Futaba icm Graupner JR

Momenteel ben ik bezig met de calibratie van m'n FF9 terwijl ik gebruik maak van een Graupner C17 ontvanger. Alles verloopt goed, en functioneert naar behoren. Zender netjes in PPM-mode e.d. Weet niet of ik ermee wil gaan vliegen, het is meer een soort van experiment. Heb nog geen uitgebreide rijkweidte test gedaan met motor lopend o.i.d. maar als ik op ruim 100 meter kom met ingeschoven antenne wil ik best een gokje wagen.......... :yes:

Men raad het gebruik van verschillende merken zend & ontvangst apperatuur sterk af, vandaar mijn vraag; Heeft iemand hier meer ervaring mee?
 
Jorrit,
Ik weet niet wie je dat heeft afgeraden maar ik heb het al eerder geschreven, je kan vrijwel alle merken zenders en ontvangers doorelkaar gebruiken. Als het niet kan merk je dat direct doordat de ontvanger helemaal niet werkt.
Naar het schijnt bestaan er ook verschillende soorten modulatie binnen de standaard FM modulatie. Ik weet niet wat ik me daar precies bij voor moet stellen, een uitleg die ik hier op het forum ergens heb gelezen vind ik vaag en niet juist. Goed het bestaat dus en die ontvangers kan je ook niet doorelkaar gebruiken. Omdat dit systeem hier niet gebruikt wordt (mag worden?) zal je dat probleem dus hier niet krijgen. Bestel je echter een ontvanger in Amerika dan kan je mogelijk wel problemen krijgen.
Dus werkt alles naar behoren, en volgens jou testen doet het dat ook, dan kan je het prima gebruiken zonder dat je bang voor ellende hoeft tezijn.
 
in de manual van mijn hitec eclipse 7 stond dat hitec/futaba werkte met negatieve shift, en graupner/jr met positieve shift of iets dergelijks.
op mij kwam het over dat dus de eclipse alleen werkte met hitec en futaba ontvangers en niet met jr/graupner ontvangers.

edit: zojuist even in de manual geneust, en dat verhaal van pos shift en neg shift gaat niet op voor 35 en 40 mhz, allen voor 72 mhz.

uit de hitec manual:
For all 35 and 40MHz versions
The signal shift used with
35 and 40MHz is all the same. The transmit shift
menu screen should look like this one, for all 35 and
40MHz Eclipse 7 versions.
For 72MHz North American Version.
The Transmit Shift function is used to change the shift
direction of the Eclipse 7 system.
With this menu, you can change the way your transmitter
broadcasts, so that it can address all types of PPM
receivers.

ook nog gevonden in de manual:
An optional training cord is available from your dealer.
The cord may be used to help a beginning pilot learn to
fly easily by allowing a second transmitter, operated by
an experienced instructor, to be connected to this system.
The instructor may override the beginning pilot at any
time to bring the model back under safe control. For
training, the transmitter may be connected to another
Hitec FM system, as well as to any Futaba FM
transmitter (if Hitec cord #58310 is used).
 
Volgens mijn bescheiden mening kan je, zolang je op PPM werkt,de verschillende merken door elkaar gebruiken, mits je in de ontvanger, zerp. de zender, een kristal van het bijbehorende merk (en behorende bij het te gebruiken type ontvanger -gewoon of "dubbelsuper") toepast. PCM ontvangers, daarentegen, dienen wel degelijk van het betreffende merk te zijn, en je moet via de "PARA" instelling op je zender vanzelfsprekend in dit geval PCM instellen. Een reikwijdte test moet je natuurlijk altijd doen, maar als dit alles zonder problemen verloopt, kun je er veilig mee het luchtruim kiezen. Veel succes, Paul.
 
Ik vlieg zelf met JR (voorheen multiplex). Mijn pa heeft niet zolang geleden nog met een futaba zender gevlogen (nu ook JR). Van de "Futaba affaire" hebben we nog een aantal otvangers over, waaronder ook enkele van het soort PCM. Ik ondervindt geen enkel probleem als ik deze aanstuur dmv een JR zender. Ook heb ik welleens een JR kristal in een Pico 4/5 ontvanger gehad, ook daar heb ik totaal geen belemmeringen ondervonden. Kan toeval zijn, maar denk dat een hoop mensen het "merk-uitwissel-dilemma" een tikkeltje overdrijven.

Met vriendelijke groet, Roy
 
vreemde kristallen in een Multiplex ontvanger geeft problemen, voor de rest valt het ongeveer allemaal door elkaar te gebruiken (denk ik) maar ik zou me in elk geval houden aan een kristal van het zelfde merk als de ontvanger, en voor de zender hetzelfde. Verder zou er geen probleem mogen zijn.

Kris
 
Hallo,

Die "positive shift" en "negative shift" is een probleem dat zich UITSLUITEND voordoet in de Verenigde Staten (en waarschijnlijk ook Canada). Daar heeft namelijk Futaba (en Hitec) beslist om een andere codering te gebruiken (de "negative shift"), terwijl alle andere merken over gans de wereld de "poitive shift" gebruiken. Dus zowel Futaba/Hitec zenders als ontvangers in de V.S (Canada?) gekocht zijn NIET compatibel met de spullen die wij hier gebruiken. Opletten dus bij aankoop in de V.S. : geen Futaba of Hitec. Uitzondering hierop is de Hitec Eclipse die "shift selectable" is en dus zowel met de positieve shift (overal ter wereld) als met de negatieve shift (Futaba/Hitec in de V.S.) kan werken. Er zijn geen ontvangers die "shift selectable" zijn. Ontvangers van Futaba/Hitec uit de V.S. die voor ons onbruikbaar zijn (negative shift) kunnen niet omgevormd worden tot voor ons bruikbare ontvangers (positive shift). Misschien wel door een electronica-specialist...

Hier in Europa is er dus geen enkel probleem tussen merken onderling van zenders en ontvangers, voor zover :
1) men in PPM mode blijft (PCM is merk-gebonden)
2) men voor zender een kristal gebruikt van hetzelfde merk als de zender EN voor de ontvanger hetzelde merk kristal gebruikt als de ontvanger.
Voor ontvangers van Jeti, Schulze, Simprop, Act wordt meestal een Futaba-kristal aanbevolen (alhoewel ik daar niet echt zeker van ben, dus verbeter me of bevestig dit indien nodig)

Olivier
 
De combinatie van een Futaba FF9 met een Graupner C17 ontvanger vind ik persoonlijk prima te doen ondanks het feit, dat ik merk-bij-merk houden prefereer. Het resultaat van een range-check met ingeschoven zenderantenne van 100mtr. is uiteraard bewijs genoeg.
Aan deze combinatie is 1 voorwaarde verbonden: de FF9 MOET een Futaba-kristal aan boord hebben.
Het is verstandig, de C17 met een Graupner-JR Xtal uit te rusten, maar met een Futaba-Xtal zal het ook wel lukken (range-check vergelijken !!!).

Dat positive en negative shift is mij ook niet helemaal duidelijk hoe dit geregeld is en wat men hiermee bedoelt. Dit zal gegarandeerd alleen op 72MHz zo zijn. Hier hebben de single conversion ontvangerkristallen van Hitec en Futaba een 455KHz hogere frequentie dan de zender, net zo als dit hier is met 30MHz Robbe-apparatuur.
Het meest gebruikte systeem is uiteraard een ontvanger, die een kristal heeft met een 455kHz lagere frequentie.
 
Was het niet zo dat OUDE graupner ontvangers (die heeele oude dingen die je kon stapelen) een negatieve puls gebruikten?

De tegenwoordige graupner ontvangers zijn normaal.
(alleen moesten ze eens ophouden die kanalen dubbel te tellen,
1 servo snoer is 1 kanaal, geen 2!! )

Dus, zoals al div keren vermeld in dit forum:
Bij zender het zender merk kristal gebruiken.
Bij ontvanger idem, het ontvanger merk kristal gebruiken.
 
De "shift"=verschuiving waarover gepraat wordt is de "frequentiezwaai" bij FM modulatie (in gewone taal???) Vanuit de door het kristal bepaalde frequentie wordt de uitgezonden radiogolf in het ritme van de impulsen die we gebruiken om de servo's aan te sturen, een klein beetje hoger (positive shift) of een klein beetje lager (negative shift) gemaakt. Deze frequentie zwaai is overigens maar 2,2 tot maximaal 3 KHz! (zeer smal band FM dus). Deze zwaai wordt ook terug gevonden in de middenfrequentie van de (dubbel)superheterodyne ontvangers en heeft dus niet te maken met de keus of een midden frequentie 455 Khz hoger of lager gebruikt wordt . (Dat heeft alleen te maken met de keus welke spiegelfrequenties men het meest vreest.)
In Europa hebben alle merken besloten dezelfde kant uit te gaan met de modulerende frequentie zwaai, maar in US of A is/was het weer eigenwij zigheid troef...
Er zijn in de VS wel ontvangers die zgn. "shift selectable" zijn. Omdat MPX een afwijkende shift heeft t.o.v. het veel gebruikte Futaba in de VS heeft men de "second source" of merkvreemde ontvangers tegenwoordig vaker shift selectable gemaakt. O.a. de ontvangers van Berg (een voormalige Kraft mede werker) en veel Hitec ontvangers voor de VS markt.
MPX is met zijn zenders overigens shift selectable in de VS via een apart software programma in de EVO's en dmv een schakelaar in de MC serie.
(In de ontvangers een shift omkeren is overigens electronisch zeer eenvoudig omdat alleen de twee ingangen van een op-amp verwisseld worden. De gedemoduleerde golf toont namelijk de pulsen positief of negatief en de impuls versterker die alleen naar positieve of naar negatieve impulsen "kijkt" moet hierop worden aangepast.)

Wat betreft merkvreemde combinaties: Pas met het gebruik van dubbelsuper ontvangers (dual conversion) op voor het feit dat bv Futaba/Robbe/Webra een eerste MF gebruiken die 10,7 Mhz is terwijl Multiplex een eerste MF gebruikt van 4,5 of 5,5 Mhz (dat weet ik niet meer zeker zonder het even te meten...) In ieder geval ZEKER anders dan vele anderen. MPX gebruitk geen kristal filter maar een dubbel uitgevoerd keramisch filter uit de TV electronica terwijl Futaba/Robbe en JR/Graupner een 10,7 Mhz kristal filter gebruiken in hun dubbelsupers. Dit heeft tot gevolg dat de ontvanger kristallen sterk verschillen. Bij Futaba bv. zijn deze 10,7 mHz verschillend in frequentie (ruwweg dus rond de 25,3 Mhz) tov de zender kristallen terwijl dat bij MPX maar 4,5 of 5,5 Mhz is. Deze kristallen werken dus absoluut niet in een ontvanger die daar niet voor bedoeld is.
Uitwisselbaarheid tussen verschillende merken mag bovendien blijken uit het feit dat zeer veel ontvangers verschillend lijken maar in feite allemaal gebouwd zijn rond hetzelfde ontwerp van Motorola die ook de chips maakt die gebruikt worden in de ontvangers. Een bezoekje aan de website van Motorola en snuffelen in de application notes van de verschillende HF IC's levert veel info op als je vervolgens de betreffende ontvangers voor je hebt liggen en in hun ingewanden kan kijken.... De grote verschillen zitten alleen nog in de mechanische opbouw en de keuze voor kwaliteit bij filters..
Gezien de keus om de middenfrequentie onder of boven de ontvangst frequentie te maken en de verschillende middenfrequenties bij dubbelsupers, is het ALTIJD NOODZAKELIJK om merkeigen kristallen te gebruiken. Hier komt nog bij dat kristallen in serie of in parallel resonantie gebruikt kunnen worden waarbij hetzelfde kristal een net even nander efrequentie geeft....Nog een zeer sterk argument om merkeigen kristallen te gebruiken!!
Ik weet niet of dit een beetje duidelijk is maar de discussie vind ik wel leuk zoals je merkt. Deze materie interesseert mij enorm.

Hans Delemarre
 
Jorrit,

Nog even iets: die graupner C17 schijnt een van de best functionerende ontvangers te zijn die er nu is.....zeggen de zweefwedstrijdvliegers die ik ken....Hij wordt gebruikt als referentie waartegen de anderen worden beoordeeld.

Hans Delemarre
 
Hans,

Bijna zonder uitzondering wordt bij negatieve shift in de ontvanger de spiegelfrequentie gebruikt en heeft de ontvanger dus een middenfrequent dat 455KHz hoger ligt. Hiervoor is inderdaad geen noodzaak, het wordt alleen wel zo gedaan. Voor dit draadje lijkt mij dit echter te veel off-topic worden. Het zou anderszins best wel eens interessant kunnen zijn om in een ander topic uit te leggen hoe frequentiemodulatie werkt en waarom bij ons de frequentiezwaai beperkt moet blijven tot ongeveer 3KHz.
En met de dualconversion kristallen werken alleen die van Hitec en Graupner JR in elkaars ontvangers. Het eerste middenfrequent ligt hier inderdaad op 10.7MHz, net als bij Futaba. Het 2e middenfrequent ligt op
+455KHz..

Niek,

Negatieve puls is weer een heel ander iets, maar dat was in een grijs verleden.
 
Corrien,

Robert wil artikelen verzamelen voor een FAQ enzo.

Een artikel met wat diepgaander informatie zal waarschijnlijk daar wel op de juiste plaats zijn.
 
Harold,

Mmmja, deze vraag hoort eerst thuis in de in-box van Hans en/of Ernst.
Terug naar de combinatie FF9 - C17 graag.
 
Back
Top