand vanaf de zender binden), maar dat lukt me niet.
    Dit zijn de instellingen in de zender:

    en als ik Reg selecteer zie ik dit:

    Daarna druk ik volgens de handleiding op de knop op de ontvanger, en sluit daarna de voeding aan. Beide leds gaan permanent aan (rood&groen), en verder gebeurt er niets. Volgens de handleiding zou op de zender ENTER moeten verschijnen, maar dat gebeurt niet.

    Verdere informatie: FW versie zender 2.3.11. Niet de nieuwste maar de laatste die ik met mijn Apple en Companion zou kunnen flashen (ander probleem, mijn OSX versie accepteert de latere versies van Companion niet). De ACCESS versie is 1.1.0/1.1.2 FCC.:

    Ik heb ergens gelezen dat de ACCESS versies van Tx en Rx overeen moeten komen. Ik weet niet wat de Rx versie is, maar zelfs als ik een 1.1.2. versie zou kunnen vinden, kan ik die dan naar de ontvanger flashen (OTA) zónder dat de ontvanger geregistreerd is?

    Vragen, vragen.....wie helpt me?

    Max.
     
    Laatst bewerkt: 18 jul 2021
  2. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.762
    Locatie:
    Boskoop
    Intussen is het mij toch gelukt om Companion 2.3.13 te installeren. Ik heb toen de meest recente firmware geladen, en die geprobeerd naar de zender te schrijven. Maar ook dat is me niet gelukt, ik krijg een boodschap "Unknown Error"
    Schermafbeelding 2021-07-18 om 16.47.20.png
    Schermafbeelding 2021-07-18 om 16.53.27.png

    En de settings:
    Schermafbeelding 2021-07-18 om 16.57.58.png

    :mad::confused::mad:
     
  3. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    883
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Je ontvanger heeft vermoedelijk ACCESS v2.1.x en je zender heeft v1.1.2. Het is aan te bevelen de zender te updaten naar de laatste versie voor de ingebouwde ISRM module (dit staat los van OpenTX overigens). Het flashen van OpenTX gaat overigens met de zender uit (in DFU mode, maar dat kiest Companion automatisch). Ik ben niet bekend met MacOS, dus de details of je een driver nodig hebt kan ik je niet mee helpen.
     
  4. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    883
    Locatie:
    Hellevoetsluis
  5. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.762
    Locatie:
    Boskoop
    @alm : Heel erg bedankt, dat was de tip die ik nodig had. Achteraf gezien logisch, het protocol is onderdeel van de zendmodule, dus daar moet je een update doen. Maar dankzij jouw tip vond ik DEZE YouTube video, die kort en bondig laat zien hoe je dat moet doen.

    Ik heb mijn ontvanger nu met succes geregistreerd en gebonden.

    Nu nog uitvinden waarom de laatste firmware voor open TX niet werkt, of wat ik fout doe.

    Dank :thumbsup: !

    Groet,
    Max.
     
  6. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    726
    Locatie:
    Kraggenburg / MVC Cumulus Kampen
    De flash actie werkt niet. Hij probeert iets te schrijven naar /volumes/Taranis, is die map ook daadwerkelijk verbonden
    en schrijfbaar op dat moment? Het kan zijn dat de zender in de verkeerde mode is opgestart. In de ene mode (zender aan bij de horus)
    werkt hij als "schijf" waar je files naar kunt schrijven, in de andere mode (zender uit) kan je de firmware flashen.

    Misschien kan iemand met Taranis ervaring even aangeven hoe het daar moet; ik weet het alleen voor de Horus.
    Volgens mij bevestigt dit zinnetje van Alm dat het gelijk is:

    dus: zender UIT, dan usb kabel inpluggen, en daarna de flash actie proberen.
     
  7. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    883
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Je kunt een Taranis ook flashen met de zender in bootloader mode (dus zender aan, met de horizontale trims naar binnen), alleen wordt dan de bootloader niet mee geflashed (omdat die dan actief is). Als de zender uit staat dan flashed hij 'm als een STM32 device (DFU methode, dan praat je rechtstreeks met de STM32 MCU in de zender) en wordt zowel OpenTX als de bootloader bijgewerkt. Om dit mogelijk te maken moet je, bij Windows althans, de juiste drivers geïnstalleerd hebben (Zadig of ImpulseRC Driver Fixer). Als de bootloader niet werkt dan is de DFU methode de enige manier om de firmware te flashen.

    Als je de zender flashed in bootloader mode, dan kun je later (door de OpenTX binary die je gebruikt hebt om de zender te flashen, op de SD-kaart te zetten; wellicht moet je de naam verkorten van tevoren om de file vanuit OpenTX zichtbaar te krijgen) via het SD-kaart menu de OpenTX binary kiezen en een longpress ENT geven en dan flash bootloader te kiezen de bootloader bijwerken.

    Als je de OpenTX binary op de SD-kaart zet dan kun je overigens ook via de bootloader mode zelf de firmware naar de zender flashen, maar ook dan dient nadien nog de bootloader bijgewerkt te worden (vanuit OpenTX, zoals beschreven).

    Hopelijk maakt dit het nog wat duidelijker, anders hoor ik het graag. :)
     
  8. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.762
    Locatie:
    Boskoop
    Ik heb het voor elkaar, maar niet direct via Companion. Een soortgelijke methode als de zendmodule update:
    SD-kaart uit de zender halen en in een kaartlezer steken
    Laatste firmware downloaden en compileren met de gewenste opties in Companion, en laden op de SD-kaart in de map "FIRMWARE" (filenaam ****-otx.bin)
    De filenaam inkorten om 'm te kunnen zien in de zender
    SD-kaart weer in de zender steken
    De trimknop op de X-lite in z'n geheel indrukken en de zender aanzetten
    Firmware kiezen op de SD-kaart en starten met Enter.

    Edit: ik zie nu pas de laatste post van @alm
    Edit2: Aangepast naar betere omschrijving.
     
    Laatst bewerkt: 19 jul 2021
  9. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.762
    Locatie:
    Boskoop
    Ik zat dus in de positie dat ik wel firmware 2.3.13. in de zender heb staan, maar nog steeds de 2.3.11. bootloader. Maar dankzij de 2e tip van @alm is nu de bootloader ook versie 2.3.13. !

    Ik zag inderdaad in eerste instantie de opentx firmware op de SD niet, maar door de naam te verkorten later wel, en toen was het een eitje.

    Wederom dank, ik ben helemaal gesteld! Wat ben ik weer blij met het Modelbouwforum!

    Groet,
    Max
     
    peytr en alm vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina